Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

c.est.la.vie

18. 6. 2010 10:36
Co je tady vlastně blbost?

Má odpověď: celý tento nápad se musí míjet účinkem. Proč: lemplové totiž budou dále studovat zadarmo. Jsem-li lempl a jsem přihlášen na škole proto, abych nemusela do práce, školu nedostuduju, průměrného platu nedosáhnu, tak vlastně školné nezaplatím nikdy. Dále je tu mnoho logických chyb. Co je to průměrný plat? Je to plat v ČR nebo někde jinde? Mnoho studentů odchází do zahraničí. Jak z nich potom školné dostat? Jo, napadá mne další armáda úředníků, kteří se tím budou zabývat. Ve finále zase dražší varianta oproti současnosti.  Ale co když bývalý student odejde někam úplně jinam než do zemí EU, třeba do USA? Pokud dobře počítám, tak při průměrné době studia 5 let a platbě 10 000 CZK za semestr to na konci dělá 100 000,- CZK. Je zcela zřejmé, že se budou hledat cesty, jak se platbě vyhnout. Ve finále to vypadá tak, že lemplové dál studují zadarmo, schopní studenti budou dál odcházet do zahraničí a školné zaplatí jen ta hrstka poctivých, kteří zůstanou a kteří na to doplatí.

0 0
možnosti
I

ika

18. 6. 2010 8:07
Pokud "odložení" školného

zajišťuje půjčka od banky, pak je o odložení nesmysl vůbec mluvit. To je, jako bych tvrdila, že se odloženě platí za dům, když si beru hypotéku.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

18. 6. 2010 8:14
V tom je asi celý ten trik - donutit studenty k úvěru.

Banky chtějí půjčovat a tak tlačí na "protikorupční vládu", aby jim zajistila klientelu. Třeba ze studentů.

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 6. 2010 23:31
...ano, podobně jako ihned placené školné

Rozumné je plně hradit školné ze státního rozpočtu a současně zvýšit náročnost a úroveň studia.

0 0
možnosti
_

_votvirak_

17. 6. 2010 23:13
reforma škol skončí u školného

tak jako všechny "reformy". Školné není vůbec potřeba, potřeba je pozměnit systém nic víc.

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

17. 6. 2010 22:39
Ona je vůbec pěkná blbost

začínat školným a zjevně u něj i skončit. Ono se snadno stane, že ti kdož si myslí, že něco řeší by mohli zjistit, že to nic nenřeší a v té blbosti pak pokračovat navýšováním na až nesymbolické školné.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 6. 2010 23:08
Re: Ona je vůbec pěkná blbost

Je zajímavé, že ta "blbost" funguje v mnoha evropských i neevropských státech. Leta. Že by byli po clém světě pouze blbci?  (Co však jsme v tom případě my?)

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

17. 6. 2010 22:00
Odložené školné je totéž co progresivní zdanění

Je zajímavé, že ti, kteří chtějí školné, odmítají progresivní zdanění - školství opravdu vychovává zástupy zaostalých pravicových absolventů

0 0
možnosti
M

milanalois

17. 6. 2010 17:07
Neodložené školné

je monopolizace vzdělání těmi bohatými.

A ti nadaní leč chudí začnou zase jako za první republiky propagovat marxismus.

A to je možná ten pravý důvod, pro má být školné zavedeno - aby se mládež přiklonila k levici.

0 0
možnosti
D

dýmka

17. 6. 2010 15:36
Naprosto

s Vámi souhlasím. Odložené školné, které bude placenou pouze za určitých podmínek, to je něco jako odložená daň. Když vystuduji tři vysoké školy a pak se stanu jako dědic rodinného majetku rentiérem (extrémní příklad ale nelze jej vyloučit), nezaplatím žádné školné. A pokud budu líný své vzdělání využít k vyšším než průměrným příjmům, vyjde to nastejno.

Na souktomých vyšších a vysokých školách je školné podstatně vyšší a kvalita výuky često velmi pokulhává. Studenti je často jen prolézají zcela bez obav, ža nedostudují. Vždyť si ten titul platí. A najde se dost těch, kteří mohou zaplatit klidně 30 i více tisíc za rok studia.

 POZOR! Tvrzení ve druhém odstavci mám z osobní zkušenosti, mladší syn jednu VOŠ studoval. On se neflákal, protože bych mu studium přestal financovat, ale co mi vyprávěl o některých spolužácích......

0 0
možnosti
D

dýmka

17. 6. 2010 15:47
Re: Naprosto

Takže pokračuji:

Na vysoké školy se hlásí dospělí lidé, kteří by již měli být schopni kvalifikovaného rozhodnutí o své budoucnosti a převzetí určité odpovědnosti. Zároveň by jim mělo být nabídnuto nezanedbatelné prospěchové stipendium a samozřejmě výrazné sociální stipendium těm, které nemohou podporovat rodiče. A podnikatelská sféra by měla být motivována (daňové úlevy?) k poskytování podnikových stipendií studentům oborů, které chybí v nabídce pracovních sil. A konečně také stát by měl umět odhadnout, které obory je třeba podpořit stipendii (dnes třeba zubaře).

Zatím je plán budoucí koalice na zavedení školného na státních VŠ hodně povrchní. Uvidíme, kam se to vyvine...

0 0
možnosti
PD

duff_

17. 6. 2010 15:30
Redukce škol

proběhne i bez zavedení školného v důsledku demografického poklesu (stejně jako u základních a středních škol).

"Školy usilují jen o co největší počet studentů, bez ohledu na jejich výsledky."

Protože dostávají peníze podle počtu studentů.

Jak se pozná kvalitní absolvent, resp. kvalitní škola?

0 0
možnosti
S

solway

17. 6. 2010 15:20
Pane Jiří , není nakonec blbost Váš blog ?

Školné  přece  nemůže  být  trestem , který  bude  odrazovat  studenty .  Je  moudré  ,že  se  odkládá  do  doby  finanční  solventnosti . A   zajímavá  věc - pokud  jí  vystudovaný  člověk  nedosáhne  do  45 let, školné  se   promíjí .

0 0
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1749x
Nechci být lhostejný k věcem, které mě znepokojují. Je to ekonomika, politika, náš vztah k životnímu prostředí a podobně.

 

Seznam rubrik