Stát jsem já!

Pokud se nemýlím, zařval to Ludvík XIV. Mýlil se, protože stát jsem já a spolu se mnou dalších zhruba deset milionů občanů.

Takže mne zase jednou žalují. Prezident Zeman nejmenoval Jiřího Fajta profesorem, Jiří Fajt proto chce žalovat stát. Protože stát jsem já, žaluje tedy mne. Nepochybně bude žádat odškodné, budu mu tedy muset zaplatit já. Vím to jistě, protože jsem podobných žalob zažil desítky či stovky, a vždycky to dopadlo stejně.

Proto žádám, aby tomu byl učiněn konec. Ve skutečnosti by to bylo úplně jednoduché: Pokud by někdo žaloval policii, nechť není žalována policie ale konkrétní policista. Pokud by bylo žalováno státní zastupitelství, pane Ištvane, nechť je žalován konkrétní státní zástupce. Měl bych pokračovat soudy, ale tam je problém zajímavější: Možná každý druhý rozsudek je podroben odvolání. Může se odvolat obžalovaný, může se odvolat i státní zástupce. Pokud se odvolá obžalovaný, jsou zde dvě možnosti: Obžalovaný má pocit, že byl poškozen, Je jedna varianta. Obžalovaný se pokouší oddálit výkon rozsudku, je varianta druhá. Ještě je třetí varianta: Obžalovaný se jmenuje Dr. Rath a žádný soud a žádný prokurátor na něj nemá.

Řešení je ve skutečnosti jednoduché: Ten, kdo se odvolal u odvolacího soudu prohraje – zaplatí náklady odvolacího řízení. Pokud vyhraje – platí oponent. Prakticky v případě vítězného obžalovaného je oponentem buď státní zástupce nebo prvoinstanční soud. Přesněji: Prvoinstanční soudce. Má dost velký plat, aby to unesl.

Mimochodem: V případě prvoinstančních soudců by to mělo nepřímý ale významný efekt: Počtu odvolání by výrazně ubylo, protože soudci by si začali dávat pozor na to, aby soudili odpovědně. Nechtěl bych zde použít výraz, aby soudili spravedlivě.

Ale zpět k hrozbě pana Fajta: Nechť si klidně žaluje. Nikoliv však mne, protože jeho oponentem je prezident Zeman. Nevidím důvod, proč bych měl panu Fajtovi platit odškodnění za něho.

Vážení spoluobčané, jsem přesvědčen, že má připomínka zůstane ojedinělá. Vždyť vy všichni určitě rádi a ochotně za pana Zemana zaplatíte.

                                                                                                                  Antonín Robin

Autor: Robert Brinda | sobota 6.6.2015 9:07 | karma článku: 13,53 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Robert Brinda

Vzpomínka na protistátní puč.

12.3.2020 v 8:26 | Karma: 4,89

Robert Brinda

17. listopad na Národní.

18.11.2019 v 11:38 | Karma: 34,31

Robert Brinda

Elon Musk na Marsu.

17.11.2019 v 11:26 | Karma: 8,24

Robert Brinda

Uže puskali Gavla?

12.11.2019 v 13:37 | Karma: 10,78