Senát ???

Přiznejme si jedno: Je naprosto lhostejné, proč a jak vznikl senát. Podstatné je, že je to korektor rozhodnutí a výnosů poslanecké sněmovny. Nelze ovšem pominout, že k doplňovacím volbám se dostavilo pouze patnáct procent voličů.

Podívejme se tedy nejprve na těch patnáct procent: Především to znamená, že pětaosmdesát procent oprávněných voličů se na volby vykašlalo, možná proto, že jim kandidáti byli lhostejní. Možná však proto, že k těmto kandidátům měli negativní postoj, takže jejich neúčast ve volbách je svérázné vyjádření ne. V každých volbách ovšem platí, že vítězí nadpoloviční většina. V těchto senátních volbách tedy sedm a půl procenta hlasů plus jeden. Již jakékoliv volby ze zásady, by měly být platné pouze v případě, že  se jich zúčastní nadpoloviční většina oprávněných voličů. Opět zde platí: Padesát procent plus jeden hlas. Byly tudíž volby do senátu platné? Logicky vzato, nikoliv.

Senát - svou funkcí korektor poslanecké sněmovny - je více než korektor. Je to v podstatě soudce. Naše ústava tvrdí, že soudce musí být nadstranický, což ovšem u senátorů neplatí. Jsou podporováni a navrhováni různými politickými uskupeními, sami kandidáti jsou většinou příslušníky takových politických uskupení. Výsledek je jednoznačný: Jejich rozhodování není dámo podstatou věci, je dáno jerjich politickou příslušností.

Přiznejme si: Pro mnohé z nich je senát trafika. Pojem trafika vznikl po První světové válce, kdy vracející se legionáři místo důchodu dostávali trafiky, a živili se podílem z ceny prodaných cigaret a tabáku.

Mělo by tedy v opravdové demokracii platit: Senátor může být zvolen, jestliže se voleb zúčastní nadpoloviční většina oprávněných voličů, od nichž získá nadpoloviční většinu hlasů. Jinými slovy, minimum hlasů pro zvolení je pětadvacet procent plus jeden hlas.

Členství v senátu by nemělo být sinekurou, což by se mělo odrazit na příjmech senátorů, některé odvážné varianty zdůrazňují, že by senátoři neměli dostávat vůbec žádný plat.

Neměli bybýt členy, ba ani sympatizanty jakékoliv politické strany,neměli by být těmito stranami či jejich představiteli ani navrhováni.

Znáte význam slova utopie?

                                                                              Antonín Robin

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert Brinda | neděle 28.10.2018 12:06 | karma článku: 31,96 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Robert Brinda

Vzpomínka na protistátní puč.

12.3.2020 v 8:26 | Karma: 4,89

Robert Brinda

17. listopad na Národní.

18.11.2019 v 11:38 | Karma: 34,31

Robert Brinda

Elon Musk na Marsu.

17.11.2019 v 11:26 | Karma: 8,24

Robert Brinda

Uže puskali Gavla?

12.11.2019 v 13:37 | Karma: 10,78