Quod licet Iovi, non licet bovi.

Přeloženo do češtiny: Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. Význam je zřejmý a nepotřebuje vysvětlení. Že těmi voly jsme míněni my, je rovněž pochopitelné. Zbývá tedy pouze sestavit seznam bohů, pochopitelně pouze pro naše potěšení z toho, že bohy známe:

Pan expremiér Nečas se svou trojicí trafikantů si možná myslel, že patří mezi bohy. Pan Dr. Ištvan mu názorně vysvětlil, že patří někam jinam, a pan Nečas padl. Ukázalo se, že mezi bohy nepatří ani jeho vláda, ani jeho ODS. Že by naopak patřila mezi bohy policie, prokuratura, soudy?

Pan plukovník Lessy odchází na lukrativní post do Bratislavy. Samozřejmě tonení trafika. Aspoň si to má myslet prostý lid. Pokud ovšem pan plukovník Lessy odchází na lukrativní post do Bratislavy, kam odchází pan generál Červíček? Nebo není důvod panu generálovi udělit trafiku? Není nejmenší pochyby o tom, že jeden z nich patří mezi bohy. Kam patří ten druhý, je rovněž zřejmé. U obou jmenovaných se ovšem naskýtá otázka, s jejímž zodpovězením se nikdo nenamáhá: Proč?

Možných důvodů je několik: Jeden něco ví, co ten druhý neví. Také je možnos, že něco ví oba, ale ten jeden nedokázal předstírat, že neví. Nebo tehdejší pan ministr ví, že se v té kauze pohyboval jako slon v porcelánu a bylo zapotřebí někomu ucpat hutlaústa. Jednomu z těch dvou?

Když jsme u těch bohů: Určitě jsme všichni vděčni panu prezidentu Zemanovi, že se postaral o bývalé ministry prozatímní vlády, protože po té spoustě kopanců, jichž se dopustila Rusnokova vláda, by jediného ministra nevyjímaje, jim nikdo soudný zaměstnání nedal. Je až neuvěřitelné, jak je pan prezident soucitný. A nemylme se. Nejsou to trafiky, jsou to koryta, takže to s Nečasovými trafikanty nelze srovnávat.

Jen by nás, příslušníky té druhé kategorie zajímalo, jaká morální naučení z toho vyvodí pan Ištvan zejména v souvislosti s jeho řízením v případu pana Nečase a jeho trafikantů.

Pokud nejste blogery v iDnes, asi nevíte, že navrhujeme kategorie, do nichž by měly být naše blogy zařazeny. Máme na vybranou: Politiku, ekonomiku, společnost, cestování, a spoustu dalších. Jedna kategorie tam ovšem chybí: Spravedlnost. I kdyby tam byla, asi bychom ji nezvolili. Máme pocit, že je zde na místě jedna jediná kategorie: Kultura.

 Schválně jsme se podívali do wikipedie, co to slovo vlastně znamená. S překvapením jsme zjistili, že ani wikipedie je nedokáže pregnantně vysvětlit. Pokusili jsme se tedy stanovit vlastní definici kultury a vyšlo nám toto:

Kultura je staletou výchovou vytvořená schopnost civilizovaného soužití lidí bez ohledu na odlišnost názorů, vzdělání, výchovy, charakteru těch lidí, kteří dané kulturní společenství tvoří. Zůstává pak jediná otázka: Kde je kultura v tom výše popsaném?

                                                                                                Antonín Robin

Autor: Robert Brinda | čtvrtek 27.2.2014 12:15 | karma článku: 12,47 | přečteno: 679x
  • Další články autora

Robert Brinda

Vzpomínka na protistátní puč.

12.3.2020 v 8:26 | Karma: 4,89

Robert Brinda

17. listopad na Národní.

18.11.2019 v 11:38 | Karma: 34,31

Robert Brinda

Elon Musk na Marsu.

17.11.2019 v 11:26 | Karma: 8,24

Robert Brinda

Uže puskali Gavla?

12.11.2019 v 13:37 | Karma: 10,78