Nebezpečné nápady hudebního analfabeta.

A opět Moravská filharmonie Olomouc. Tentokrát Liszt, Honegger, Rimskij - Korsakov.. Úvodem je třeba říci, že každé představení - i to koncertní -  by mělo mít vzestupnou gradaci, takže správné pořadí skladeb mělo být Rimskij - Korsakov, Liszt, Honegger.

Ruské velikonoce Nikolaje Rimského - Korsakova jsou pozoruhodné především tím, že car Alexandr III. nařídil, že se již nikdy nesmí provést v jeho přítomnosti, protože jsou znesvěcením velikonočních svátků.

Ferencz Liszt měl tu smůlu, že svůj koncert pro klavír a orchestr, opus 1, složil v době platnosti striktních zákonů harmonie a ostatních zákonitostí hudební skladby, které se neodvážil překročit. I tak jeho klavírní part je doslova excelentní a klidně by obstál jako sólová skladba. Bohužel orchestrální part se tomu klavírnímu nevyrovná. I přesto si nezasloužil odsouzení úzkoprsou kritikou, která jeho koncert odsoudila na řadu let k zapomenutí.

Ve skutečnosti vrcholem večera byla Liturgická symfonie Arthura Honeggera, která ovšem s liturgií či náboženstvím neměla a nemá nic společného. Tato třívětá symfonie je v první větě až cynickou ironií, s níž Honegger popisuje konání - a nekonání - lidstva krátce před 2. světovou válkou a během ní. Dokládají to časté disonance, které však dokázal skloubit se zněním skladby. Jeho první větu si můžeme představit jako zdrcující kritiku všech Hitlerů a Stalinů a jejich vražd, vlastně zdrcující kritiku kohokoliv, kdo se narodil byť i jeden jediný den před 8. květnem 1945.

Pak druhá věta nemůže být nic jiného než panychida za ty miliony objetí, proložená nářkem přeživších a pozůstalých, či temnými basovými výkřiky vzdoru nad trpkými osudy.

Zřetí věta tudíž nemůže být nic jiného než přísaha. Přísaha, že nic z toho se již nikdy nesmí opakovat. Přiznejme si jednu věc: Kolikrát od Honeggerovy smrti v roce 1955 byla ta přísaha porušwna?

                                                                                    Antonín Robin

Autor: Robert Brinda | středa 8.4.2015 14:49 | karma článku: 6,04 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Robert Brinda

Vzpomínka na protistátní puč.

12.3.2020 v 8:26 | Karma: 4,89

Robert Brinda

17. listopad na Národní.

18.11.2019 v 11:38 | Karma: 34,31

Robert Brinda

Elon Musk na Marsu.

17.11.2019 v 11:26 | Karma: 8,24

Robert Brinda

Uže puskali Gavla?

12.11.2019 v 13:37 | Karma: 10,78