Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naše omluva oberšmejdům.

Očekávali jsme k blogu "Oberšmejdi" hafol kritikých připomínek. Neobjevily se, takže nám nezbylo, než sestavit takové připomínky sami. Výsledkem je naše následující omluva VŠEM oberšmejdům:

Popsali jsme, jak jeden konkrétní oberšmejd vymáhal dluh 80000,- na osobě, která nemá s dlužníkem nic společného, jak obstavil oné osobě věci denní potřeby, jak z ní i tak vydyndal 50000,- částečné úhrady dluhu. Podívejme se nyní na věc z jiného úhlu:

Na těch 80000,- vzrostl dluh z původních 20000,- v neuvěřitelně krátké době. Jak? Osoba poškozená musí zaslat své podání soudu a soud musí určit že dluh je dluh ve výši přesně na korunu. Také musí určit že dlužníkem je skutečně dlužník, uvedený v podání poškozeného. Poškozený má právo k dluhu připočítat náklady s podáním soudu - zpravidla palmare právníka, který podání poškozeného zpracoval. Ten právník je nutný, protože nedostatečné určení výše dluhu a osoby dlužníka nutí soud k tomu, aby podání odmítl. Pokud soud podání odmítne, nic mu nebrání účtovat náklady soudního řízení poškozenému. Pokud je soud přijme, jdou náklady soudního řízení na vrub dlužníka. Jaké asi za této situace mohou být náklady soudního řízení? Soudce musí přečíst podání poškozeného, ověřit, že je správné, obeslat dlužníka k soudnímu stání, u něho dlužníku nařídit splacení dluhu v soudem stanoveném termínu.

Pro soudce a jeho personál to znamená řádově deset hodin práce. Soudce i personál jsou placeni státem, dost dobře si tedy nemůže započítat svůj plat do nákladů soudního řízení. Poškozený, jak bylo řečeno, si může započítat své náklady, především právníka. Může si ovšem těch právníků najmout třeba deset a do svých nákladů si započítat palmare všech deseti. Pokud to soudce připustí, lze mu již nyní vytknout předpojatost, a měl by být z přípdu odvolán. (Pokud takové podezření vznikne opakovaně, neměl by být odvolán ze své funkce?)

Stane se ovšem, že dlužník nařízení soudu nesplní, a dojde řada na soudního exekutora. Musí ověřit bydliště dlužníka, případně kde se dlužník zdržuje. Pokud je dlužník i pak nedostupný, musí zjistit adresy příbuzných, přátal a známých dlužníka, a zda se dlužník nezdržuje u nich. Pochopitelně náklady tohoto zjišťování jdou na vrub dlužníka. Jak vysoké asi tyto náklady mohou být?

Soustřeďme se na to, že exekutor zjistil zmíněné adresy, a vydal se na lov. Právní norma stanoví, že nesmí obstavit věci denní potřeby. Zabaví kávovar. Ani ho nenapadne zjišťovat, jestli dlužník pije kafe pouze obden, takže kávovar není věci denní potřeby. Nemusí dokazovat, že se dlužník stravuje v restauracích, takže jeho lednička rovněž není věcí denní potřeby. Televizi má pro parádu, nekouká ani na zprávy. Není věci denní potřeby. Právní norma rovněž stanoví, že exekutor nesmí obstavit zdravotní pomůcky. Tudíž rotoped podle něj nen zdravotní pomůckou. Zdravotní pomůckou není invalidní vozík paraplegika, proč by mělo být zdravotní pomůckou auto dokonce s úpravou pro invalidy a dotované státem?

Exekutor tedy navštíví příbuzné, přátele a známe dlužníká a setrvá s nimi v delším srdečném pohovoru. (Vzpomínáte jak setrval Dubček v delším srdečném pohovoru z Leonidem?) Lepí své nálepky, kam se mu zamane, a nemusí dokazovat, že jsou to věci, koupené dlužníkem. I kdyby byly, nemusí dokazovat, že nejsou kompenzací za něco, poskytnuté dlužníkovi tím příbuzným atd.

Ukazuje se, že exekutor stojí nad platnými zákony, dokonce v rozsahu větším, než v jakém nad zákony stojí soudce. Pokud se ten náhradní dlužník či pseudodlužník brání, dostane jeho případ do rukou soudce, který exekutora vyslal. Nikomu nevadí, že ten soudce je exekutorův komplic přesně v trestním významu tohoto slova, a pokud mu to strach dovolí, také jako komplic rozhoduje.

Jsme si vědomi, že ze všeho, co zde bylo dosud napsáno, vyplývá jediné: Soudci, zabývající se problematikou dluhů a jejich vymáhání, exekutoři jako jejich faktota, jsou za své jednání trestně odpovědni. Bylo to řečeno, takže teď můžeme dodat: Za své tvrzení se jim omlouváme, protože je sice pravdivé, ale trestní odpovědnost by měla být zjištěna někde jinde. Prozradíme vám, kdo je opravdu vinen: Dvěstě zákonodárců poslanecké sněmovny, osmdesát zákonodárců senátu, patnáct soudců Ústavního soudu, přibližně tři tisíce zaměstnanců Minísterstva spravedlnosti.

                                                                                                  Antonín Robin

Autor: Robert Brinda | úterý 25.2.2014 13:24 | karma článku: 15,06 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Robert Brinda

Vzpomínka na protistátní puč.

Není nejmenší pochyby o tom, že šlo o trestný čin. není pochyby o tom, že byl naplánován a řízen z nenápadného pozadí. Není pochyby o tom, že jeho cílem bylo svržení vlády.

12.3.2020 v 8:26 | Karma: 4,89 | Přečteno: 128x | Diskuse| Miniblogy

Robert Brinda

17. listopad na Národní.

Je to k smíchu nebo k pláči, když profesor politologie nerozumí politice? Předseda ODS pan Petr Fiala na Národní poskytl novinářům "improvizované" interview.

18.11.2019 v 11:38 | Karma: 34,31 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Politika

Robert Brinda

Elon Musk na Marsu.

Je pravda, že Mars je potencionálně jediný kolonizovatelný objekt v sluneční soustavě. Souvisí s tím ovšem celá řada problémů, jedním z nich pak je, že atmosférqa Marsu obsahuje pouze 0,6 % kyslíku.

17.11.2019 v 11:26 | Karma: 8,24 | Přečteno: 253x | Diskuse| Věda

Robert Brinda

Šmejdovství je mimořádně výnosný byznys.

Před několika roky jedna organizace v Litomyšli vypsala anketu na zjištění nejvýhodnějšího dodavatele elektrické energie a plynu.

15.11.2019 v 14:43 | Karma: 11,83 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ekonomika

Robert Brinda

Uže puskali Gavla?

Protože jsem byl za socialismu tak trochu "politisch verdächtig" vyslooužil jsem si svou první zahraniční dovolenou až v roce 1988.

12.11.2019 v 13:37 | Karma: 10,78 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik