Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Docela normálně se požádalo o vystěhovalecký pas. A kdo nebyl nositel služebního a státního tajemství, tedy také kádrová rezerva ho dostal. V letech 1953-1975 se ten pas vystěhovalo 80 000 Čechoslováků, jak uvádí webové stránky Ministerstva zahraničních věcí.

Máte ještě nějaký problém?

1 2
možnosti
SS

;-D

Vas je na tu provincia Universitu skoda, soudruhu uciteli.

2 1
možnosti
TB

nevím, můj táta jezdil legálně na Západ pracovně, nebyl v žádné straně, ale ZPA ho tam posílalo jao experta, takže v podstatě procetoval několik zemí na západě byl i v Kanadě, uměl německy, z francouštiny měl státnici,dohovořil se i španělsky. Nebáli se ho tam poslat ven,neměli strach,že tam zůstane, a to by mohl,kdyby chtěl

1 0
možnosti
Foto

no jistě. Podnik Polytechna vývozem expertů vyráběl devizy ve velkém.

1 0
možnosti
VV

Cetl jsem o tom. Snad to byl Quick, Spiegel nebo Stern. A taky o tom ZDF Friedrich Nowotny.

Ale urcite se tu za chvili objevi soudruh mnoha jmen a napise, ze to byli stejne kriminalnici.

3 0
možnosti
JR

J70a41r45a 36R21a51n17k

3. 9. 2015 20:06

R^Dik za skutecny popis, ono to nebylo jine pro vychodni Nemce, pamatuji na svycarske noviny plne "story", kdy rodina i s detmi pres rok jezdila po NDR a "nenapadne" skupovavala po malych castech metraz na balon. Povedlo se, ale po strasnych utrapach a tehdy si cela zapadni Evropa nahlas i pismem vzdechla s ulevou. Tech pripadu bylo tak malo, ze to dnesni soudruzi stale popiraji je jen proto, ze se stydi, ze nedelali perfektni job. A jim navzdory se pisi knihy, aby nikdo nezapomel onu dobu temna, stari "kovani" budou psat o tom, ze to ani tak hrozne nebylo.....jiste protoze se snazili zit ve stejnem duchu a ohli pater, na stesti ne vsichni.

4 0
možnosti
Foto

R^ Ále jo. Dalo se. Různě. Někdo byl  i ,,účelově" vyslán, jiný třeba i na šífu pod uhlím. Á nese tě, torpédo, až do Hamburku. A jiní třeba i s maminkou a tatínkem ůčelově vyslanými8-oNu, a pak byli i tací, kteří si emigraci zlegalizovali, že. ,,Gusta" jim tu možnost dal. Když zaplatili školné i poškolné, tak jim i trest za nezákonné opuštění mohl až odpuštěn býti. Taky jich prej nebylo málo. A tak, někteří, mohli i přicestovat i vycestovat. Zda kvůli tomu něco i podepsali, kdo ví, že. Někteří/některé se i přivdali či přiženili a tak i občanství jiná získali. Ále, kdo by po tom dnes pátral a koho by to dnes as zajímalo, že. Nanejvejš ty, co by se báli, že by je to ńáko šmrnclo, či dokonce, nedej bóže, vzalo;-D

1 3
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik