Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Existovali Přemyslovci?

Náhodou se nám dostala do rukou kniha Emilie Bednářové Vršovská čest. Na jednu stranu je třeba obdivovat obrovský rozsah myšlenkových proudů v textu, na druhou stranu však autorčiny úvahy a závěry vzbuzují pochybnosti. zejména když naznačuje, že Vršovci a Přemyslovci vyznávali jakousi patrně rádobykeltsksou ideologii. Nedalo nám to a podívali jsme se na počátky české historie.

O počátcích české historie máme vlastně jen dva zdroje informací: Kristiána a jeho legendu o svatém Václavu a Kosmase s jeho kronikou. Kristián napsal svou legendu přibližně kolem roku 995, tedy šedesát let po Václavově smrti a nepochybně se v den jeho smrti ještě ani nenarodil. Kosmas (snad) napsal svou kroniku někdy mezi roky 1019 - 1025, tedy více než osmdesát let po smrti svatého Václava. Je pravda, že některé legendy byly napsány i dříve: První staroslověnská přibližně roku 950, Crescente fide snad 973, Gumpold 980. Všechny jmenované ale byly psány ve snaze o adoraci svatého Václava, pro poznání počátku české historie nemají žádný význam.

Jinak je tomu s Kristiánem. Jeho cílem bylo postulování Přemyslovců a především Bořivoje jako starobylého a právoplatného knížecího rodu cyrilometodějského křesťanského vyznání. Antropologická zkoumání pozůstatků Bořivoje a Rostislava naznačují, že Bořivoj nebyl Přemyslovec ale Mojmírovec, pravděpodobně Rostislavův syn, a tedy přímý následník Velkomoravské říše. Pak Kristiánův Přemysl patrně měl být právě jen Rostislavův pseudonym. Ty jinotaje kolem Přemysla jsou možná jen parafrází vlastních Kristiánových jinotajů. Samozřejmě je známo, že to není autorovo jméno, pojmenoval se křesťan - počeštěné latinské christian. Současná a teprve až současná historie mu přisuzuje jméno Radim a měl by podle jedné verze být buď přímo druhorozený syn Bolelava I. Strachkvas nebo jeho mladší bratr. Jiného názoru je prof. Králík, který Kristiána pokládá za Radima, bratra svatého Vojtěcha a tedy Slavníkovce. Než se ad touto otázkou zamyslíme, musíme se ale vrátit kousek dozadu. Opravdu jen kousek. Nějuakých šest století.

Tenkrát keltští Bójové odtáhli do Francie a uvolnili tak místo Germánům.  Asi by jejich odchod neměl být brán doslovně. Není od věci představa, že mnho těchto Keltů mělo důvod zůstat: Starci, malé děti a jejich matky, žreci a kněžky, vázaní na místa kultu. Za mnohá jiná třeba Býčí skála na Blanensku. Existují úvahy o důkazech jejich existence. Říp by se prý měl správně jmenovat Rzip a mělo by to být jeho původní keltské jméno doslovně převzaté když ne praotcem Čechem, pak aspoň Kosmou. Celá řada český řek má ppojmenování ženského rodu s koncovkou -ava. Mělo by to být rovněž původní keltské pojmenování, třeba Morava se snad původně jmenovala Morahva a tato koncovka, lépe řečeno jméno Morahva by mělo být rovněž keltské. Pokud ovšem to není přímo latinské -aqua původem  Říma. Rovněž Kosmův Krok by neměl být Krok ale Gragg, keltský žrec, stejně jako Libuše by měla být původně Lubussa a nebyla to kněžna ale žrec mužského rodu. Tak či onak, museli by být mimořádně životaschopní, protože do příchodu Slovanů by muselo přežít nejméně pětadvycet generací, které by musely překonat germánskou infiltraci, zachovat nejen svůj jazyk ale i svou ideologii a obojí prakticky provozovat.

Na přelomu letopočtu přišel do České kotliny Marobud se zbytkem kmene germánských Markomanů, zdecimovaného Římany na jejich původním stanovišti. Mim,ochodem: Archeologové léta pátrali, kde stál Marobudův hrad. Asi nestál nikde. Na rozdíl od praotce Čecha Marobud nepřišel do liduprázdné krajiny, musel se vypořádat s existencí sousedů a musel se soustředit na obranu před Římany, pokoušející se proniknout na území na druhém břehu Dunaje. Údajně dokázal spolu s germánskými (a možná  i keltskými) spojenci postavit proti Římu sedmdesátitisícovou armádu, díky níž krajinu před Římem uhájit. Je nutné toto tvrzení trochu upravit, protože prokazatelně byli Římané na Břeclavsku, archeologicky je doloženo, že přinejmenším zimní tábor měli i v Olomouci.

Na druhé straně zbytky nejméně jednoho sídliště vykazují stopy slovansko germánské koexistencce. Nikdy a nikde nebylo ani náznakem zjištěno soužití keltsko slovanské.

Tento až nechutně dlouhý úvod byl nutný pro aspoň laický rozbor údajů jak v knize paní Emilie Bednářové, tak ještě nutnější pro nahlédnutí do Kosmovy kroniky, protože paní Bednářová ve svých úvahách mimo jiné z Kosmovy kroniky vychází. 

Nechť nám čtenář nemá za zlé, že pro tuto chvíli končíme. Povídání o Kosmově kronice bude pravděpodobně stejně dlouhé a musíme se na ně a především na zdrcující kritiku našich úvah duševně připravit. Takže zatím Na shledanou!

                                                                                                    Antonín Robin    

 

 

 

 

Autor: Robert Brinda | čtvrtek 6.2.2014 21:21 | karma článku: 10,98 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Robert Brinda

Vzpomínka na protistátní puč.

Není nejmenší pochyby o tom, že šlo o trestný čin. není pochyby o tom, že byl naplánován a řízen z nenápadného pozadí. Není pochyby o tom, že jeho cílem bylo svržení vlády.

12.3.2020 v 8:26 | Karma: 4,89 | Přečteno: 128x | Diskuse| Miniblogy

Robert Brinda

17. listopad na Národní.

Je to k smíchu nebo k pláči, když profesor politologie nerozumí politice? Předseda ODS pan Petr Fiala na Národní poskytl novinářům "improvizované" interview.

18.11.2019 v 11:38 | Karma: 34,31 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Politika

Robert Brinda

Elon Musk na Marsu.

Je pravda, že Mars je potencionálně jediný kolonizovatelný objekt v sluneční soustavě. Souvisí s tím ovšem celá řada problémů, jedním z nich pak je, že atmosférqa Marsu obsahuje pouze 0,6 % kyslíku.

17.11.2019 v 11:26 | Karma: 8,24 | Přečteno: 253x | Diskuse| Věda

Robert Brinda

Šmejdovství je mimořádně výnosný byznys.

Před několika roky jedna organizace v Litomyšli vypsala anketu na zjištění nejvýhodnějšího dodavatele elektrické energie a plynu.

15.11.2019 v 14:43 | Karma: 11,83 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ekonomika

Robert Brinda

Uže puskali Gavla?

Protože jsem byl za socialismu tak trochu "politisch verdächtig" vyslooužil jsem si svou první zahraniční dovolenou až v roce 1988.

12.11.2019 v 13:37 | Karma: 10,78 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik