Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Právě pro vámi uvedené argumenty je potřebná kombinace zastupitelské a přímé demokracie. Přímá demokracie má kontrolní roli, umožňuje změnit situaci odvoláním některých politiků, vyvolat zrušení špatných zákonů, či vyvolat nové volby.

Proto lze považovat návrh na neomezené referendum občanů předložené hnutím Přímé Demokracie Tomia Okamury, jako směr, který prohlubuje demokracii a práva občanů.

1 0
možnosti
MS

Demokracie projde řadou změn, kterých se nedožijeme. Za tisíc let budou říkat demokracie možná tomu, co je systémově nevyhnutné: zásluhovost a inteligence.

Dnešní demokracie je na úrovni DOS systému od Microsoftu. Normální demokracie musí využívat systémové prostředky logicky a racionálně. Prostě se to časem změní, ale někteří z nás u toho už asi nebudou. V budoucnu si dnešní hlupáci neškrtnou. Snad. :-)

1 2
možnosti

Postupne jsem dospel k zaveru, ze demokracie nema byt vladou lidu, ale systemem, ktery umozni nejlepsi rozvoj spolecnosti na zaklade skupinove inteligence.

Bohuzel se mi zda, ze soucasny system "demokracie" spise vyuziva "skupinovou demenci"

3 3
možnosti
KN

K38a77r43e24l 60N17o28v12á58k

31. 1. 2014 11:02

Dvě poznámky:

1. Hitler se dostal k moci demokraticky.

2. V článku zmíněný Sokrates bod 1. předpovídal, když řekl, že "Demokratické zřízení doplatí na to že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie."

4 1
možnosti
JZ

A Aristotelés považoval demokracii za pokleslou formu státu. I pár jeho myšlenek stojí za to přečíst.

1 1
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik