Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To je přece jen dalším dědictvím reálného socialismu. Zcela zdiskreditovali družstevnictví, tedy dobrovolné sdružování se do ekonomických a hospodářských spolků.

Přetrvává zde na zkušenosti založený názor, že zemědělské (jiné) družstvo je jen symbolem násilné kolektivizace, krádeží majetku, zločinů, násilí. 

Že za první republiky zde velmi dobře pracovala dobrovolná družstva, která se sdružovala do nějakých ekonomicky výhodných skupin, to už nejsme schopni vnímat.

Že (nejen zemědělští) Švýcaři sdružují dodnes kapitál na základě vzájemné výhodnosti a dobrovolné spolupráce, nevidíme.

Ani p. (s.?) Babiš, (nebo s. Teplý z Jihočeských mlékáren), by nebyl takovým velkokapitalistou (přesněji monopolistou), kdyby proti nim stála družstva prvovýrobců a zpracovatelů.

Stále za sebou vlečeme komunistické dědictví.

1 0
možnosti
ZK

Z84d24e42n34a 34K13o91č70í

10. 6. 2014 18:49

Autor blogu o zemědělství neví vůbec nic a vy mu ještě pochlebujete.

Raději nenadávejte velkopodnikatelům v zemědělství. Jiná cesta, než maximální efektivita, není. Jestli nostalgicky vzpomínáte po kravském potahu a  2 kravkách k 10 měřicím pole, tak si to zkuste. V konečném důsledku potraviny zdrahnou a naše zemědělství by zhynulo zcela. !!

0 1
možnosti
FD

Milý a moudrý pane.Rozhodně bych zde mohl vyjmenovat množství negativ na minulé hospodaření,ale to co se děje na polích dnes je jedna velká tragedie.Pokud si myslíte,že za mezí zůstává tak mnoho vody(neříkám,že žádná),tak to se mýlíte.Velké množství vody dokáže zpracovat(pustit dolů,postupně uvolňovat rostlinám a do ovzduší) obdělaná půda.Oni ty splachy za totality tady nebyli(připouštím,že v omezené míře ano,tam,kde to bylo v kopcích nesmyslně přehnané),ale to gró je až po roce 1989,kdy se na polích přestalo hospodařit.Nebo si snad myslíte,že pastviny,které ovládají velké uzemní katastry udrží mnoho litrů vody.Já si dovolím tvrdit,že v dnešní době jsou pastviny  daleko horší ekologická katasrofa,než dnešní lány pšenice a kukuřice.Na závěr.Je to asi tak mezi 10 až 5 lety vyšel v tisku(velmi mě mrzí,že jsem si to nevystřihl) článek.V podstatě byl o tom,jak jedna výzkumná stanice(nebyla to lživá komunistická) dělala po světě v mnoha státech rozbor spodních vod,co se týče kvality a množství.Už si pamatuji jenom to,že jsme byli ve světě na výrazném dobrém místě a ze západní Evropy kvality našich spodních vod, dosahoval jen jeden stát,mám dojem,že Holandsko.A to i přes veškeré ekologické zátěže,které zde byly.Od r.1989  následkem ekologizace zemědělství spodní vody ztrácí svou kvalitu a hladina se snižuje.

2 0
možnosti
Foto

Aha. Splachy nebyli??? Nu, fakt pozoruhodný názor. Jak rád bych diskutoval, kdybyste psal alespoň trochu česky. 

Ostatně myslím, že nemáte pravdu. Pastviny jsou zcela přirozeným tvarem prostředí. Na jedné straně flóra, na druhé fauna, byť hospodářsky vytěžovaná.

Rozbor spodních vod není okamžitým signálem, ale odráží zásahy do krajiny s odstupem až 25 let. Ty studie byly tendenční.

1 0
možnosti
BM
Foto

To ještě zlatí jézeďáci! Doporučuji výlet do Českého ráje, na místo starého keltského sídliště mezi Troskovicemi a Semínem. Zdejší pole obhospodařuje "moderní" zemědělská firma - efekt, který popisujete, je horší, než za dob "hospodaření" JZD.

1 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 625x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik