Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ono plošné nařízení roušek je jediné možné, protože pak by si lidi pro sebe dělali různé vyjímky...Různě by to ochcávali. Takhle prostě není diskuze a nosí jí každý. V momentě jakékoli skulinky, by to prostě nefungovalo. Češi potřebují restrikce a nařízení, jinak by žádná ohleduplnost nefungovala - viz porovnání pondělí minulý týden tak 10%s rouškou (doporučení) + úterý 95% s rouškou ( nařízení)....

0 0
možnosti
TK

Rouška brání tomu, aby jeden nakažený nenakazil 100 zdravých, ale třeba jen dva. Takže v této fázi, kdy se snažíme masivnímu rozšíření viru zabránit, je to jedno z mála ne až tak drastických a funkčních opatření. Že jsou situace, kdy ze zbytečná, nebo naopak pro uživatele rizikem, je jasné, ale je to prostě něco za něco. A vysvětlit lidem, že když k sobě nebudou blíže jak 2 m tak ji mít nemusí, to prostě nelze, to by ji někteří nenosili vůbec. Někteří jsou prostě více a někteří méně natvrdlí. Máme v práci dva kolegy, kteří místo aby mi něco řekli od dveří, cítí potřebu přijít až úplně ke mně a z 50 cm mi prskat do tváře. A žádné naznačování, couvání či vysvětlování je nezastaví, je to jejich přirozenost. Tak jsem si mezi nábytek 2 m od sebe dal špagát a je povinnost nosit při courání po firmě roušku. Jinak to prostě s některými nejde.

0 0
možnosti
SS

Nošení roušek má význam ve zmenšení dostřelové vzdálenosti pro kapičky, které během dýchání nebo mluvení uvolňujete. To je významné v uzavřených prostorách (veřejná doprava nebo obchody). Další věc je psychologická stránka věci, která není rozhodně bezvýznamná. Je to takový šibolet sounáležitosti s komunitou a říká uvědomuji si, že situace je vážná a proto se budu chovat zodpovědně. Znovu opakuji, dávát o smysl.

Fascinují mě takové typy jako autor, které přesně vědí, že všechno je špatně, ale nikdy, co vlastně dělat lépe. Stejně jako senát a jeho vyšetřování ztráty třídní knihy a následné prohlášení skřeta Vystrčila, které by nemělo být zapomenuto. V době, kdy hoří barák dává smysl mluvit, co je třeba udělat a jaké budou další opatření a důrazně se na to ptát, ale pitvat v době krize minulost... ??? To je pro mnohé, kteří nemají Babiše rádi největší frustrace a poučení. Tahle parta, že má a bude vládnout lépe?

Poslední poznámka, stačí si přečíst třeba EL PAIS, aby člověk viděl problémy se zdravotnickým materiálem v celé Evropě. Už při prvních případech koronaviru upozorňoval jeden z nejlepších českých blogerů M. Kechlibar na skutečnost, že Evropa přenesla výrobu do Číny a u některých komodit se jedná za jistých okolností o strategické položky. Predikoval, že jeden z důsledků krize bude, že Evropa si uvědomí, že bude muset v budoucnu udržovat výrobní kapacity například injekčních stříkaček a podobně. Howgh

1 0
možnosti
Foto

Naprosto souhlasím s nošením roušek v MHD a uzavřených prostorách, ale je opravdu nutné a efektivní nosit ji i venku? Co dělat lépe? Já například požadoval větší informovanost, aby VŠIHCHNI věděli, že rouška chrání své okolí, ale ne nositele. A že chmatáním na roušku si tam můžou zanést nečistoty a z pomocníka se stává hrozba. Jinak to nejsou moje výmysly, ale názory odborníků, které já jenom v článku tak nějako shrnul. Chcete je rozporovat.? Psychologicky pozitivní efekt kontaminované roušky asi nevyváží její potencionální zdravotní nebezpečnost, řekl bych...

Zbytek vašeho příspěvku je už nějaké politikum, které vůbe nemá s mým článkem nic společného... Ä já opravdu nechci dělat politikum z oblasti, která by měla být čistě v gestci odborníků a faktů. Nikoliv PR.

A ještě poznámka k tomu zmenšení vzdálenosti těch kapiček. Což je samozřejmě pravda. Ale níže je příspěvek pana Strnada, cituji:

"Menší a lehčí kapénky dolétnou naopak dál, protože si s nimi může lépe pohrávat průvan."

Nedává tohle také smysl? Jenom se ptám...

0 0
možnosti
PK

"Ale spousta lidí si myslí, že rouška či dokonce šátek! jim poskytuje ochranu před koronavirem"

Ne, to si spousta lidí nemyslí. Nemyslí si to téměř nikdo.

"Dále jsem si povšiml, že většina lidí si na masku neustále sahá, když ji upravuje, sundává, když telefonuje, chce se napít nebo prostě nadechnout čerstvého vzduchu. Ale tím si doslova přímo pod nos zanáší možný zdroj infekce."

Popíráte sám sebe. Řekl jste, že viry projdou skrz, jako by rouška nebyla. Když si roušku upravuji, je na ní stejné množství případných virů jako na oblečení, tašce či batohu. Takže proč je nesahání si na roušku tak důležité, když na ostatní materiál sahám? O jaké infekci z roušky mluvíte?

Se zbytkem rozhodně souhlasím.

1 0
možnosti
Foto

a) tak to byste se divil, kolik lidí si to stále myslí...

b) protože si na roušku přímo k ústům a nosu zanáším těmi kontanimovanými rukami možný zdroj infekce, který pak z té roušky nádechem nasaji....

0 0
možnosti
JS

Rouška je nouzové řešení, které přichází ve chvíli, kdy nemáte ani ponětí o tom, kolik lidí je nakažených, jaké mají příznaky nebo nemají příznaky vůbec žádné a tak přijdete s opatřením, které prostě plošně brání nakaženým šířit ve velkém vir ve svém okolí.

Řešením je otestovat všechny a nakažené izolovat, což asi nepůjde, protože na to nejsou kapacity, druhou možností jsou roušky, které vir hubí, bohužel ani těch není dost, tak se prostě chytáme stébla.

0 0
možnosti
Foto

určitě jsem pro, aby se povinně nosily v uzavřených prostorách, mhd, obchody atd. nebo pokud se pohybujete venku v pracovním kolektivu a mluvíte na někoho ... ale upřímně, muset to mít i na ulici, vždyť se na nich nyní pohybuje minimum lidí, či dokonce v parku? ať se lidi taky můžou nadechnout čerstvého vzduchu a pročístit si plíce... vždyť za týden z toho může být spousta lidí nemocných... přijde mi to nedomyšlené... můj názor

0 0
možnosti
KK

Karma.

A že lidi s hadříkem na obličeji chrání okolí?

Právě že dost těžko, ve světle zde uvedených otázek a argumentů.

0 2
možnosti
Foto

určitě chrání, ale má to to svá ale.. a o těch "ale" by se podle mě mělo (více) mluvit, aby si někdo pro neinformovanost zbytečně neuškodil

2 0
možnosti
VK

Asi takto: domáce vrecúškové rúško s otvorom na výmenu filtračnej vložky. Vložka - inkontinenčná vložka (nie menštruačná, ktorá je konštruovaná na inú hustotu tekutiny). Nepriedušná strana vložky (smerom ku gaťkám) vertikálne nastrihnutá s asi 1 cm odstupmi, ktoré sa po obopnutí tváre pootvoria a lepidlo fixuje vložku k rúške, takže vložka s v nej nepohybuje. Pohlcuje vdychovanú aj vydychovanú vlhkosť. Príjemné, nenásilné dýchanie cca 2-3 hod., čo postačuje napr. na návštevu potravín, pošty a pod. Neviem si ju vynachváliť. A účinnosť? Aspoň placebo efekt určite.

1 0
možnosti

Ja jsem docela rad, ze si to (ze je rouska ochrani) spousta lidi mysli. Ona je totiz velkemu mnozstvi lidi nejaka ochrana okoli uplne lhostejna. A lepsi, kdyz chrani okoli ze spatnych pohnutek, nez aby to nedelali vubec :)

1 0
možnosti
Foto

a to je ten důvod, proč se to ofiko neříká, protože se má za to, že lidi jsou malé děti... nevěřím, že by někdo vyšel ven bez roušky.. a i kdyby, tak ostatní by mu rychle dali nejevo jejich nevoli.... jsem v tomhle případě pro maximální transparentnost, protože jinak lidi ztratí důvěru ve vedení... má se jednat na rovinu, tohle mlžení je hazard!

0 0
možnosti

Ono bohužel platí, že největší problémy způsobí panika.

Při současném stavu se skutečně nemusí nosit rouška pro běžné činnosti, jen uzavřených místnostech kde se setkává více neznámých lidí a zůstávají tam delší dobu.

Když vezmu třeba obchod, podle mě, pro prodavače je nezbytná maximální ochrana, neboť jsou to velice exponované osoby. U nakupujících, kteří jsou v jakékoliv rizikové skupině, byť minimální, je potřeba nosit roušky, aby chránili ostatní. U těch, kteří jsou si 100 % jistí že nemohou mít virus, mohou chodit bez roušky. Oni se nenakazí (nálož kterou mohou dostat je pod prahem) a oni nikoho nenakazí. Tohle ovšem naráží na to, že ne každý je rozumný, proto je dobré, když se roušky v obchodech nařídí plošně pro všechny

Co se znečištění roušek týče, důležité je co jde z člověka. Pokud je nemocný, aby on snížil dávku, které vystaví ostatní. Když si jí znečistí, stačí jí dát na topení a viry to nepřežijí. A nemají křidélka, aby odlétli. Upečou se tam. Nemají rádi sucho a teplo.

0 0
možnosti
ED

chřipkový vir potřebuje 15m v 60st horké vodě... nevím jestli je topení ideální

0 0
možnosti
Foto

J94a32n13a 38M54a98j58o14v67á

18. 3. 2020 22:37

myslím, že ten základní princip nepopíráte. Já svou rouškou chráním okolí, okolí naopak chrání mne. Tak to je nejen v případě roušek, tak by měla společnost fungovat - prostě se potřebujeme navzájem. Tedy OK.

Je pravda, že přemýšlím nad tím, jak moc lidem dochází, že základním "kamarádem" se jim musí stát horká voda (vyvářka) a žehlička, že rouška bez čistoty je klamná a možná i nebezpečná.

Všichni teď šijeme. Já taky - v domovech pro seniory chybí ochrann pomůcky jako sůl,vůbec všude v návazné péči. A já bych potřebovala navazující kampaň "Vyžehli to"

1 0
možnosti
PK

Čemu to vyvaření pomůže? Odstranění případného koronaviru, který by při případné kontaminaci byl ve větším množství i na vašem oblečení? Nebo odstranění viru od vás, který přeci nemáte, a pokud máte, pak už nemusíte vyvařovat?

0 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 17,71
  • Průměrná čtenost 1757x
Zajímám se o dění okolo sebe a snažím si utvářet svůj vlastní názor. Moje myšlení se časem vyvíjí stejně jako můj pohled na většinu věcí.

Seznam rubrik