Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Zákon prohlasovalo ANO společně s ODS, proti byla mimo jiné ČSSD, takže hlasovala společně vždy část koalice s částí opozice. Čili není to o koalici a opozici.

Ústavní soud by nemohl dát prezidentovi čas na jinou formulaci, Ústava je v tomto celkem striktní (prezident má právo vrátit zákon, a to udělal). Naopak jsem přesvědčen, že Ústavní soud by rozhodl o tom, že zákon platí, protože prezident projevil už dopředu vůli zákon nevetovat (byť to není pojem obsažený v Ústavě). Navíc zrušení toho zákona by přineslo dost šílenou situaci, kdy by lidi museli vracet spoustu peněz státu. To by ÚS nepřipustil.

Jediný problém, který může nastat, je to, zda byl zákon zveřejněn ve Sbírce ve správném termínu. A tady vidím důvod celé eskapády. Ne, že by byl Zeman protřelý lišák, naopak se tady ukázal jako sebestředný narcis, který se musí předvádět za každou cenu.

Ona totiž ještě neuplynula zákonná 15tidenní lhůta k nepodepsání zákona, a z Ústavy nevyplývá, že by měl prezident možnost tuto lhůtu zkrátit. Pokud by bylo nutné ji dodržet, zákon by začal platit později než 1.1.2021, což by způsobilo problém při následném výběru daní.

Zeman tedy zjevně chce, aby zákon platil už od 1.1., ale protože se zařekl, že ho nepodepíše, zase hledá kličky, aby na své fans zapůsobil jako velký státník. Ostatní jen utvrzuje v tom, že je jen sebestředný chorobně exhibicionistický stařec.

1 0
možnosti
JS

Blog postavený na lži, že prezident něco vetoval byť omylem je nesmyslem, o tom zda to opravdu vetoval by musel rozhodnout soud a to se nestalo a zákon je schválený a platí, takže o jakém vetu to tedy píšete, o vysněném?

0 2
možnosti
Foto

Předseda sněmovny posílá prezidentu na schválení zákon ten ho a) podepíše b) vrátí předsedovi, což znamená svolání dalšího hlasování atd.

pro vaše lepší pochopení: Čl. 50

"Prezident republiky má právo vrátit přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního, s odůvodněním do patnácti dnů ode dne, kdy mu byl postoupen."

Prezident Zeman odpovídá: Uvedený zákon vracím, vážený pane předsedo, k dalšímu opatření.“

Nevím, co jiného by tato věta mohla znamenat, než že prezident dle ústavy zákon vrací zpět sněmovně. Možná vy v tom vidíte přání k Novému Roku...:-)

1 0
možnosti
PB

Snůška nesmyslů

1 0
možnosti
JS

Bože, to jsou ale kecy

2 0
možnosti
JZ

Je to jenom pohádka.

Zákon už vyšel ve Sbírce zákonů.

3 0
možnosti
VN

To ale neznamená, že nemůže být zpochybněn a následně US zrušen...

1 0
možnosti
ŠF

Zákon by musel být vetován výslovně. Takže se o veto nejedná.

2 1
možnosti
Foto

ústava nezná žádné veto, natož výslovné veto... ústava zná jenom jenom "‚vrátit‘ zákon sněmovně"... a to přesně prezident udělal

4 2
možnosti
JN

Pravdou je, že u Zemana člověk nikdy neví... Ovšem ty možné důsledky bych neviděl až tak dramaticky:

Zákon s největší pravděpodobností od 1. 1. platit začne (zítra má dle aktuálních zpráv vyjít ve Sbírce zákonů). Možná, že někdo pak podá podnět k Ústavnímu soudu, ale ten podle mě jako obvykle rozhodne tím stylem, že dá prezidentovi čas na to, aby svou formulaci dodatečně změnil a zákon v platnosti zůstane.

2 0
možnosti
Foto

no každopádně se mi nezdá, že by to bylo jenom tak omylem... zvlášť když to po něm určitě ještě někdo čte a znění toho dopisu také určitě s někým konzultoval... rozhodně v tom spíš vidím snahu o nějakou hru, než pouhý omyl...

3 3
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 17,71
  • Průměrná čtenost 1757x
Zajímám se o dění okolo sebe a snažím si utvářet svůj vlastní názor. Moje myšlení se časem vyvíjí stejně jako můj pohled na většinu věcí.

Seznam rubrik