Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

LiborCH

12. 11. 2010 20:02
Bída právního pozitivismu

Jistou dobu sleduji debatu kolem podpory fotovoltaických elektráren v naší zemi ležící na 50. rovnoběžce. V situaci, kdy mámě v průměru nějakých 1600 hodin slunečního svitu ročně a na metr čtvereční dopadne ročně cca 3700Mj energie a účinnost solárních panelů se plácá někdo mezi 10-20 %, tak i ekonomovi nebo právníkovi musí být jasné, že dělat solární byznys v naší republice není úplně nejlepší nápad.

V situaci, kdy banda politiků z nějakého "nepochopitelného" důvodu administrativně nastavila výkupní cenu proudu z fotovoltaik na čtyřnásobek oproti třeba malým vodním elektrárnám, se výsledek se dostavil. Budeme mít 1GW instalovaného výkonu z fotovoltaiky (polovina Temelína), který se MUSÍ vykoupit vždy, když slunce na panely zasvítí... Větší prákovinu naší političtí lídři asi vymyslet nemohli. Teď se celá přenosová soustava bude opakovaně snažit uregulovat tyhle fotovoltaiky.

Nechtěl bych být v příštím roce energetikem...

0 0
možnosti
LC

LiborCH

12. 11. 2010 20:12
Re: Bída právního pozitivismu

Představuji si

situaci, kdy běží přes republiku pás oblačnosti a postupně

zakryje/odstaví 1GW výkonu a zase pomalu odpluje. Začínám uvažovat o koupi diesel-generátoru, který pokryje spotřebu

naší domácnosti, abych nebyl závislý na naší české energetické soustavě.

Tyhle souvislosti byly dost velkému počtu lidí známé před hodně dlouhou dobou. Pokud přesto investoři naskáýkali do fotovoltaiky v míře, jak to vidíme dnes a banky jim na to radostně půjčovaly, pak se pasovaly do role polodementních individuí.

0 0
možnosti
JP

apeppepa

11. 11. 2010 20:50
Pěkný článek

Alespoň někdo má nějaké právní povědomí. "Pravicová" vláda používá bolševické metody. Nejdříve vyvolá hysterii proti určité skupině a pak ji za potlesku "plebsu" v podstatě sebere majetek, výnos z investice. Místo toho, aby se vyvodila odpovědnost za onen stupidní zákon, ale také za 5 let nicnedělání po schválení tohoto zákona. Máme přece ministry průmyslu, jejich stínové oponenty, energetický regulační úřad a další vysoké státní úředníky, velmi dobře placené z našich daní. Investoři do fotovoltaiky se zachovali normálně tržně, je to stát, který porušil dohody a změnil v podstatě retroaktivně pravidla během hry. Je to špatný příklad a vede to ke ztrátě důvěryhodnosti. Podotýkám, že žádnou fotovoltaiku neprovozuji a od počátku jsem odpůrcem jejího budování na zemědělské půdě.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

11. 11. 2010 14:35
spekulantum neco nevyslo

Vsadili na to ze stat je blby jak troky a budou z nej vesele drit kuzi 20 let. Nevyslo jim to uplne, nastesti pro nas. Priste se aspon tehle zemi vyhnou a nebudou tady plundrovat.

0 0
možnosti
S

snegon

11. 11. 2010 16:51
Re: spekulantum neco nevyslo

Přesně tak! Muselo jim být jasné, že přes chybu státu se chystají nemilosrdně odírat občany, kteří tu chybu nezavinili. Vidím jejich počínání jako srovnatelné s jednáním lichvářských společností, které na základě malými písmeny psaných ustanovení v uvěrových smlouvách připravují neznalé o střechu nad hlavou.

0 0
možnosti
PH

petrph

11. 11. 2010 12:00
možná jste zapomněl zmínit jednu zvláštnost

že čirou náhodou je onen hlavní distributor ze 70% vlastněn tím samým státem.Pak si opravdu může případný investor připadat jak na Divokém Západě..

Nicméně, z hlediska soudu už bych to tak dobře neviděl. Stát přece žádné dotace nikomu nedává, pouze stanovil výkupní ceny, což je docela běžné třeba v zemědělství. A stejně i daň uvalená na určité zboží není vy jímkou, takhle se třeba stále zvyšuje daň z nafty, alkoholu, cigaret....

Takže bude záležet na tom jak kdo tu žalobu poskládá a komu bude chtít jít soud na ruku. Zdůrazňuju soud, protože na arbitráž má nárok akorát ten kdo si jí předem ve smlouvě dohodnul. A z hlediska ochrany investic podnikatelů jiných států bych to taky neviděl, když jde o navýšení daní- i ostatní státy mají v tomhle máslo na hlavě a široké pole působnosti...

;-D

0 0
možnosti
DN

Englishman

11. 11. 2010 11:51
Právník, který si plete legální a legitimní

Na očekávání, že stát zkasíruje 10 milionů svých občanů a celý svůj průmysl za něco, co nikdo nechce, a ty peníze pak nasype hrstce těch, kdo se neštítí "podnikat" ve státních dotacích, není legitimního absolutně nic, pane.

Legitimní není ani vzbuzovat očekávání u majitelů FVE, že jejich žaloby na stát mají sebemenší naději na úspěch. Pokud byste takto chtěl získat klienta, tak už by se dalo uvažovat i o podvodu. Vy (snad) totiž narozdíl od těch troubů víte, že právo uvalovat daně je znakem suverénního státu.

0 0
možnosti
TP

tomas.pelikan

11. 11. 2010 12:28
Re: Právník, který si plete legální a legitimní

Pane Englishmane, v kterem rocniku pravnicke fakulty jste, ze uz rozlisujete pojmy legalni a legitimni? A pokud uvazujete o podvodu, nezapomente na trestni odpovednost za krive obvineni.

0 0
možnosti
OFVI

old fashioned Vince IV..

11. 11. 2010 11:46
...a to ještě nevíte, že cca 80% FVE jsou

pračky velmi špinavých peněz...

0 0
možnosti
DN

Englishman

11. 11. 2010 11:54
Re: ...a to ještě nevíte, že cca 80% FVE jsou

A jak by se tam asi tak ty prachy daly vyprat?

0 0
možnosti
AA

Saša

11. 11. 2010 11:43
Legitimní očekávání?

Legitimní očekávání je, že mne stát nebude nutit kupovat si a platit něco, co nechci. Tedy například drahou elektřinu z fotovoltaických panelů.

Jako katolík se budu v nejbližších letech modlit, aby bylo hodně celodenní husté mlhy a aby přišla opakovaně silná krupobití. Tedy pravý opak toho, za co se modlily generace mých předků. A to kvůli NEMRAVNÉMU "podnikání" některých lidí, které v tomto "podnikání" stát podporuje.

0 0
možnosti
D

Draggo

11. 11. 2010 11:47
Re: Legitimní očekávání?

mozna bude stacit dat nahlas vedet, co je v tech slunecnich parcich jen tak volne dostupnych medenych kabelu. :-P

0 0
možnosti
D

Draggo

11. 11. 2010 11:38
nezbyva, nez aby to zatahli

poslanci, kteri hlasovali pro. napriklad takovy soudruh bratr Kalousek jiste prispeje kulatou sumickou! :-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4034x
Právník, který věří tomu, že právo je cesta ke spravedlnosti.

Seznam rubrik