Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

cartouche

5. 2. 2011 17:47
OFF TOPIC

To víte, že toto individuum - milý doktor Pelikán - je autorem žaloby na starostu Nového Bydžova?

http://www.romea.cz/index.php?id=detail&detail=2007_9316

0 0
možnosti

martin_simek

10. 1. 2011 17:44
Jen mala poznamka ....

1. opravdu se domnivate, ze sekretarka ma 30.000 Kc v privatni sfere ? opravdu jste nikdy na Vasi vysoke skole nemeli statistiku ? pouzivate cisla, prumery, absolutni hodnoty, extremy atc. tak, jak se Vam to zrovna hodi ...

2. ty 4 mld. Kc jsou vztazeny ke kazdemu jednomu roku, kdybyste chtel pochopit, ze nejde o to nekomu neco dat a pak zase prestat mu to davat, ale to Vy zcela jiste zamerne nechcete chapat :-/

0 0
možnosti
V

VaKam

4. 1. 2011 11:17
Máme všichni dost?

zdravím vás

1. Proč mám takový pocit, že tržní ekonomikou se tu ohání každý pouze v okamžiku kdy se mu to hodí? Nejsem sice ekonom, ale z toho co o ekonomii, obchodu a podnikání vím, si troufám tvrdit, že v tomhle státě tržní ekonomika neexistuje a nikdy neexistovala, alespoň v té nejliberálnější formě, jak by se teď lékařům, ale příkladmo i policistům, učitelům, soudním úředníkům a mnohým jiným v tuhle chvíli hodilo.

2. Kolik je plat justičního čekatele, po té soudce, státního zástupce? A co teprve plat soudního úředníka? mám pocit, že tito lidé konají také velmi prospěšnou práci, je velmi důležité aby byli nezaujatí, čili neměli motiv k úplatkářství svojí nízkou mzdou. Totéž se dá říci o policistech, vojácích... Co zdravotní sestry? mají peněz dost? Kupříkladu strojvedoucí na dráze? je dobře zaplacen za svoji velmi zodpovědnou práci? vždyť kolik životů má v moci?...

A takhle bysme mohli pokračovat. Přátelé, musíme se smířit s tím, že naše životní úroveň ještě není na úrovni Německa!

0 0
možnosti
TP

oddTom

2. 1. 2011 16:09
ne

a) Jak jsem napsal, nejde přeci jen o Německo a Rakousko. Již léta mohli do UK a jinam.

b) Nikde jsem netvrdil, že mají jít k pásu...? Každopádně řada lidí přeci dělá jiný obor, než vystudovala (je to snad špatné nebo méně tržní chování?), aniž by si příjmově pohoršila; kromě toho lékaři sami někdy naznačují, že by kromě práce v zahraničí šli do privátu nebo do farm. firem, což je celkem blízko.

c) Lékaři sami tvrdí, že situace je neutěšená a obor nelukrativní již 21 let. Pokud je to tak hrozné, proč vůbec někdo "tržně orientovaný" takový obor studuje?

Pochopte, ať si lékaři požadují platy, jaké uznají za vhodné, mně jde pouze o to, že pokud se argumentuje trhem práce, pak by se dotyčný měl chovat v souladu s ním vždy (se všemi výhodami i nevýhodami), nikoli to vytahovat jen tehdy, kdy se formulka o "tržní ekonomice" hodí jako zástupný či zavádějící argument, který dle mého podle všeho neodráží reálné motivy většiny účastníků současné akce. Ono to pak může působit trochu nepřesvědčivě.

0 0
možnosti
TP

oddTom

2. 1. 2011 16:12
Re: ne

Pardon, to patří do vlákna níže...

0 0
možnosti
TP

oddTom

2. 1. 2011 14:37
opravdu?

"Je to přirozené chování na trhu práce"

Proč potom to přirozené chování minimálně po roce 1989 až dosud potlačovali?

Bral bych tento argument, ale pokud oněch 4000 nebo kolik lékařů neodešlo v roce 1990 nebo po našem vstupu do EU (resp. pokud nadále někdo studoval pro tak platově podceněnou praxi), pak teď to má zjevně (i) JINÝ důvod než nějakou čirou tržní přirozenost.

Tak proč používat argumenty, které sice jakoby dávají smysl ve vztahu k jednotlivosti (výpověď je tržním chováním), ale ve vztahu k celku (lékaři 20 let čekali a najednou si 4000 z nich vzpomnělo, že se může chovat tržně?) to už vypadá spíš trochu jako "berlička", která možná osvětlí legitimitu, ale ne logiku (lékaři se nyní takto chovají v první řadě proto, aby vyvolali reakci, ne proto, aby vyzkoušeli trh) či konzistentnost?

0 0
možnosti
PD

ajznboňák

2. 1. 2011 15:16
Re: opravdu?

jestli jste si nevsimnul, tak rakousko a nemecko otevrelo svuj pracovni trh teprve od vcera, tj.1.1.2011 .. driv to neslo, nebo kazdopadne s o dost vetsimi problemy ..

0 0
možnosti
H

herman9

2. 1. 2011 14:17
Plat lékaře

Dobrý den,

jsem dvou-atestovaný lékař, mám na starost jednotku intenzívní péče v relativně velké nemocnici, můj plat za práci 5 dnů týdně, 4 týdny do měsíce je 18100ck čistého.

Nashledanou....

0 0
možnosti
SS

kalif

1. 1. 2011 14:53
30 000 ma sekretarka?

Vazeny pane, delam v Plzni elektrokonstruktera, mama 3 roky praxe, umim anglicky a nemecky a vydelavam 27 000 brutto. Nikde kolem mi nenabizeji vic ...

0 0
možnosti
M[

madqwert [EU]

1. 1. 2011 17:01
Re: 30 000 ma sekretarka?

v praze to skutecne sekretarka ma ;-D

0 0
možnosti
V

vaclavka

1. 1. 2011 14:19
píšete mi z duše!

už toho opravdu bylo dost! dávám karmuR^

0 0
možnosti
A

antizelenka

1. 1. 2011 10:17
jen tak na okraj

čím to je , že nejvíce "odcházejících"  dochtorů je z gynekologie a ARO ???;-)

0 0
možnosti
RK

huhu007

1. 1. 2011 2:08
Vážený pane doktore

děkuji Vám za příspěvek absentující obvyklou porci české závisti a křivosti. Jen bych doplnil, že nízké mzdy lékařů nejsou samoúčelné. Samozřejmě, zpočátku za doby Klausova Klondajku převádal názor, proč platit lékaře víc, když dělají dobře za málo. V uzavřeném zdravotním rozpočtu pak zbude víc na jiné. Nynějším problémem ovšem je, jak lékaře donutit pracovat ty stovky nezákonných přesčasových hodin. Pokud by došlo k zvýšení platů na požadovanou úroveň, lékaři by prakticky ztratili motivaci odpracovat ty nezákonné přesčasové hodiny, což ovšem sníží výkonnost zdravotnictví zhruba o 30% - jen v sektoru fakultních nemocnic, v sektoru nemocic okresních by to patrně znamenalo kvalitativní redukci péče o některé obory - pokud by se ovšem práce nerestrukturalizovala. Toto snížení výkonnosti samozřejmě povede k převisu poptávky po zdrav. službách a to zase k vyšší tržní ceně, která se projeví buď šedou ekonomikou nebo prolomením bezplatnosti péče. Problém platů je tedy mnohem složitější.

0 0
možnosti
A

antizelenka

1. 1. 2011 10:21
Re: Vážený pane doktore

problém je, že dochtoři ty stovky "nezákonných" přesčasů chtějí .., páč dostávají příplatky a nemusejí nic moc dělat ( většinou), takové noční a jiné služby jsou fajn.

jinak je to stále jednoduchá rovnice: počet lékařů/ počet pacientů/počet nemocnic/ kompetence lékařů/ organizace času a práce = fungující organizace

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4034x
Právník, který věří tomu, že právo je cesta ke spravedlnosti.

Seznam rubrik