Jak poznáme, že se EU reformovala?

Po Brexitu často slyšíme, že EU je potřeba reformovat a to paradoxně i od takových "kapacit" jako Juncker, Schulz a Tusk. Ale jak poznat, zda se jedná opravdovou reformu nebo jen o hru na uklidnění občanů?

Obecně řešeno: Prvním krokem každé nápravy (reformy) je poznat, kde se stala chyba. Dalším krokem je tuto chybu veřejně pojmenovat. Třetím krokem je tuto chybu odstranit. A posledním krokem bývá odvolat Ty, kteří tuto chybu udělali.

Pro takovéto rozpoznání chyby v rámci EU je potřeba se vrátit lehce do její historie a detekovat, kdy nastala ta chvíle, kde se politické elity odtrhly od mínění lidí. Rovnou se zastavím u velmi důležitého kroku v historii EU, kterým byl pokus o přijetí Evropské ústavy (předložena 2004 v Římě). Toto to totiž první případ, kdy se lidé razantně postavili proti další integraci. Francie a Nizozemsko tuto ústavu v referendech odmítlo, pak byl proces ratifikace zastaven. To ještě nebyla chyba, ale normální demokratický proces.

Jak na toto odmítnutí reagovala EU? Chvilku se nic nedělo, ale 2007 přišlo Německo s návrhem takzvané "reformní smlouvy" (později nazvané Lisabonská smlouva), která ovšem převzala podstatnou část textu neratifikované Ústavy. Tím, že se nazvala smlouvou nikoliv ústavou se podařilo obejít nutnost referend. Jediným státem, ve kterém referendum proběhlo, bylo Irsko a hned na druhý pokus :-) zde byla Lisabonská smlouva přijata. Ve zbylých státech EU schválili Lisabonskou smlouvu jen takzvané politické elity. To je podle mého názoru je právě toto ten okamžik, kdy se elity naprosto zásadně rozešly s míněním lidí a odkdy začíná rozpad EU. To je okamžik kdy se stala klíčová chyba.

Další kroky ve smyslu pojmenování chyby a náprava chyby jsou pak zcela zřejmé - přiznat podvodné jednání při federalizaci EU a návrat k Maastrichtské smlouvě.

Jak tedy konkrétně poznáme, že se EU opravdu změnila?
1. Přizná, že Lisabonská smlouva je maskovaná ústava.
2. Přizná, že tato smlouva byla přijata podvodem, proti vůli občanů.
3. Tuto smlouvu zruší a vrátí stav před ní, samozřejmě včetně zrušení spousty byrokratických institucí.
4. Odvolá z vedení ty, kteří se na tomto podvodném přijetí podíleli.

EU, která by prošla takovouto reformou bych rád podpořil. Je to ovšem reálné? Já osobně moc optimistický nejsem.

Je zřejmé, že za "reformu EU" budou vydávány, různé kosmetické úpravy, či dokonce prohlubování federalizace, či různá "převratná prohlášení", sumity a schůzky atd... Nenechme se zmást těmito krycími manévry Bruselského vedení a pečlivě sledujme jestli EU bude schopna svoji rozhodující chybu detekovat a odstranit. Pokud EU tuto naprosto zásadní chybu ve svých základech neodstraní, tak je dle mého názoru Czexit rozumná volba.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert Máslo | pátek 24.6.2016 14:18 | karma článku: 32,61 | přečteno: 955x