Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OX

cirrat

21. 12. 2009 22:45
matematika...

Pro mě pole neorané - a já ho nechám ladem. :-) Nicméně Mandelbrot a Mandelbulb mě zajímají velmi, už čistě z hlediska estetického a vizuálního a za odkaz děkuji velice.

0 0
možnosti
C

culka

19. 12. 2009 13:48
Mívala jsem jednu šéfovou,

a s tou jsme se neměly rády.... mimo jiné také proto, že ona byla jedna z množiny "těch, co nemají na matematiku hlavu". Já se naopak netajím názorem, že vstup do hájemství matematiky je podmíněn pouze vůlí. Jistě, každý máme svou mez. Ale z lenosti se pasovat na hlupáka a ještě to vydávat za přednost, to mě fakt točí. Když mě na škole dělila od státnice jen poslední zkouška z matematiky (silně nestandardní postup studia, jistě), zabrala jsem se do toho tak, že mě to dokonce začalo i bavit.

0 0
možnosti
Q

Quant

16. 12. 2009 17:16
příloha z funkcemi

Dodnes, kdy jsem si přečetl tento pěkný blog a shlédl přílohu jsem tápal, co je to funkcionalismus a jakou má umění funkci.

Tak, teď už to vím a budu hlásat, že umění fakt funguje:-)

0 0
možnosti
GB

mateska007

9. 12. 2009 10:37
Obvyklá výše provize :)

Aby jsme nezačali polemizovat o tom, co je v tomto případě provize :). A jaká by byla její výše :). Ehm. Navrhuji, že mě pozveš na svatbu, nebo pošleš vejslužku. Děsně miluju svatební koláčky. G

0 0
možnosti
H

HedgehogPainter

8. 12. 2009 14:24
Existuje vubec autor ?

Tak nevim, pane autore, existujete vubec? Neni cely tenhle blog o5 nejaka mystifikace a la reklama na novou knihu Vichaela Miewegha? To je v soucasne dobre nejak v mode (viz. Bilej kun, zlutej drak) ...

 

Cteni vasich clanku dava zabrat jak mimickym svalum (od neustaleho tlemeni se), tak branici, az me teda prijde, ze tohle snad nemuzou byt ani historky ze zivota, ale vyplody fantazie nejakeho sikovneho spisovatele. Nebo spisovatelky :-P

0 0
možnosti
GB

mateska007

8. 12. 2009 18:11
Re: Existuje vubec autor ?

Bude to trochu překvapení, když pod tímto dotazem je můj nick v jiném světle, ale existuje. Existuje, a když se Vám ho podaří přimět na kafe, oběd, pivko nebo procházku, tak zjistíte, že je to osobnost. Ať už půjdete na to kafe, nebo zatancovat si salzu, nebo na vegetariánské jídlo, nebo vůbec nebudete jíst a čas strávíte třeba pokecem, slibuji, nebudete se nudit. Není dokonalý. To nikdo. Ale je to příjemný intelektuál, který, alespoň podle mě, nepřeválcuje druhou stranu tím, co má v hlavě. Skvělý sparringpartner, mohu-li použít tenhle výraz, ale prát se s Váma nebude. Má co dát :). GMB

0 0
možnosti
GB

mateska007

6. 12. 2009 10:21
Technická otázka

Myslíte, že vůbec ještě najdete s tímto přístupem tu vysněnou rosničku? Existuje vůbec taková dokonalost? A zasloužíte si ji? Vaše články mě bavily, ale po čase mě ta zábava omrzela. Buď nevíte, co chcete, nebo už jste na hledání vztahu rezignoval a jde Vám jen o to užít si a napsat o tom. Cíl se stal směrem. To kdysi někdo napsal do jedné z Vašich diskusí. Marie

0 0
možnosti
R

RobertCZ

6. 12. 2009 12:47
Re: Technická otázka

Vás už to nebaví číst? Mě už to zase nebaví psát... :-)

0 0
možnosti
JN

Yesname

3. 12. 2009 19:11
Je to blbost

Sorry, ale já zase třeba vůbec neumím malovat. A taky to není tím, že bych byl líný malovat.

0 0
možnosti
R

RobertCZ

3. 12. 2009 19:43
Re: Je to blbost

Přihlaš se do kurzu a trénuj. Třeba to půjde pomalu. No a? Já byl největší antitalent na kytaru. Po pár letech hodiny dvou hraní denně už si ty Brontosaury zahraju. Až budeš hodinu denně malovat rok dva tři, přijdu si pro portét. A ne abys to zkazil schválně.

.

Talent, nebo přesněji jeho nedostatek, je přímo trestuhodně zneužíván jako ta nejpitomější výmluva. Sorry, šéfe, já ten report včera neudělal, já na to nějak nemám buňky. Takový kraviny.

.

Nekecejte celý večer na iDnes a mazejte se všichni dnes učit malovat nebo matematiku nebo cokoliv užitečného. Nebo aspoň zajímavého. Já si jdu dát pívo. Nemám totiž na to pivo buňky. Ale dnes budu tvrdě trénovat. Časem mi to snad půjde... ;-D

0 0
možnosti
JU

P.J.

3. 12. 2009 14:06
Naprosto jste mě dostal

formulací, že matematika je vlastně hrozně jednoduchá. Matematika na zžkladní škole opravdu JE celkem jednoduchá, ale ve chvíli kdy mě na gymnáziu začali krmit látkou jako fuknce, ač mi nikdo nebyl schopen vysvětlit, k čemu je to vlastně dobré, ježily se mi z toho vlasy.

Taky nemůžu zapomenout na 3. ročník, kde jsem se dozvěděl o tom, že jde počítat i s čísly, která vlastně vůbec neexistují (imaginární čísla).

Věřím, že spousta technicky založených lidí využívá vyšší matematiku dnes a denně, ale proč se tím musí mučit i chudáci studenti???

0 0
možnosti
R

RobertCZ

3. 12. 2009 17:45
Re: Naprosto jste mě dostal

Jeden důvod pro učení matematiky jsem uvedl v článku, je to takové intelektuální zvedání železa. Samo o sobě to nemusí být užitečný, ale jak jinak se učít logice, abstraktnému myšlení a pod?

.

V praxi to je užitečné samozřejmě pro mnoho jiných věcí. Lékař nebo ekonom nebo inženýr budou potřebovat základy statistiky, základy pochopení různých procesů (nárůst úroků nebo vstřebávání léku, cojávím) atd, to všechno jsou třeba nelineární procesy a na jejich pochopení se ještě zatraceně hodí, že člověk má aspoň základní představu o té matematice za tím. Že se to učí na školách blbě... to je na učitelích - ale kde vzít a nekrást?

.

A pak taky je to pokládáno za "základ univerzálního vzdělání", což je dosti mlhavý pojem. Já třeba v životě nepotřeboval vědět, že 1711 byl uzavřen Szatmárský mír. Proč mě to učili? Nebo proč mě učili co je Bubo bubo? A kdy byla pozdní křída?

0 0
možnosti
HK

fenix007

3. 12. 2009 13:33
Jsem zvědavá jestli

tenhle blog skončí jako ten Binkův, kdy se na konci dozvíme, že jste už X let šťastně ženatej :-) A co ženský, kterým matematika opravdu nejde? Ty jsou diskvalifikovaný nebo stačí když mají ty správný tvary a hlavu s mozkem v hlavě?

0 0
možnosti
R

RobertCZ

3. 12. 2009 13:55
Re: Jsem zvědavá jestli

Jsem už dva roku rozvedený, stačí? ;-D

A tento článek není o tom, že bych matematické vzdělání očekával od partnerky... Ale je fakt, že jak lidi říkají, že na něco nemají hlavu (matematika, jazyky, kolo, cokoliv), většinou je to jen lenost nebo afekt - a kdo má rád afektované nebo líné lidi? :-)

0 0
možnosti
S

skoog

3. 12. 2009 12:58
Mandelbrot

mi vyhovuje víc v poněkud hmatatelnější formě, přímo úměrně jeho spotřebě pak dojde i na to kolo...  

A když už jsme u té matematiky a selského rozumu: Z bodu A směrem k bodu B, domů, vyjde muž se psem na 20 km dlouhou cestu rychlostí 4 km za hodinu. Společně s ním vyběhne pes a běží až k domovu. Tam se otočí a běží zpět naproti pánovi, který za tu dobu popošel o kus dále. U pána se opět otočí a běží k domovu a zpět a tak pořád dokola. Pes běhá rychlostí 30 km za hodinu. Kolik kilometrů naběhá pes?

0 0
možnosti
PK

dolch

3. 12. 2009 13:01
Re: Mandelbrot

To je špatně zadaná úloha. Takovou dobu třicítkou pes nedokáže běžet :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4010x
Po nějakých 15ti letech manželství jsem se rozvedl a zjišťuji, že najít další manželku není tak úplně jednoduché - ani když se to dělá intenzivně a vědecky přes seznamky...