Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

To příšernost jsem nedočetl. Tak jen k úvodním částem:

V Praze je přes 550 tisíc obyvatelných bytů. V Airbnb je údajně 18000 inzerátů. Některé jsou zdvojené (často inzerovány dva byty samostatně i s výhodou ceny společně), část je jich "mrtvých" a v nemalém případě se jedná opravdu o sdílení. Takže blokováno je nejvýše 10 tisíc bytů - 1,8 % z celkového bytového fondu. Tento počet těžko ovlivní cenové relace v nájemním bydlení.

Příjmy z nájemného jsou základem daně z příjmů, bez ohledu na fakt, zda se jedná o pronájem krátkodobý či dlouhodobý. Takže zde o nic nejde. Utajit tento příjem mohou snáze dlouhodobí pronajimatelé, kteří inkasují z ruky do ruky. V Airbnb probíhají platby výhradně přes bankovní účty (z principu fungování nelze jinak). Ergo: Povídky o neplacení daní tvoří neschopní politici typu Krnáčové či Dolínka.

Krásně jste popsal, jak v jiných částech světa Airbnb spolupracuje s vládami, resp. státními orgány. Jen jste jaksi přehlédl, že obdobnou dohodu o poskytnutí informací o pronajimatelích uzavřel Airbnb i s našimi úřady. Čímpak budete strašit teď.

PS: Nejvíc se mně líbí Vaše snaha omezit práva nakládání s majetkem. Proč mě napadá, že je to jen ve snaze omezit někomu příjmy. (Mimochodem: Nemělo by podléhat souhlasu 100 % členů SMJ úplně vše? Třeba pobývání druha/družky?)

1 1
možnosti
VH

Poznámka: Žádný byt nevlastním, nejsem tedy na Airbnb nijak zainteresován.

0 0
možnosti