Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Elektřinu můžete přenášet na velké vzdálenosti a vyhnout se ukládání. Pokud máte elekromobil s baterií 50 kWh a ujedete jen 50 km za den, máte prostor ke skladování. Určitou část průmyslu může fungovat na spotové ceně elektřiny. Možností je spousta, vše něco stojí a třeba naše vláda projí desítky miliard z dividend, které se do energetiky mohly invesovat.

1 2
možnosti
PZ

většina OA v ČR najede méně než 100 km za den, ano prostor je zde obrovský, každý rok se registruje 200 tis nových OA a celkem jich je přes 5 mil

0 1
možnosti
TC

Žádný vědecko-technický vývoj nebyl zadarmo. Všechno něco stojí, víc nebo míň. V současnosti se fotovoltaika zdá jako relativně spolehlivý zdroj el. energie. S tím, že přebytky v létě budou využity na výrobu vodíku. Možná ale, že se objeví i jiný zdroj.

1 1
možnosti
ZH

Nevím, kdo má takové sny, ale v reálu je fotovoltaika extrémně nespolehlivý zdroj. Bez baterií (či jiných velkokapacitních úložišť) nemá valný smysl.

2 0
možnosti
LS

Je potřeba více MALINEK ☺, jiné řešení není.

0 0
možnosti
PZ

Čím škodí mráz? Naopak nízké teploty jsou pro účinnost fve článků lepší. A baterie již existují, tak jak poroste počet BEV tak i ukládání přebytků do jejich baterek. A solární tunel byl zaviněn nesmyslným valorizačním procentem v době kdy ceny panelů již klesaly, nyní jsou panely a hlavně křemík na jejich výroby nejlevnější v historii. Nikdo nestaví budoucí energetický mix na FVE, ale je třeba změnit paradigma. Dříve se na kamnech, která sloužila k topení i vařilo, takže byly využity 100% v roce, po oddělení fuknce na topidlo a sporák se nikdo nehroutí, že má topný systém v provozu jen po dobu topné sezony

2 1
možnosti
Foto

Baterie existují, ale prodražují provoz.

Kolik bude podle Vás stát baterie, která vykryje rozdíl výroby mezi zimou a létem?

Co se týče analogie se sporákem a vytápěním: Tam obě zařízení pracují podle potřeb uživatelů. Jenže FVE pracují podle počasí bez ohledu na potřeby kohokoliv.

1 0
možnosti
PK

P54e41t52r 41K35o36t70y83z60a

10. 7. 2023 11:59

No tak jasně, že je to tunel. V ČR solární tunel č. 2.

1 0
možnosti
MR

No, solárním článkům hlavně vadí teplo.

1 0
možnosti
ZZ

Trochu ano, ale zase ten světelný tok je tak silný a dlouhý, že se to přes léto vyplatí.

Problém je jen kam s ní ? Protože dodávat distributorům se to většinou ani nevyplatí.

0 0
možnosti