Představte si, že nám teď vládnou zelení

Jak bychom asi zvládali boj s epidemií koronaviru, kdyby u nás byli u moci zelení fanatici? S nejvyšší pravděpodobností by zde byla apokalypsa.

Upozorňuji, že tento text je zcela hypotetický a vychází z předpokladu, že by se lidé zbláznili a umožnili zeleným (nemyslím vyloženě Stranu Zelených, ale obecně ekologické aktivisty) mít v České republice ústavní většinu a tím uskutečnit všechny své plány.

Takže jak by to v takovém zeleném ráji v době, kdy svět svírá pandemie koronaviru, mohlo vypadat? Měli bychom rozsáhlé výpadky elektřiny, protože zelená vrchnost přikázala už před několika měsíci, kdy o koronaviru ještě nikdo nevěděl a řešila se jen Greta a klima, vypnout většinu uhelných elektráren. Jejich výkon samozřejmě nebyl ještě nijak nahrazen, takže v případě jakéhokoli problému, odstávky či dokonce průšvihu současného rozsahu elektřina chybí.

Elektřina v nemocnicích by zřejmě nějakým způsobem zajištěna byla, v nejhorším pomáhají naftové generátory. Ovšem dodávky jsou omezeny domácnostem a firmám, takže v době karantény si často nemůžeme pustit televizi ani internet, firmy nestíhají vyrábět, takže vázne zásobování obchodů, je nedostatek potravin, toaletního papíru i dalšího zboží. Problém umocňuje i váznoucí logistika, která musí být vykonávána pouze elektromobily. Ty ovšem z důvodu výpadků dodávek elektřiny často nelze nabíjet.

Domácnosti i podnikatelé zoufale žádají vládu o finanční pomoc. Peněz se ovšem nedostává, neboť vláda vydala stovky miliard korun na boj s klimatickou změnou v podobě dotací provozovatelům obnovitelných zdrojů, pobídek na rozvoj elektromobility, budování cyklopruhů a podobné projekty.

Kromě českých občanů se na území v zoufalé situaci nacházejí i desetitisíce uprchlíků, které zelená vláda dobrovolně přijala z Itálie a Řecka. Začínají konflikty mezi lidmi, kteří stojí v nekonečných frontách před poloprázdnými supermarkety, které z důvodu výpadků elektřiny otvírají pouze na pár hodin denně. Objevují se první případy rabování. Vázne práce záchranářů, policie i hasičů.

Když zrovna funguje elektřina, tak v televizi k lidem promlouvají premiér a premiérka (z důvodu genderové vyváženosti máme spolupremiérství), kteří nabádají národ ke klidu, optimismu a pozitivnímu myšlení. Důvodem k radosti jsou klesající emise CO2, díky čemuž se blížíme k vytoužené uhlíkové neutralitě.

Tak to by snad stačilo ne? Říkáte si, že jsem nekorektní a věci maluju moc černě (nebo zeleně)? Možná ano, ale když se podíváte na požadavky, které nejrůznější aktivisté z Limity jsme my, Extinction Rebellion, Hnutí Duha, Greenpeace apod. vznášejí, tak si buďte jistí, že kdyby se jim skutečně dostala moc do rukou, tak tento můj text byl možná ještě umírněný.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Peterka | úterý 24.3.2020 10:02 | karma článku: 40,26 | přečteno: 1358x