Mistrovský tah Středulou

Ačkoli v minulosti takový krok striktně vyloučil („Neodstoupil bych, protože kdybych odstoupil, uhladil bych jednomu kandidátovi cestičku, a tím je Andrej Babiš, a to neudělám.“), včera svou kandidaturu Středula položil.

Podpořil sice Danuši Nerudovou, ale de facto pomohl Andreji Babišovi.  

Můžeme spekulovat o důvodech, proč to odborářský mandarin udělal a na čí popud, skutečností však je, že osoba Andreje Babiše přes svou nepřítomnost ovlivnila výsledek debaty. Nyní již soudem očištěný oligarcha zvýšil své prezidentské šance, je však otázkou, zda o post hlavy státu, respektive s ní spojenou imunitu má po dnešním ránu vůbec zájem.  

To nám ukáží další dny, již nyní však můžeme ocenit vpravdě mistrovskou taktiku, jíž Babišův tým ve volebním finiši uplatnil. Babiš nemusí svůj hard-core elektorát o ničem přesvědčovat, proto do debat chodit nemusí. Dobře ví, že svou chaotickou rétorikou, zběsilou tematickou nelogičností a pitoreskním slovním projevem voliče svých konkurentů do svého tábora nepřetáhne. Andrej Babiš tak v klidu sleduje souboj protikandátů z pohodlí obývacího pokoje a usmívá se, jak za něj pracují jiní.

Mezi tím se různí marketingoví géniové na sociálních sítích vzájemně plácají po zádech, jak podporou geriatrického pacienta Bašty luxují Babišova procenta, zatímco agrobaronův tým možná chystá armageddon. Je to totiž klidně možné, že ti různí Horákové a Ludwigové nevědomky budují páku, za níž pak Babiš při další debatě ze svého obýváku s úsměvem zatáhne. V čí prospěch Bašta v některém z příštích přenosů odstoupí je nakonec úplně jedno. Ať to bude Karel Diviš nebo Tomáš Zima (nebo rovnou Babiš), Baštovy hlasy poputují přímo k Babišovi.

Ale třeba se pletu a „tah Baštou“ je čirá fantasmagorie. Jenomže to bychom si o „tahu Středulou“ ještě včera říkali taky.  

Autor: Richard Peterka | pondělí 9.1.2023 10:38 | karma článku: 20,49 | přečteno: 966x