Kverulant varuje před ošklivým kšeftem

Sdružení Kverulant varuje před tím, že zde někdo nejspíš chystá pěkně napakovat na rychlém odstavení uhelných elektráren. I já už jsem psal o tom, že zde podivně smrdí ruský plyn.

Kverulanta mám rád. Povedlo se jim už odhalit pěknou řádku lumpáren. Nyní mne potěšili ještě víc, když se pustili do tématu, které mě zajímá. „Nenechme si namluvit, že se zhroutí klima, když zastavíme povinné přimíchávání biopaliv nebo když pár posledních uhelných elektráren vypneme o pár let později, případně pokud budou dokonce tvořit jen tzv. kapacitní zálohu pro vyrovnávání sítě. Vzhledem k tomu, že Česká republika včetně energetiky, veškerého průmyslu, dopravy i zemědělství produkuje celkem asi 0,3 % globálních emisí, je to pochopitelně jen účelové tvrzení uhelných odpůrců,“ uvedl Kverulant, který zároveň rozkrývá, kdo jsou zmínění odpůrci a proč dělají, co dělají.

„Z části půjde samozřejmě o opravdové ekologické aktivisty, kteří to myslí s planetou dobře, jen zkrátka nedomýšlejí všechny důsledky svých požadavků. Bylo by ale velmi naivní se domnívat, že za řadou z nich nestojí také velké byznysové zájmy,“ vysvětlil Kverulant, který varuje před tím, že pokud se uhelné elektrárny odstaví příliš brzy, dostane se Česká republika do situace, kdy bude muset pod nesmyslným tlakem urychleně nahradit velkou část výroby elektřiny i tepla. Kverulant upozorňuje, že by tím byla vytvořena jedinečná obchodní příležitost, kterou cítí především zastánci obnovitelných zdrojů a plynu.

„Ten je přitom rovněž fosilním palivem, které navíc budeme muset dovážet nejspíš hlavně z Ruska, ale jeho emise CO2 jsou v porovnání z uhlím o něco nižší. I když, pokud se vezme v potaz uhlíková stopa včetně výstavby nových elektráren, těžby plynu a jeho dopravy na tisícikilometrové vzdálenosti, není rozdíl tak dramatický, jak zastánci plynu tvrdí,“ vysvětlil Kverulant s tím, že je v této podivné hře zatím příliš mnoho neznámých. Stejně jako já, si ale i Kverulant povšiml podivné symbiózy šéfa ČEZ Daniela Beneše a ekologického aktivisty z Greenpeace Jana Rovenského, který náhle začal podporovat fosilní plyn. Kverulant vše dává do souvislosti i s prezidentem Milošem Zemanem.

„Klíčová otázka, čím tedy budou opravdu nahrazeny uhelné elektrárny a teplárny, zůstává. Ruským plynem? Kdo bude stavět nové plynové zdroje? Za jakou cenu bude prodávat elektřinu? A může se těšit na miliardy veřejné podpory? V neposlední řadě je na obzoru obrovské lákadlo jménem Modernizační fond. Právě z tohoto fondu EU se má rozdělit více než 150 miliard korun na ekologizaci české energetiky. Nepochybujeme, že ruce jsou již nataženy,“ uzavřel Kverulant svůj text s tím, že bude vývoj této kauzy pozorně sledovat.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Peterka | úterý 10.11.2020 7:05 | karma článku: 27,92 | přečteno: 815x