Kdy mají poslanci vyzvat eurokomisaře k rezignaci?

Co je horší? Někoho urazit, nebo hrubě porušovat pracovní povinnosti? Za co by měla spíš přijít výpověď?

Někteří poslanci Evropského parlamentu požadují odvolání maďarského eurokomisaře Olivéra Várhelyiho. Mikrofony totiž zachytily, jak se při setkání s europoslanci ze Západního Balkánu ptá „Kolik dalších idiotů tam ještě je?“

Jeho následné vysvětlení, že tato slova byla součástí diskuze mezi komisařem a jeho vedoucím kabinetu o úplně jiné záležitosti, a že se omlouvá, předsedkyně Leyenová přijala jako postačující. Její názor však nesdílejí v europarlamentu všichni. „Várhelyi měl šanci se omluvit – a propásl ji. Nemůže jen říct poslancům „přeslechli jste se“ a pokračovat. Musí to mít následky,“ citoval například server Echo24.cz poslance Zelených Daniela Freuda. Z vyjádření mluvčího Leyenové je však zřejmé, že žádné vyšetřování či odvolávání není v plánu.

Pozoruhodné je, že za tato slova – a je celkem jedno, jak to s nimi bylo doopravdy – se objevily výzvy k odvolání. Protože když jiní eurokomisaři porušují do nebe volajícím způsobem své povinnosti, nikdo je k zodpovědnosti nevolá.

Konkrétně mám na mysli Franze Timmermanse, který je zodpovědný za plán Green Deal. S ohledem na jeho závažnost, k němu měl povinně nechat vypracovat dopadovou zevrubnou studii. Což se nestalo. Řečeno se zákoníkem práce, hrubě porušil pracovní kázeň. Přesto se europarlament ani média nezaplnily hlasy, aby opustil svou – zatraceně dobře placenou – židli.

Neotesanost Olivéra Várhelyiho je jistě nepříjemná a řadu lidí může urážet. Ale flagrantní porušení povinností ze strany Franze Timmermanse žene celou EU do průšvihu a miliony Evropanů do chudoby. Co je horší?

Autor: Richard Peterka | čtvrtek 23.2.2023 7:32 | karma článku: 25,34 | přečteno: 433x