K zemi hleď, aby sis nevšiml podvodu

Film „K zemi hleď“ vyvolal zasloužený ohlas. Je to skutečně zajímavý film, hrají v něm skvělí herci. A obsahuje také jeden nechutný podvod.

Pokud jste tento film neviděli, napravte to, stojí to za to. Schválně, co si z tohoto filmu odnesete. Všemožní zelení aktivisté jsou z něj naprosto nadšení a hned jej začali využívat ve své propagandě. A právě v tom spočívá jádro celého podvodu. Jestli jde o podvod chtěný, nebo nechtěný, to vědí jen tvůrci sami.

„K zemi hleď“ je totiž film o tom, že vědci z jedné americké univerzity objeví ve vesmíru obří kometu, která se řítí k zemi. A vlastně celý film se snaží přimět politiky, média, úřady, aby s tím začali něco dělat a zabránili katastrofě. Setkávají se ale s nepochopením, odmítnutím, zesměšňováním. Takže ke katastrofě nakonec dojde.

Aktivisté samozřejmě okamžitě film vyzdvihují jako metaforu přístupu ke globální změně klimatu. Tou by film skutečně být mohl, a dokonce velmi přesnou a zajímavou, kdyby ovšem nezapomněl na jednu zásadní věc, případně ji záměrně nevynechal.

Ve filmu by tou věcí byli vědci, kteří berou granty za studium komety, podnikatelé, kteří vydělávají obrovské peníze na výrobě třeba protikometových bunkrů, protikometových aut, ale třeba taky obřích fukarech, které vychýlí zeměkouli ze směru letu komety (nebojte se, vím, že je to naprostý nesmysl), a taky politici, kteří lidem přikazují výše zmíněné nesmysly používat a platit, protože jim to přináší politický prospěch, nebo provize od vydělávajících podnikatelů.

Pak by byla paralela s globální změnou klimatu přesnější. Když tedy pominu vlastně asi klíčovou věc, že ve filmu naprosto přesně věděli, že kometa zničí naši planetu asi za 6 měsíců, zatímco u změny klimatu ani netušíme, jakým směrem se bude vyvíjet.

Klimatičtí aktivisté, pokud jste dočetli až sem, a jste vytočení k smrti, tak vás možná teď trochu vyvedu z omylu. Nejsem popírač změny klimatu, ani toho, že za ní alespoň částečně stojí lidé. Souhlasím s tím, že se máme k planetě chovat mnohem šetrněji. Souhlasím s tím, že máme naslouchat vědcům atd. Nesouhlasím ale s tím, abychom si u toho lhali. Ani ve filmu, ani ve skutečnosti.

Autor: Richard Peterka | úterý 4.1.2022 9:17 | karma článku: 34,97 | přečteno: 1433x