Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Čína se ke své radosti asi nepoučila z Energiewende, tedy o bezemisní, uhlíkově neutrální, nebo také zelené či udržitelné energetice. Blizoučko našich hranic máme totiž dvě laboratoře, dohromady s více než 90 miliony obyvatel, které její možnosti velmi intenzivně zkoumají. Výsledky jejich zkoumání se dají shrnout do tří slov a tří teček: Jde to, ale........a nebo, že by se naopak poučila?;-D

2 0
možnosti
TD

Asi ne. Sice všechna média papouškují, že Čína postavila vloni víc uhelných elektráren než zbytek světa dohromady... Ale když se podíváte na čísla, tak je jasné, kam Čína směřuje. Nově budované kapacity v uhlí dlouhodobě klesají. Dříve Čína stavěla 60 i 80 GW v uhlí ročně. Loni už to bylo "jen" 38 GW. Sice je to víc než zbytek světa, ale spíš proto, že zbytek světa uhlí nestaví vůbec.

Málo se už píše o tom, že ve stejném roce Čína instalovala 48 GW ve fotovoltaice (velký nárůst oproti 30 GW v roce 2019) a šílených 72 GW ve větrných elektrárnách (oproti "pouhým" 26 GW v roce 2019). Takže trend je jasný, Čína nyní buduje především OZE, uhlí je stále dominantní ale na ústupu. A čínská jaderná energetika je při jejich spotřebě jen kapkou v moři.

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik