Jak by asi Zeman nazval Jurečku?

Jen idiot nemění názory, řekl před časem prezident Zeman. Existují politici, kteří Zemana nemusí, ale tímto „přikázáním“ se s radostí řídí. Krásným příkladem je předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Jako koalice SPOLU bychom chtěli udělat maximum pro to, abychom od uhlí mohli odcházet kolem roku 2030. A odklon od uhlí a chybějící zdroje lze nahradit zdroji obnovitelnými jako je fotovoltaika. I nadále pak musíme spoléhat na jádro,“ vysvětlil Jurečka s tím, že klíčový nadále zůstane i plyn.

„Jsme si vědomi toho, že uhlí může teď hrát velmi důležitou roli, abychom zajistili základní fungování,“ uvedl Jurečka. „Transformace přes plyn má soustu otazníků, závislost na Rusku vnímáme jako obrovské bezpečnostní riziko. Musíme hledat jiné zdroje,“ míní.

Tyto dva zcela protichůdné Jurečkovy názory dělí jen zhruba půlrok. První prones v druhé polovině září loňského roku, ten druhý pak před několika dny. Jurečkův veletoč ukazuje, jak nezodpovědně čeští politici k energetice přistupují.

Šéf lidovců by určitě namítl, že věci zásadně změnila válka na Ukrajině. Dovolím si však použít klasickou reakci soudců z amerických filmů. Zamítá se.

I v loňském roce totiž Jurečka nepochybně dobře věděl, co je Vladimir Putin zač. Věděl, že Rusko anektovalo Krym a prostřednictvím nastrčených loutek ovládá i Luhanskou a Doněckou oblast. Bezesporu slyšel varování řady odborníků před závislostí na ruském zemním plynu. Věděl, že uhelná komise doporučila pro odklon od uhlí až rok 2038, a to s tím, že je nutné zajistit náhradu jinými zdroji.

Nic z toho mu nebránilo, aby tlačil na uspíšení odklonu od uhlí a jeho nahrazení dalšími miliardami kubíků ruského plynu.

Nyní pod tíhou událostí musel otočit. Zápach ruského plynu ale ve vzduchu zůstává. A také nejistota, vyřčená v titulku tohoto blogu. Jak by asi Zeman nazval Jurečku? Co myslíte?

Autor: Richard Peterka | úterý 12.4.2022 9:49 | karma článku: 40,76 | přečteno: 6293x