Jádro vám nedovolíme, hrozí opět Rakušané

Právě dnes vyvážíme do energeticky závislého Rakouska více než 14 procent elektřiny. To se jim hodí, ale chtějí nám zakazovat stavbu modulárního reaktoru v Temelíně. Prý možná i zablokují hranice.

Česká vláda v září oznámila, že v jaderné elektrárně Temelín by do roku 2032 mohl vzniknout malý modulární reaktor. Půjde o pilotní projekt v zemi. Stavba podle ní posílí bezpečnost a nezávislost české energetiky, ohrožené válkou na Ukrajině. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) definuje malý modulární reaktor jako jadernou elektrárnu s elektrickým výkonem do 300 megawattů. Podle MAAE pracuje nyní na těchto zařízeních 50 zemí. Tyto reaktory mají být podle MAAE při výrobě energie pružnější a bezpečnější.

Podle mě naprosto logická a správná věc. Jde o moderní technologii, navíc bezemisní. Ale ne. Rakušané i Němci, kteří se tváří nejzeleněji ze zelených, ale ve skutečnosti byli největšími propagátory závislosti na ruském plynu, už samozřejmě bijí na poplach.

Rakouská ministryně pro ochranu klimatu, životní prostředí a energetiku Gewesslerová stanici ORF sdělila, že Rakousko bude i nadále zastávat protijadernou linii vůči všem svým sousedům.

Anita Gstöttenmayrová, starostka obce Leopoldschlag v rakouském příhraničním regionu Mühlviertel, nevyloučila, že obyvatelé příhraničních rakouských obcí budou za své zájmy podobně jako v minulých letech muset demonstrovat, například blokádou hraničního přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště.

Je to úžasné, hlavně od Rakušanů, kteří jsou sami energeticky nesoběstační a rádi využívají u nás vyrobenou elektřinu. Ta samozřejmě pochází hlavně z uhelných a jaderných elektráren. Navíc to byli Rakušané, kteří vehementně pomáhali Němcům v jejich snaze o zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, který by ještě dramaticky zvýšil závislost na ruském plynu. Bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová si dokonce pozvala Putina na svatbu. A zatančila si s ním.

Myslím, že by bylo fajn, kdyby podobné rakouské pokrytecké tanečky skončily. S Putinem i s českým jádrem. My zkrátka nemáme Alpy ani moře, abychom si mohli vybudovat spousty vodních či větrných elektráren. Bez jádra se do budoucna neobejdeme. Rakušané se zase neobejdou bez naší elektřiny.

Autor: Richard Peterka | úterý 8.11.2022 8:37 | karma článku: 33,04 | přečteno: 847x