Diskuse

Kam driftujeme

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF

Mě my také zajímalo, jak to bylo s odškodněním sudetských Němců v Německu.

Německá vláda prý na to dala přes 140 mld marek. A jaká byla hodnota majetku zabaveného Němcům ?

0 0
možnosti
JR

J43a49n 28R21á35ž

23. 2. 2021 19:05

Článek stojící za zamyšlení. Karma!

Podle mne za všechny průšvihy, do kterých jsme se po roce 1918 dostali, může z velké části český nacionalismus, který u nás tak trpělivě dlouho budovali tak zvaní "národní buditelé". Toto "buzení" nebylo bohužel směřováno k obnově hrdého, sebevědomého českého národa se staletou kulturní tradicí, ale bylo směřováno na budování nenávisti k Rakousku Uhersku, které nám jen a pouze ubližovalo. Z toho také vznikla jedna z typických českých vlastností, a tím je trvalý pocit, že nám stále někdo ubližuje a že za vše, co nám stalo negativního může vždy někdo jiný.

Nejprve nám jedni buditelé vnukli představu, že musíme být samostatní a na nikom nezávislí a později zase do nás jiní "buditelé" tloukli mylnou představu, že někam musíme patřit a to nám nasadilo do myslí zcela chybný vzorec geopoltického myšlení. Po roce 1948 nás jedni vůdcové přinutili stát se součástí východního kulturního i politického prostoru a po toce 1990 v nás novodobí "buditelé" vzbudili představu, že nemůžeme žít klidně v prostoru, kam místně i kulturně patříme po staletí, ale abychom se ubránili tlakům z východu, musíme být v podstatě kulturně přemístěni do prostoru, kam jsme kulturně nikdy nepatřili a opomíjejí fakt, že jsme především kulturně i politicky středoevropané!

Ať se nám iluzi, že se musíme "přestěhovat" do západního kulturně politického prostředí snaží vnutit kdokoliv, nenechejme se k tomu manipulovat. Nejsme a nikdy jsem nebyli dobrovolně součástí východního prostoru, který má zcela odlišnou kulturní i politickou historii, ale ani není pro nás dobré se vecpat do toho západního, protože jak západní, tak i východní státy mají kulturní i politicky historii jinou, než státy středoevropské a tak zvaný "západ" nás nikdy jako rovnocenného partnera brát nebude stejně, jako nikdy nebude považovat za rovnocenného partnera státy balkánské, které mají také kultutní i politickou historii odlišnou, pro západní myšlení dost nepochopitelnou.

1 0
možnosti
JL

Jednu vec jste nezminil pane autore a to je Cechy tolik kritizovany rakousky centralizmus. Ten ceskoslovensky byl a dosud je , snad stonasobne horsi nez rakousky! Nezminil jste to nejhorsi co Cs. vlada ucinila, to je zruseni zemskych samosprav, zemskych snemu a zemskeho prava legislativniho! Dale zruseni zeme Sleske, "sjednocenim" s Moravou. Zjisteni, zdali si to Slonzaci a Moravaci sami prali, se centralni vlada v Praze neobtezovala. Absence zemskych samosprav je jednou dulezitych pricin postupneho hospodarskeho upadku a je take tajemstvim proc jsou Rakousko a Nemecko, kde "land regierung a land tag " existuji dodnes, jsou ekonomicky v Evrope nejuspesnesimi. Uplne zruseni zemi, ve smyslu prava v r. 1949 toho recyklovani v r. 1998 zakonem o "novem" st. usporadani, neni nic nez pohrdani 12 sty lety historie. Centralizmus iniciativu, motivaci a schopnost soutezivosti-konkurece primo ubiji!

Jeste bych dodal, ze ne vzdy se lide stehovali z Vychodu na Zapad , viz Volynsti Cesi a Povolsti Nemci kteri se stehovali jeste za Gosudara. Bolsani uz takovemu pristehovatelstvi neprali.

0 0
možnosti
JK

Kam? No do otvoru, už jsme ve žlábku.

1 0
možnosti
MB

Je to tak bohužel. I panovník to tak dělal. Nevyplácel své věrné vlastní kasou - kde by na to vzal ? Pochopitelně přidělil léna těch poražených. Dobře je to vidět na rodu Schwarzenbergů. Vždy majetkově oceněni za boje - S Husity, Turky, Napoleonem. Rod tak starobylý, že si tam každý najde co chce ! Chválu-hanu !

Pak následují rarity ! Již za 1 Republiky, jsou mocní ! Podobně Baťa, byl moc umný ! Wichterleho patent na čočky - zašantročit, byl moc chytrý ! O Židech nemá smysl mluvit. Zbyli už jenom, ti pracovití němci - Horlivě - Vyhnat ! To, že zde zavedli obchod a řemesla od 14 století se blbě poslouchá.

V mém rodišti, Krnov, ve výstavních vilách bydlí doboví komunisté ! Nic neporušili, to byl zabavený majetek Adolfa! Že to zase zabavil těm Židům, se taky neřeší ! Pracovité sedláky vyhnat, podobně baráčníky ! Vzorným pracovníkům, kombajnérům, zase přidělit přednostně byty ! Po r. 1968 uprchli ti další, schopní. Tak kdo nám tady vlastně zbyl !? ...

Historie nezná "Kdyby". Nicméně, asi by v ČR by existovaly řetězce Koncernu - Otto Company Wichterle ! Prachy - daně doma ! Cosi cenného, od VŠ, přes výzkum, špičkové fabriky s odbytišti na světových trzích. Zbylí, Baťové, průmyslníci, stavitelé, podobně. K tomu ta cennost ! Předávané živnosti z dědka na otce a syna ! Péče o jméno a vlastní tradice ! = Skuteční hospodáři ... !

Není vše špatné, zase máme Koncern, jehož jméno se nesmí vyslovovat a nikomu ani nepatří ! Agent Stb nás vede do Evropy - Světa ? Prý s ním budeme silnější a důstojnější ? Autor má plnou pravdu - Ti Tataři z východu jsou již zde!:-)

4 0
možnosti
VV

Bud jsem cetl nepozorne nebo jste preskocil obdobi po petactyricatem. Tam se jasne ukazalo jak to dopadne, kdyz puvodni obyvatelstvo nahradite jinym. To pohranici bylo nejdriv doslova vybydleno zlatokopy a dosidlenci nez ho armada rozstrilela na cimpr campr.

0 0
možnosti
Foto

Přitom stačilo tak málo:

- nabídnout část továren za maličký úvěr do vlastnictví,

- nechat dosídlenecké sedláky hospodařit na vlastním,

- nechat delší dobu pracovat v továrnách německé specialisty,

- přijmout Marshallův plán a dalšími úvšry podnikání podpořit,

- rozprodat nemovitosti do sokuromých rukou. Část by stejně spadla, ale určitě ne tolik, jako v rukou státu, tedy nikoho.

Byl by to sice český, ale kvetoucí kraj. Jako je dnes Rakousko.

Ve skutečnosti jsme to tak podělali, že Sudeťáci nám už v šedesátých letech vozili ze Západního Německa čokoládu???????? Taková ostuda, když odešli s úplně prázdnýma rukama.

3 0
možnosti
Foto

K48a33r59e27l 15C36a26c42h

23. 2. 2021 11:03

Článek je to dobrý. Jen z něj vyznívá beznaděj, protože odkrývá fakt, že s tím asi nemůžeme udělat nic. Je to koloběh života od zrození po smrt. Tak je to i s kulturami, kdy po období rozmachu a prosperity dojde k nájezdu barbarů, úpadku a nahrazení kulturou jinou. Francie již pomalu dodriftovala. Chceme ji následovat?

0 0
možnosti

M20a34r25t73i74n 97Š32u41l15c

23. 2. 2021 10:45

Kam bysme driftovali? Jestli jsme spojeni s EU, tak na Západ ..a tedy zřejmě k novodobému socialismu a dalším progresivistickým vizím.

Jestli k nám (podobně jako do ostatních bohatších zemí) migrují lidé z méně rozvinutých zemí (Ukrajina apod), tak v "podřízené" roli. Jsou najímáni, řízeni a "využíváni".. resp. musí respektovat náš systém. Tihle lidi ho sami o sobě nemění. Tihle gastarbeiteři nemají ani volební právo.

Kdo náš systém může měnit je EU ..z titulu nadřazenosti a přednosti práva EU, které musíme chtě nechtě akceptovat. Takže otázkou je, kam driftuje Evropa?

Jak zalidní Evropu, koho pozve, komu přidělí volební právo, jaké kvóty na řízení společnosti stanoví atd.. Samozřejmě základní otázkou je, jestli to bude k lepšímu či horšímu.

Prostě driftujeme na jedné společné kře jménem Evropa.

0 0
možnosti
Foto

Na střetu zájmů, zneužívání dotací apod. vidíme, že nám EU příliš do vnitřních záležitosít mluvit nemůže.

2 0
možnosti
  • Počet článků 115
  • Celková karma 34,18
  • Průměrná čtenost 1601x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik