CZEXIT ano či ne?

Rozhovor s lídrem Krajských voleb do Pardubického kraje panem Mgr. Richardem Andrlem Sylor. Úsvit – národní koalice chce v Pardubickém kraji zavést ,,všelidové hlasování“, aby si občané mohli o důležitých otázkách sami rozhodovat.

Úsvit – národní koalice chce v Pardubickém kraji zavést ,,všelidové hlasování“, aby si občané mohli o důležitých otázkách sami rozhodovat.

Proč je pro Vás referendum tak důležité pane Andrle.

Všelidové hlasování (referendum) je pro nás prioritou. Již od vzniku Úsvitu je našim hlavním směrem zavést a využívat prvky přímé demokracie. Tj. trestněprávní odpovědnost a odvolatelnost politiků a také referenda. Právě referenda dávají lidem možnost vyjádřit se svobodně k důležitým národním otázkám příp. místním krajským a obecním tématům. Politici jsou sice zvoleni demokraticky, nepamatuji si však, která politická strana neustoupila ze svého volebního programu (třeba díky koaliční dohodě a tlaku). Referenda tedy udávají myšlenkový názor a směr celého národa, nejen politické elity, která je ,,ovlivňována“ různými faktory.

 

Domníváte se, že bude referendum fungovat, proč nesdílíte obavy politiků o jeho nefunkčnosti. Vezměte si třeba nedávné hlasování ve Velké Británii.

Současná vláda nechce povolit všelidové hlasování z obavy, že Češi nejsou tak vyspělí (gramotní), aby v referendu hlasovali a že se obávají, že občané pro hlasování nebudou mít dostatek informací. Já ani Úsvit si toto nemyslí, Češi jsou vzdělaný národ (většina občanů je středoškolského vzdělání a roste počet vysokoškolsky vzdělaných), také obavy z neinformovanosti jsou mylné, v době internetu, chytrých mobilů, televize a obecně medializace není možné poukazovat na neinformovanost. Pokud jsme mohli v roce 2003 hlasovat v referendu o vstupu, proč nemůžeme také hlasovat v referendu o CZEXITU. Vládní aparát se přizpůsobuje momentální situaci a unii, ne občanům našeho státu, kteří jim ve volbách udělili privilegia. Dokonce jedno z Parlamentních shromáždění rady Evropy vyzývá k zavedení referend do Ústavních pořádků členských států.

 

Co BREXIT a vliv referenda, chcete také CZEXIT?

Nedávné referendum o vystoupení Velké Británie z EU dalo evropským politikům pořádnou facku.  Málokdo očekával, že občané království skutečně ve všelidovém hlasování (referendu) budou hlasovat o vystoupení (52% Britů chce vystoupit). Bohužel toto referendum se neobešlo bez komplikací a to zejména s ohledem na kvalitu a spolehlivost informací. Občané spojeného království byli při prosazování BREXITU mediálně nekvalitě a možná i záměrně klamáni. Pokud by občané obdrželi správné informace, možná by hlasování dopadlo úplně jinak. Vraťme se však do Čech. Já osobně jsem pro zachování našeho členství v EU avšak s výhradou. Právě BREXIT a požadavky na referendum v dalších členských státech mají dát vládním garniturám najevo, že špatně vládnou. Přemíra regulací v oblasti sekundárního práva, nedávná neschopnost či neochota vyřešit migrační krizi a další vnitřní neshody uvrhají Unii do beznaděje.  Z tohoto pohledu je tedy nutné přijmout revizi tzv. Lisabonské smlouvy a odebrat Unii výhradní pravomoci v oblasti národní identity (např. vízovou, azylovou, imigrační, SZP politiku apod.). Ne vše co EU připravila je však špatné, například vnitřní trh (jednotný trh) je jednou z velice dobrých a fungujících politik. Ponechme tedy Unii výhradní pravomoci tak, jek byly nastaveny v tzv. Maastrichtské smlouvě, tedy pouze v oblasti, která se dotýká právě fungování vnitřního trhu.

Maďarský prezident vypsal referendum o migračních kvótách, Marie Le Pénová zase, pokud uspěje ve volbách, vyhlásí referendum o setrvání Francie v EU. Švýcarsko, Francie a některé jiné státy Evropy mají ,,referenda“ jako standard.

Na začátku rozhovoru jste uvedl, že chcete referenda na krajské a místní úrovni, jak tomu máme rozumět?

Referendum chceme také zavést a prosazovat na Krajské a obecní úrovni tak, aby si občané mohli o důležitých otázkách sami rozhodovat. Typickým příkladem můžou být otázky imigračních center (detenčních zařízení) či jaderných uložišť, důležitých infrastrukturních projektů apod. V kraji razíme heslo: Náš kraj, naše rozhodnutí.

Autor: Mgr. Richard Andrle, Mba | pátek 5.8.2016 9:54 | karma článku: 16,11 | přečteno: 521x