Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Autorko, Vy jste musela prožít smutný život, plný strachu a obav. Já nic takového nezažil. Nebál jsem se o nešvarech mluvit otevřeně. Neměl jsem strach, když mne po nějaké pracovní schůzce za mé výroky jeden z kolegů následně udal a já se tím dostal do konfliktu s vysokým funkcionářem KSČ. Nekritizoval jsem obecně komunisty, spíš konkrétní lidi a jejich počínání. Ovšem vysoce postavené. Když přišel šéf s tím, že máme podepsat jakýsi pamflet proti Chartě 77, shodli jsme se na tom, že by bylo dobré vědět, proti čemu vlastně máme protestovat, když neznáme obsah.Tak nám ten text sehnal. Ani na minutu mne nenapadlo, že bych mohl ztratit svou zajímavou práci. Byla to doba protikomunisticky laděná, lidé na komunisty nadávali všude. A někdy pěkně nahlas. Nejel autobus - můžou za to komunisti. Nebyl v obchodě chleba před zavíračkou - nadávalo se na komunisty. Byl to nejjednodušší terč. Někdy i trapný. Taková účelová zkratka. Copak komunisti mohli za to, že šoféři mastili na konečné karty nebo, že neschopný vedoucí prodejny neuměl odhadnout, že na pátek bude potřeba objednat víc chleba? Jak tu už někdo napsal "vždy to bylo o lidech". A je i teď. Nebyl jsem mezi těmi, co běhali na Václavák a zvonili klíči. Ne že bych necítil potřebu dát některé věci do pořádku, plno věcí mně štvalo. Mně vadilo, jací lidé se postavili do popředí, pasovali se do pozic zachránců, lhali, jen se jim od úst prášilo a lidi zfanatizovaně tleskali a halekali. Dnes si ty projevy můžeme vyhledat na netu a porovnat se skutečností. A kdo věděl a ví o trochu víc, než dav na Václaváku, není překvapen. Netrpím nostalgií, žiju život teď. Podnikám, mám běžné starosti. Mám se 10x lépe než kdysi. Ale i dnes mě plno věcí zlobí. Vidím, jak se největší fabriky rozprodaly, zdevastovalo se zemědělství apod., zcela beztrestně rozkradlo co se dalo. Soudy max. konstatují, že z morálního hlediska to nebylo OK, ovšem vše dle litery zákona. Vnímám i klady "nové doby", ale že bych kvůli tomu otevřel francouzské šampaňské?

0 0
možnosti
Foto

Možná Vás to naštve, ale opravdu za všechno mohli komunisti. Pakliže ve "volbách" slavně vítězili s 99,99%, měli absolutní moc. Ten kdo má absolutní moc, může za všechno.

Jelikož jste tu dobu prožil, tak dobře víte, že KSČ ovládala vše, doslova od kolébky po hrob. Určovala, kdo bude co studovat /posudky/, kdo někam pojede /devizový příslib a výjezdní doložka/, jestli se na vánoce dovezou mandarinky, či bude-li šlehačka.

To automaticky neznamená, že současný systém je nějaký zázračný, ale - jak píše autorka blogu - je lepší než ten minulý. A to je důvodem k oslavě.

3 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, že je co slavit. Třeba i to, že se můžeme svobodně vyjadřovat o řezníkovi.

2 0
možnosti
MM

R^[>-]V. Bolševické období bylo hnusné. Měl jsem přítele, který podepsal chartu 77 a mne zásoboval samizdatovou literaturou. Estebáky věčně v patách a výslech. Chvála Bohu, že dnes už nemusím.

3 0
možnosti
Foto

,,JEN" pro ukázku !,z análů"...o našich letcích.

a. č. 671331 MV, svazek kategorie S – vedený od 8. ledna 1976 2. oddělením 4. odboru

X. správy FMV (Správy kontrarozvědky pro boj s vnitřním nepřítelem) pod krycím

názvem DRUŽBA...

odbočka SPB (Svaz protifašistických

bojovníků)soustředil příslušníky RAF z Prahy (dle StB tzv. „Pražská skupina“). Od roku 1970 setkání příslušníků RAF v restauraci Na Zvonařce v Praze. To jim bylo brzy zakázáno, ale setkávali se dále, a to v restauraci Družba na Václavském náměstí v Praze. Pro StB byli nebezpeční i proto, že měli kontakty na osoby ve Velké Británii a na britském velvyslanectví v Praze. Ve svazku jsou dochovány zprávy o schůzkách bývalých příslušníků RAF, záznamy o jejich sledování (které vyčteme i ze svazku tzv. IV. správy FMV – Správy sledování, krycí název DRUŽBA...od roku 1975. Do této doby bylo sledování ojedinělé. V srpnu 1968 věděla StB o srazu západních letců a stíhačů v Kolíně, v srpnu 1970 se konalo setkání na anglickém velvyslanectví u příležitosti 30. výročí bitvy o Velkou Británii. V roce 1976 StB konstatovala, že nemá k dispozici kompplet.seznam bývalých příslušníků RAF a že nejsou dosud všichni samostatně „rozpracováváni“.... Atd.... Také nezapomínáme J.A.J.

4 0
možnosti
Foto

A co jako s tím. Proč by kontráši nemohli někoho sledovat? Tak jako dnes. Mimochodem na sledování paní Nečasové jiá nic špatného nevidím. Alespoň se odhalilo, že má dvojníka.

0 0
možnosti
Foto

S omluvou ostatním. ,,Pane" Řezník! Urážíte památku těch, kteří se nikdy nenechali zlomit!Ani fašisty, ani komunisty! Já jsem těch CHLAPŮ osobně celou řadu po mnoho let znal.Včetně jejich osudů.Mnohé a podrobně. Sám jste se zařadil mezi ty, kteří se o to je toliko špinit pokoušeli, či stále pokouší, či dokonce z toho žil, či stále ještě žijete. Jste skutečně jedním z těch, kteří si nezasluhují nic, než opovržení.

Pro ostatní: Co a jak mnozí i z našich letců zažívali, doporučuji knihu např. P, Clostermana: Velký cirkus. Je po pravdě a bez příkras. Mám to ,,z první ruky".

Všechny ostaní v diskuzi zdravím a děkuji za pochopení. J.A.J.[>-]

4 0
možnosti
Foto

Jenom by mě zajímalo, jakým způsobem urážím památku těch,co se nenechali nikdy zlomit?

 Dokažte,že není pravdou to, že v těch skladištích měli binec a že tedy ty děti nezahynuly v r. 1946 vinou toho pilota? A dokonce jsem řekl, že mám pochopení pro to jejich chování, které bylo zkrátka dáno extrémním ohrožením jejich životů během leteckých soubojů.

0 0
možnosti
LJ

Pane Řezník: Někteří? Československé stíhací perutě 310, 312 a 313 a bombardovací peruť 311. Kdo z nich od vás, soudruhů, dostal vyznamenání? Dostali uranové doly nebo provaz. Vy se odvažujete říkat "NĚKTEŘÍ"?!?!? V Anglii jsou hrdinové a u nás, díky takovým jako vy, byli málem kolaboranti s nacistama.

1 0
možnosti
Foto

Copak já jsem někde popíral jejich hrdinství v GB? Ale uvědomte si, jde o piloty, kteří v té válce riskovali,že umřou ne zrovna hezkou smrtí. Aby to dokázali, dělali z nich primadony, A když bylo po válce, tak to zkrátka občas roztočili s děvčaty. A taky si ale mysleli, že můžou všechno. Naprosto přirozená reakce. Takže museli narazit. A dostali se do konfliktu. A mimochodem všichni na tom uranu neskončili, pouze museli odejít do civilního života. A hledat si práci třeba na koksovně Vítězný únor. A co má být.

0 4
možnosti
Foto

Omlovám se ostatním v diskuzi. Ono to totiž vše velmi souvisí.Bohužel. Argumentace, popírání i překrucování mnohých faktů. Vše je o lidech.  Snad jen, že je dobré uvážit, kdo ,čím a proč argumentuje.Vždy se dříve či později ukáže ,,to jadérko pudýlka". Takže tolik o tom. Hezký den, i Ty příští. Dodatek: nenechat si vzmývat mozky a použít vlastní úsudek. Dík :-)

0 0
možnosti
JN

moc se divím některým příspěvkům...

1 0
možnosti
Foto

Vždy to bylo o lidech!

0 0
možnosti
  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 790x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik