Své rodné zemi věnuje Pavel Šporcl virtuózní variace pro sólové housle "Kde domov můj".

Přední český houslista Pavel Šporcl odehraje ročně víc než sto koncertů, a to pro publikum nejen doma, ale i v zahraničí a řadí se tak mezi významné osobnosti soudobé české kultury.

V roce 2016 Pavel Šporcl koncertoval nejen v newyorské Carnegie Hall, ale i na dalších místech v USA, v Mexiku, Koreji, Thajsku, Francii, Německu nebo v sousedním Slovensku. A všude ho doprovázely jeho typické modré housle z dílny nejlepšího českého houslaře Jana Špidlena, smyčce Petra Auředníka a struny Bohdana Warchala. Pouto k rodným Čechám však Pavel Šporcl prezentuje nejen českými nástroji, ale také svým postojem. Na většině koncertů jsou součástí programu i jeho virtuózní variace pro sólové housle, které zkomponoval na píseň "Kde domov můj". Interpretací tohoto technicky velice náročného a intonačně choulostivého díla svým posluchačům připomíná, jak krásná je Česká republika. Píseň "Kde domov můj", která se později stala českou národní hymnou, pochází z divadelní hry Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka Josefa Kajetána Tyla a poprvé byla uvedena 21. prosince 1834 ve Stavovském divadle v Praze.

V prosinci roku 2016 - symbolicky právě ve Stavovském divadle – měla naše produkce tu čest natáčet s Pavlem Šporclem video „Kde domov můj“, v němž tento výjimečný umělec představuje svoje jedinečné hudební dílo.   

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloš Remeň | neděle 15.1.2017 17:38 | karma článku: 27,32 | přečteno: 1594x