Zrychlení převodu peněz mezi bankovními účty

Hurá, tak konečně po dlouhé době jeden zákon, který je opravdu smysluplný. Od 1.listopadu se totiž bude zkracovat maximální doba na převod plateb mezi bankovními účty.

===============================

 

Převody peněz se zkrátí ze tří pracovních dnů na dva. Peníze totiž nyní banka příjemce musí připsat klientovi na jeho účet týž den, co je sama obdrží, a klient musí mít peníze i fakticky k dispozici. Až dosud měla banka příjemce povinnost připsat klientovi došlou platbu až následující den. Jen část bank, například GE Money Bank, už nyní připisuje peníze na účty okamžitě. V případě převodů peněz v rámci jedné banky musí banka už dnes připsat peníze ve stejný pracovní den.

 Zrychlení převodů peněz má pro občany i podnikatele obrovský význam. Například se zrychlí platby mezi firmami, zaměstnanci dostanou dřív mzdu od zaměstnavatele, lidé nemusí tolik spěchat s placením faktur apod. Zkrácení lhůty převodů se týká tuzemských transakcí v korunách a eurech. Jde-li o jiné měny, jsou lhůty delší. U mezinárodního platebního styku v rámci Evropské unie může platební transakce trvat až čtyři pracovní dny.

Zvýšení nákladů na výpisy, zrušení poplatků za blokování karet a zkrácení lhůt pro převody může bankám přinést nemalé finanční ztráty. "Celkový vliv zákona o platebním styku lze vymezit jako snížení příjmů zhruba v řádu několika desítek milionů ročně", uvedl mluvčí ČNB.

Na druhou stranu, například Raiffeisen bank podle svých zástupců žádnou finanční ztrátu neutrpí vzhledem k tomu, že nová pravidla splňuje už delší dobu. A to jako klient bývalé eBanky mohu potvrdit, elektronické bankovnictví "Rajfky" je ultimátní nástroj na správu osobních financí.

 

Co se tedy změní:

- platby budou rychleji připsány na účet

- za zneužití platební karty bude ručit banka

- výpisy z účtu musejí být zdarma

- bude možné požádat o vrácení platby pomocí inkasa

 

Výhody: Lepší přístup ke klientovi

Nevýhody: Dá se očekávat jisté zdražení za ostatní bankovní služby

 

===============================



 


Budu vždy nechávat povolenou diskuzi pro slušné vyjádření rozumných názorů, protože věřím, že je to tak správné. Zároveň ale chci říct, že na komentáře reagovat nikdy nebudu.

 

Autor: David Rektorys | čtvrtek 29.10.2009 11:12 | karma článku: 8,50 | přečteno: 2268x
  • Další články autora

David Rektorys

Svět se zbláznil!

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19