Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Martin V

30. 12. 2009 20:47
Dojde ropa!

Proč všichni předpokládáte, že dojde najednou ropa? Podle prognoz, které se šírili za mých maldých let už touto dobou měla být všechna ropa a uhlí spotřebováno a ono pořád nic.

navíc se objevují teorie, že nová ropa stále vzniká v zemské kůře, což může být pravda, protože nikdo ještě pořádně vznik ropy nevysvětlil.

0 0
možnosti
M

maxas

29. 12. 2009 12:27
Hezké pojmenování problému,

omezenost fosilních zdrojů energie je velmi závažný problém nedaleké budoucnosti.Není zcela fatální, ale v kombinaci s dalším hrozbou ať už klimatického kolapsu, nebo další populační explose, jde o existenční problém první kategorie. Přirovnání chování lidstva k bakteriím je poněkud hrubší, ale představa, že lidstvo by dokázalo najít rozumnou a nenásilnou cestu k řešení (npř. omezení natality) je prakticky nemožná. Už na první pohled to vychází tak, že konflikt z přelidnění bude i bojem o zbytek zdrojů. Řešení bude s největší pravděpodobností "spontánní" , ale odhad počátku a průběhu je zatím nemožný. V žádném případě to nebude selanka!!

0 0
možnosti
AH

alex hart

29. 12. 2009 13:07
Re: Hezké pojmenování problému,

Takže v čem je to přirovnání ke kvasinkám tak hrubé?

.

Jednotlivci (lidé či kvasinky) se množí, a houby vědí, kam se to celé řítí. Schopnost rozumného řízení celku je takřka nulová a vše záleží vlastně téměř pouze na tom, zda je co žrát. Lidská kulturní nadstavba zajímá pouze lidi, jinak nikoho jiného. Co my víme o pocitech a kultuře jiných živých tvorů? Skoro nic.

0 0
možnosti
J

jjezekj

28. 12. 2009 21:46
Udržitelný rozvoj ?

Někteří tady mluvíte o redukci spotřeby, udržitelném rozvoji apod. Uvědomte si však, že to jen znamená stagnaci a počátek úpadku, na konci jehož je konec lidstva jako vedoucího druhu. Skončily tak všechny druhy, které v dané chvíli nevyužily svoje vedoucí postavení. Jediná šance lidstva k dlouhodobému přežití je trvalá expanze a to nejdříve do oceánů a pak do vesmíru. Ve chvíli skončení expanze nastává úpadek a nevyhnutelný konec.  Není to jen můj pomýlený názor. Mluví tak S.Hawking.

0 0
možnosti
AH

alex hart

29. 12. 2009 10:45
Re: Udržitelný rozvoj ?

Souhlasím s Vámi v tom, že stagnace je počátkem úpadku. Bohužel chování lidí jako stáda pak celou situaci ještě zhoršuje. To je celkem zjevné.

.

Na druhé straně to není tak moc naše volba, zda se úspěšně podaří kolonizace vesmíru. Takže na prvním místě je třeba starat se o Zemi. A v tomhle vidím podobné názory (jako hlásá Hawging) za poněkud výstřední spíše než za reálně vedoucí k dosažitelnému cíli. Když se zamyslíme nad jádrem celého problému, tak jediným skutečným problémem je přemnožení lidí. To v minulosti úspěšně řešily války a epidemie. V současné době to může vést k totální devastaci životního prostředí pro člověka.

.

Ale je zde ještě jiný problém. Asiati se množí více než bílí, jsou pracovitější než bílí a přežívají v situacích, kde by bílí zdechli. Takže lze očekávat, že ať už přijde na lidi jakýkoliv svrab, tak že budou Asiati životaschopnější než my.  Bohužel.

0 0
možnosti
AH

alex hart

28. 12. 2009 18:52
Kdo chce vidět, ten vidí.Kdo ne, ...

Článek je skutečně znepokojující.

.

A mám obavu, že všichni ti, co dnes tvrdí, že to vůbec nebude problém a že se zde zbytečně strašíme, budou pak, až dojde na lámání chleba, právě ti, co nejdříve vytáhnou kvéry a nebude jim zatěžko někoho pro kus žvance zabít. Protože jim přeci nikdo to pohodlí, co jsou na ně zvyklí, brát nebude, že? :-/

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

28. 12. 2009 21:43
Re: Kdo chce vidět, ten vidí.Kdo ne, ...

Znepokojujici skutecne je... Ale - za prve - i kdyz je to na 100% pravda: co s tim muzem udelat? A za druhe - nepripoustite moznost jineho vyvoje? Treba lidi (politici) dostanou rozum (ja vim, fantasie) a vykaslou se na nesmyslna zelena opatreni, ktera ve skutecnosti nic neresi. Misto toho se naprou sily na tento problem. Lidi se vykaslou na biopaliva a na veskere pude budou pestovat potraviny. Ubude pesticidu, ale ty se nahradi biotechnologiemi (odolne plodiny apod.). POkud se podpori globalni oteplovani (stale jeste neni zceola jiste, ze to existuje), je realna sance, ze plodiny budou vice plodit, zazelena se sahara. Cast potravy se bude pstovat umele (uz se povedlo vypestovat umele bilkoviny). Asi to nebude tak chutne, ale... Ropa se stahne z oblasti, kde je postradatelna a nebo oblasti, ktere

nejsou zivotne nezbyte. Samozrejme taky zdrazi, nasledkem cehoz pak

zdrazi vse, ale dokud se pujde dat prezit...

Mozna je to sci-fi, mozna to jde.Ale asi je to pro nekoho malo katastroficke

0 0
možnosti
PN

burden

28. 12. 2009 17:50
zkuste to vysvetlit krestanum

Hezky text ale zkuste to vysvetlit krestanum kteri slysi pouze na biblicke slovo boha "Jdete a mnozte se!" anebo ouradum, kteri hbite spocitaji jak nebude na prubezne financovani duchodu a proto je potreba k nam importovat co nejvice imigrantu. Kdyby se Evropa uzavrela pred imigraci tak by prirozenym zpusobem mohl pocet obyvatel poklesnout na miru, kterou Evropa uzivi a zbytek sveta proste nechat vyhnit. Jenomze to se nestane a pro kratkodoby zisk se budou imigranti dovazet a dovazet.

0 0
možnosti
LK

liuk

28. 12. 2009 18:39
Re: zkuste to vysvetlit krestanum

Ano, kdyby do EU nebyli vpoušteni imigranti, tak už jsou možné důsledky peak oilu vyřešeny...

0 0
možnosti
LK

liuk

28. 12. 2009 15:14
Exploze

Populační explozi způsobila hlavně medicína a tak sražení mortality v rozvojovém světě, zato natalita stále zůstavala -  proto nejrychleji světová populace rostla až v 2. polovině dvacátého století.

Za posledních čtyřicet let neustále stoupá počet kg/člověka ve světovém měřítku. U většiny potravin. Ne tedy jak píšete že od roku 1975 se to jen zhoršuje.

Nepřehánějte to tak s tou závislosti produkci ropy na produkci potravin, dal jsem si to do grafu a třeba u takové sojy to neplatí, u ovoce a zeleniny už vůbec ne. 

Samozřejmě je blbost na potravinovou problematiku nahlížet takhle světově, když má úplně všude jiné problémy a charakteristiky, ale s tím jste začal vy.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

28. 12. 2009 15:37
Re: Exploze

Oni i ty léky se vyrábějí z ropných látek ...

0 0
možnosti
AH

alex hart

28. 12. 2009 15:07
Kvasinnky v sudu -1-

Konečně dobrý blog na aktuální téma a ne jen hloupé papouškování opsaných informací. Dovolím si přidat svůj pohled na věc. 

.

Už mnohokrát jsem zde v diskusích pod různými blogy uvedl, že lidé se chovají stejně idiotsky jako kvasinky v sudu, které se ve finále vždy utopí ve svých vlastních výkalech. Dlužno podotknouti, že kvasinky i přes svoji idiocii umějí jednu vynikající proměnu. Umějí totiž přejít do podoby spory, která je zdánlivě bez života, ale za vhodných podmínek se umí probudit opět k životu. Dokonce bych řekl, že tato strategie je vynikající odpovědí přírody na fakt, že kvsinka je prostě debilní organismus, který se v případě hojnosti množí jak blbec bez omezení. Fajkt, že kvasinky opakovaně a úspěšně zvládají přechod k hladomoru je geniální odpovědí na jejich jiné nedostatky. Tohle teprve dělá z kvasinek velmi odolný a života schopný organismus.

.

Naproti tomu člověk podobné fígle neovládá.

0 0
možnosti
AH

alex hart

28. 12. 2009 15:09
Re: Kvasinnky v sudu -2-

Člověk jen ve své nabubřelosti ničí své životní prostředí (ještě hloupěji něž ty kvasinky) a místo aby přizpůsoboval sebe, přizpůsobuje své okolí ke svým potřebám i rozmarům. Zatím to jde takto dělat.

.

Ale nebylo tomu v historii tak vždy. Každá civilizace která v historii vyčerpala své podstatné (a tehdy nenahraditelné) zdroje, musela zkolabovat a hladomor a nemoci zdecimovaly obyvatelstvo na minimum. Zbyteček lidí, který přežil byl pak převálcován jinými kulturami a národy. Ve všech případech ale platilo, že civilizace nebyla globální a že se spotřebovávaly zdroje obnovitelné. Samozřejmě když si lidé někde vykáceli les a zničili prostředí, byly to pak už zdroje neobnovitelné.

.

Jenže tehdy šlo o víceméně izolované civilizace mezi velkými územími "přírody".  Jenže když pak začala těžba fosilních paliv (uhlí, ropa, plyn), jednalo se (s ohledem na tempo těžby) už od samého počátku o zdroje neobnovitelné.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

28. 12. 2009 15:02
a to opravdu musite kopirovat cizi clanek

a jeste jako serial? Nebylo by lepsi napsat neco sveho a dat  odkaz na clanek, jako velmi zajimavy zdroj a souvisejici zalezitost?

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

28. 12. 2009 15:08
Re: a to opravdu musite kopirovat cizi clanek

a jen citace z kodexu blogera:

Cizí text lze v článku použít pouze v rámci citace v souladu s autorským zákonem, tedy zejména tehdy, pokud souvisí s obsahem článku, netvoří-li však větší část textu tohoto

článku. Přitom je nezbytné uvést zdroj textu a jeho autora, je-li znám. Není možné přetisknout například prohlášení či jiné sdělení někoho jiného (osoby, hnutí politické strany apod.) jako hlavní či dokonce jediný obsah článku.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

28. 12. 2009 14:41
Thomas Robert Malthus takhle strašil před 150 lety.

Jděte se raději živit psaním scénářů pro katastrofické filmy.

S realitou Vaše psaní nemá moc společného.

0 0
možnosti
IR

IBM R.I.P.

28. 12. 2009 14:23
Ropa nedojde

Nejnovější vědecké výzkumy naznačily, že ropa nemusí být fosilním palivem, za jaké se dosud pokládala. Je docela dobře možné, že se její zásoby kontinuálně doplňují jakousi přírodní syntézou prvků z hlubších vrstev zemské kůry.

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Každý článek, který napíšu, je kritizován. Očekávám to a vítám to, protože kritika mých názorů dokazuje, že nejsou prázdné, že něco říkám. Myslíte si, že jsem šokován tím, co o mně píšou lidé v komentářích na blogu? Vůbec ne, moje odpověď zní: "Jsem rád, že jsem je otrávil. Znamená to, že jsem něco sdělil". Úspěšní lidé jsou kritizováni, neúspěšní lidé ne.