Zašlá sláva dividend? V žádném případě

Proč a jak investovat do dividendových titulů? Článek z dnešní E15ky, autor John Dorfman.

www.false-profit.com

===============================


 


Dividendy jsou pasé jako korzety, tvrdí dnes většina investorů. Jak se jenom mýlí! Od roku 1926-2006 právě dividendy (a kapitálové zisky, díky kterým bylo dosaženo díky reinvesticím těchto divident) tvořily kolem 40% celkových obratů v rámco indexu SP500, podle indexu Dow Jones dokonce přesáhly 44%.


Pradávná historie? Těžko. Za poslendích 10 let se Dow Jones propadl o více než 6%, přesto však dividendy přinesly svým investorům zisky o 18% vyšší. A i nadále pracují v jejich prospěch, i když jen skromně. Tady jde ovšem o rozdíl mezi ziskem a ztrátou.


Někteří investoři užívají zisky z dividend velmi specifickým způsobem. Znám například osobně jednoho, který z příjmů financuje léčbu svého nemocného příbuzného. Dividendy samozřejmě slouží k jinému účelu - jsou jakýmsi barometrem optimismu či pesimismu managementu společnosti. Pokud se vedení firmy rozhodne zvýšit dividendy, má větší motivaci, aby výdělky v příštích letech pokryly výdaje na jejich navýšení.


 


Když sleduji vývoj na akciových trzích, zajímám se jednak o skutečné výnosy (4% a více) a pak také o růst dividend v posledních pěti letech - to ukáže dlouhodobě prosperující společnost.


 


Předtím, než jsem napsal tento článek, zkoumal jsem screeningem (metoda na vyhledávání společností na burze podle přesně určených parametrů) situaci zhruba 2100 amerických akciových společností. Mezi nimi jsem se snažil najít takové, které mají skutečné výnosy přes 5% a stejně tak i 5% růst dividend za posledních 5 let. Našel jsem jich čtyři desítky.


 


A podle čeho investujete do akcií vy?


 


===============================


 


Budu vždy nechávat povolenou diskuzi pro slušné vyjádření rozumných názorů, protože věřím, že je to tak správné. Zároveň ale chci říct, že na komentáře reagovat nikdy nebudu.


 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Rektorys | úterý 27.10.2009 20:13 | karma článku: 5,97 | přečteno: 1354x
  • Další články autora

David Rektorys

Svět se zbláznil!

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19