Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Robert Kiyosaki v Praze: nadšení i rozpaky

Jeden z nejdůležitějších průkopníků finanční gramotnosti na světě, Robert Kiyosaki, byl pozván do Prahy na placený seminář jednoho českého multilevelu. Setkání s ním, jeho ženou Kim Kiyosaki, poradci Tomem Wheelwrightem a Kenem McElroyem bylo úžasné.

www.richdad.com

Tento víkend Praha hostila tohoto velikána, kterého lidé buďto milují, nebo ho nesnášejí. Robert Kiyosaki prostě budí pozornost. Ačkoliv mu už tento rok bylo 63 let, je stále plný energie a rád ji předává dál. Rozhodně bych si ho měl pozvat další ministr školství, ať už to bude pan Dobeš, nebo kdokoliv jiný. Ten člověk prostě ví, jaké věci jsou pro člověka v 21.století podstatné - znalost peněz. Finanční gramotnost.

 

Svými neobvyklými výroky ničí předsudky už mnoho let po celém světě: "Váš dům není aktivum.  Každý z nás bude potřebovat dvě profese (pozor, profese nikoliv práce!) - jednu pro sebe a druhou pro své peníze. Bohatí ovlivňují náš vzdělávací systém, aby se mladí lidé nedozvěděli nic o penězích." A jeho stolní hra Cashflow 101 byla doslova revolucí v pochopení peněz, ale i celkově způsobu vzdělávání. Žádné učebnice, ale osobní zkušenost ze hry.

 

(fotografie byla zapůjčena magazínem Osobní finance)

Po tiskové konferenci, kde Robert řekl pár vět o sobě, byl bohužel "zabrán" Českou televizí, takže se nikomu nepodařilo s ním udělat rozhovor. Celkově nebyla tisková konference příliš dobře zorganizovaná, nebyla možnost podat hromadné otázky a celé to působilo velmi neprofesionálně. Naštěstí jeho manželka Kim, poradce v realitách Ken McElroy a daních Tom Wheelwright byli ve skvělé náladě a nadšeně se tak se mnou pustili do rozhovoru, ze kterého nyní přináším krátký výtah.

 

Ken McElroy, autor knihy ABC investování do realit (jedna z nejlépe napsaných knih pro investory do nemovitostí):

David: Co byste doporučil studentovi nebo nováčkovi, kteří se v realitách zatím příliš nevyznají?

Ken: Tak nejdříve chci říct kéž bych začínal už ve škole. Svou první nemovitost jsem koupil až dlouho poté. Kdybych začal tak brzy, udělal bych to určitě jinak a hlavně bych tehdy koupil nemovitosti pro všechny své přátele na škole (smích). A používal bych svůj dluh, abych se stával bohatším. Je to hodně o tom, o čem Robert píše ve svých knihách - mladí lidé mají dnes ohromné příležitosti, které jsme my neměli. Stačí, aby si uvědomili, že dokud jsou konzumenti v jakémkoliv slova smyslu, tak budou vždy chudí. Pokud se však stanou těmi, kteří produkují hodnoty, ať už to je byznys, nebo nemovitosti, nebo jakákoliv další věc, tak tam ty peníze potečou. Ať už poskytují služby, výrobky nebo bydlení, s tímhle přístupem budou mít úspěch. Fungovalo to pro mě, bude to fungovat i pro ně. Mě to trvalo mnoho let, ale pokud s tím začnete už na střední škole/vysoké škole a budete pravidelně dělat chyby (!), budete úspěšní velmi brzy.

(fotografie byla zapůjčena magazínem Osobní finance)

David: Takže jaké by měly být ty první malé krůčky, jak Robert předtím zmínil?

Ken: Myslím, že je zajímavé, že i dnes je vzdělávání celoživotní etapa, nikoliv jednorázová. Já jsem se nikdy nepřestal učit. Stále navštěvuji akce, kde se mohu něco nového dozvědět, stále si kupuji nové knihy, čtu časopisy a hledám informace na internetu. První malé krůčky by měly začít u budování týmu lidí, kterým věříte. Jasně, ve vašem věku ještě moc nepoznáte, kdo vám pomůže a kdo ne, ale tohle je opravdový základ. Bez solidního právníka, účetní, daňového poradce a profesionálního správce nemovitosti budete mít o dost složitější život. A začněte s nimi dělat chyby a učte se z nich. Je mnohem lepší, když si s celým týmem projdete ty malé chyb, kterých se pak vyvarujete, až budete točit velké peníze. Těch chyb se nevyvarujete. Existuje několik typů lidí, ti co do všeho skočí bez ohledu na riziko, ti kteří se riziku vyhýbají, a potom ti mezi nimi - a těmi byste se měli stát. Časem získáte dostatek zkušeností a budete vědět, co máte dělat. Hlavně ale musíte začít.

David: Píšete nějakou novou knihu?

Ken: Napsal jsem už celkem 3 knihy - ABC, pokročilého realitního poradce a profesionální správu nemovitostí a myslím, že bych v dalších knihách už jenom opakoval rady z těhlech tří knih. Napsal jsem to, co jsem chtěl říct, a nechci psát novou knihu na téma nemovitostí jenom proto, abych vydal novou knihu. Pravda ale je, že píšu novou knihu, ale ta bude o tom, jak rozjet malé podnikání. Bude to mít stejný princip, akorát ne o nemovitostech. Bude to vlastně seznam chyb, které jsem udělal ve svém podnikání (smích). Kniha má zatím pracovní název "Spící obr" a věřím tomu, že nová generace mladých se bude chtít pustit právě do podnikání. Práce pro vládu nebo pro velkou nadnárodní společnost už prostě není "in". A tahle nová generace bude tvořit miliony pracovních míst a to je postup, kterému já věřím.

David: Jaký další vývoj vlastně očekáváte v oblasti rezidenčních nemovitostí (bydlení) nejen v USA, ale celosvětově?

Ken: Jsme rád, že je tady Tom, protože si myslím, že v dalších desetiletích budou stoupat daně na nemovitosti. Protože většina vlád už zvýšila zdanění bohatých a firem, takže už nemají moc kde brát. Také si myslím, že ten celosvětový problém s důvěrou (doslovný překlad) ještě zdaleka neskončil. Vždyť jsme přece nevyřešili ty problémy, které způsobily tu krizi. Tak jak bychom se mohli pohnout dále. Další věc, o které jsem přesvědčen, že lidé budou dále tupě investovat za účelem kapitálového zisku, místo investování do toku peněz. Ti, kteří se snaží načasovat trh, nakoupit levně a prodat draze, budou potřebovat hodně štěstí. Věřím tomu, že kdo bude investovat do cashflow (toku peněz), ten bude mít o problém méně.

David: Děkuji a poslední otázka. Jaká je nejčastější chyba lidí, kteří investují do nemovitostí?

Ken: Myslím, že ten největší problém je se správným pochopením investování za účelem navýšení toku peněz. V takovém případě je mi úplně jedno, jestli trhy jdou nahoru, nebo dolu. Mám prostě svůj pravidelný příjem z pronajaté nemovitosti a mohu ho hned dál použít na nákup další. Pokud při prodeji své nemovitosti, kterou už nechci vlastnit, získám jako bonus ještě kapitálový zisk, tedy rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou, pak jenom lépe. Ale rozhodně by to neměla být priorita. Také je problém v tom, že lidé se na nemovitosti nedívají jako na druh byznysu, dívají se na to jako na komoditu. To je špatně. Snaží se nakoupit levně, prodat draze, načasovat trh a včas zmizet. Ale jak určitě sám víš, reality jsou ohromně komplexní byznys. Má to všechny aspekty byznysu: operace, nákup, péče o zákazníka, marketing, účetnictví, daně. Není to prostě něco, co můžeš nakoupit a dát od toho ruce pryč. To je to nejhorší možné rozhodnutí, které můžeš udělat.

David: Ještě jednou díky moc Kene. A teď bych se rád zeptal tebe, Tome: máš v plánu také vydat svou vlastní knihu o daních v rámci edice Rich dad?

Tom Wheelwright: Kniha už je napsána, bude vydána ke konci tohoto roku. Jmenuje se Tax-free wealth (v překladu "Nezdaněné bohatství"). Bude to kniha pro ty, kteří jsou strachy bez sebe z daní. Myslím si, že je to proto, že lidé nevědí, jak daně fungují. Po celém světě jsou daňové zákony velmi podobné, akorát čísla jsou jiná. Jakmile ovšem pochopíš koncept, v rámci kterého daně fungují, můžeš je využít k vlastnímu obohacení. Je to vlastně velmi jednoduché. A ta druhá nejdůležitější věc, je stát se pánem svých vlastních daní. Mnoho lidí není svobodných, protože nejsou pány svých vlastních daní. Pravda je taková, že kdyby rozuměli, jak daňové zákony fungují, uměli by je využít ve svůj prospěch.

David: Myslíte si, že progresivní zdanění (tedy zvyšující se procento zdanění s rostoucími příjmy) je určeno k potrestání bohatých zaměstnanců?

Tom: Ne, to si nemyslím. Hlavním smyslem daní by mělo být odměňování lidí. V USA se daňové zákony vejdou na zhruba 1500 stránek. Ovšem méně než 30 stránek z toho je věnováno dani z příjmu. Takže drtivá většina snahy státu, alespoň tedy Obamovy vlády, není zaměřeno na trestání lidí za své rostoucí příjmy. To by byl přece nesmysl.

(fotografie byla zapůjčena magazínem Osobní finance)

David: Ptám se proto, že v naší zemi existuje velká skupina lidí, kteří věří, že zvyšování daní bohatým lidem pomůže těm chudým.

Tom: Ne, to je úplný nesmysl. Ještě nikdy na světě nikomu nepomohlo to, že škodil druhému. Ale jestli jsem to pochopil správně tvoji otázku, tak všeobecně daně nejsou proto, aby lidi trestaly. Hlavním smyslem daní je samozřejmě příjem státu - to, že se lidé cítí trestaní, je jenom jejich problém a je to způsobeno pouze jejich vlastní ignorací (hloupostí). Existuje tolik možností, jak si daně legálně snižovat. Jak Robert všem říká, jakmile máte finanční vzdělání, třeba v oblasti daňové optimalizace, pak zůstane více peněz vám.

David: Co vy vlastně máte všechno za sebou? My tady v ČR vás zatím bohužel neznáme, vaše kniha teprve vyjde, tak teďka máte vynikající možnost se představit svým budoucím čtenářům.

Tom: (smích) Strávil jsem 13 let jako daňový poradce u firmy Big 4, jedné z největší americké poradenské společnosti, kde jsem se specializoval v oblasti nemovitostí. Potom se se osamostatnil a rozjel jsem svou vlastní společnost v Texasu, která se za posledních 15 let rozšířila po celých Státech.

David: Super, díky za informaci a budeme se těšit na vaši knihu.

 

(fotografie byla zapůjčena magazínem Osobní finance)

Nakonec se k nám přidala dokonce i manželka Roberta, Kim Kiyosaki. Naprosto narovinu chci říct, že je to naprosto úžasná žena, plná energie a upřímné ochoty pomoci ženám s finančními záležitostmi kdekoliv na světě. Potkat se s někým takovým je opravdové štěstí. Kim také přispěla do edice Rich dad svým dílem Bohatá žena, ve kterém rozebírá možnosti dosažení finanční nezávislosti ze ženského úhlu pohledu. Krátce mi knihu představila, poté vyprávěla několik příběhů, velice si pochvalovala pražské památky a nakonec také souhlasila s krátkým rozhovorem:

David: Kim, co si myslíte o tom, že ženy jsou lepší investorky než muži?

Kim: Opravdu? (smích)

David: Proběhla jakýsi globální průzkum mezi investory a tohle se opravdu zjistilo. Ženy investovaly své prostředky o 3% lépe než muži.

Kim: Aha, tak to je opravdu zajímavé. Řekla bych, že hlavní důvod proč tom tak je, že ženy si své investice pečlivěji plánují. Udělají si větší průzkum trhu, také své peníze neinvestují tak často jako muži, takže je tam menší možnost chyby a ztráty peněz při neúspěšné investici. Mají určitě mnoho vrozených vlastností, které se k investování hodí. Přesto se mi úplně nelíbí to přirovnání, že jedna skupina, muži nebo ženy, jsou všeobecně lepší investoři. To nikomu přece nepomůže. Nakonec to stejně zůstává na výsledcích každého jednotlivce. Je to opravdu o tom, že čím více člověk studuje a chybuje, tím lepším investorem se stává. Takže pokaždé, když někdo říká, že je investor a své peníze sází na nejnovější horké tipy, to pro mě není investování, to je gambling. Investor je podle mého názoru člověk, který své peníze vkládá do takových investic, které mu budou vynášet pozitivní cashflow.

David: Určitě, v tomto plně souhlasím. O čem si myslíte, že je největší překážkou žen při investování?

Kim: Myslím, že je to nedostatek sebedůvěry, když dojde na peníze. Stále bohužel existuje takový ten předsudek, že muži to s financemi umí lépe. Ale přesto bych řekla, že to bude jejich vlastní myšlení, které je brzdí. Na našich webových stránkách si občas čtu opravdové příběhy žen, které nám ta píší, a občas nevěřím vlastním očím, co tam čtu. Upřímně řečeno si myslím, že největší zábranou žen se více prosadit ve financích a investování je fakt, že nemají důvod. Necítí se dobře, když musí dělat ty průzkumy trhu a tak dále. Takže se tomu často raději vyhýbají, dokud nepřijde tzv. probuzení. To je kritický moment v ženině životě, kdy dojde k velké změně, třeba ztráta zaměstnání, narození dítěte, rozvod v manželství a tak podobně. A to často nastartuje velké změny, kdy jsou potom ochotny dělat i něco dalšího - například se pustit do investování. Dokud je ale takhle něco nenakopne, tak většinou zůstávají velmi konzervativní a do investování se raději nepouštějí.

David: Takže myslíte, že bez toho "probuzení" se ženy do investování vůbec nepustí?

Kim: Ano, bohužel drtivá většina žen čeká až na to probuzení. Přesto ale mohou začít kdykoliv, mnohem dříve, než nastane takhle velká změna v jejich životě.

David: Jaká existuje nejčastější zkušenosti s "probuzením"?

Kim: Právěže to většinou nebývají dobré zprávy. Rozvody, ztráta zaměstnání nebo partnera, rodiny apod. Například tahle finanční krize z předminulého roku probudila velké množství žen - uvědomily si, že už nemohou plně spoléhovat na svého partnera co se týče finančního zajištění a musejí samy přiložit ruku k dílu. Často jsem viděla právě takovou zkušenost, že to byla žena, kdo se v rodině sebral a pustil se do toho.

David: Dobrá, a co byste například poradila ženě, která by se ráda stala investorkou a spravovala si své vlastní finance, ale muž jí v tom brání s tím, že její místo je u sporáku?

Kim: Tak především bych si takového chlapa asi našla a praštila ho (smích). Myslím, že to nejlepší, co může žena udělat, je začít si odkládat nějaké peníze bokem - a koupit třeba stříbrné mince. A přemýšlet o tom, hodně o tom přemýšlet. Jedna teď stojí nějakých 20 dolarů, to si může dovolit snad každý. Nebo si vybrat třeba nějakou oblíbenou společnost na burze a koupit pár akcií, které budou vynášet dividendu. Prostě hlavně nějak začít. Budete dělat chyby a musíte se naučit se z těch chyb poučit, jinak se budete stále učit. Začít v malém, přesně jak říkal Robert, to je ten klíč, ale hlavně začít. Hledat aktiva, učit se porozumět finančnímu světu, zajímat se o něj. Sledovat rozhovory úspěšných žen.

David: Perfektní, já vám velice děkuji za odpovědi.

 

 

*** Dodatek 7.6. 13:33 hodin ***

Ke všem fotografiím bylo dopsáno, že se jedná o fotky magazínu Osobní finance, kterým tímto děkujeme za použití. Reportáž ze semináře se dočtete v dalším čísle Osobních financí.

 

 

 

==============================

Budu vždy nechávat povolenou diskuzi pro slušné vyjádření rozumných názorů, protože věřím, že je to tak správné. Zároveň ale chci říct, že na urážlivé komentáře reagovat nikdy nebudu.

Autor: David Rektorys | pondělí 7.6.2010 8:26 | karma článku: 20,69 | přečteno: 5521x
  • Další články autora

David Rektorys

10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu

Reaguji na infografiku na téma 10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu, k nalezení zde http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/grafika/2012/01/04/10-zpusobu-jak-zvysit-prijmy-statu/. Rád bych popsal, proč si myslím, že téměř nic ze zmíněného doopravdy nepomůže.

5.1.2012 v 9:17 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Ekonomika

David Rektorys

Recenze knihy "Čtyřhodinový pracovní týden"

Dnes zveřejňujeme recenzi na knihu, kterou máme mezi "Doporučenými". A to zcela právem. Kniha Tima Ferrisse je totiž takovým druhým "Bohatým tátou" Roberta Kiyosakiho. Nabízí revoluční myšlenky, jak se v dnešním pracovním a podnikatelském světě nezbláznit a být úspěšný. Překvapivě je kniha vyvážená a opravdu pomůže jak klasickým zaměstnancům, kteří chtějí pracovat pro nějakou velkou korporaci, tak i novátorským podnikatelům, kteří chtějí změnit svět.

12.9.2011 v 9:04 | Karma: 12,27 | Přečteno: 2062x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Zemřel další český hrdina Ctirad Mašín

Smutný den pro český národ. Jeden z jeho nejvýznamnějších hrdinů posledních let, opravdový bojovník proti komunismu a nesmírně odvážný člověk Ctirad Mašín prohrál svou poslední bitvu o vlastní zdraví. Po dlouhém zápase s leukémií bohužel podlehl, aniž by se kdy vrátil do země, pro kterou byl ochoten obětovat vlastní život. Čest jeho památce!

15.8.2011 v 8:10 | Karma: 21,46 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Svět se zbláznil!

Obvykle dávám svoje názory na různé události jen jako krátké komentáře na Facebook, ale dnes jsem toho objevil tolik, že se asi fakt už celý svět zbláznil. Co mám konkrétně na mysli?

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51 | Přečteno: 2019x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

Našel jsem krásný web o zadlužení Spojených států. Amerika je finančně zcela vyčerpaná a je už jen otázka času, kdy jí někdo zasadí poslední ránu. Podívejte se, kolik peněz totiž dluží:

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Každý článek, který napíšu, je kritizován. Očekávám to a vítám to, protože kritika mých názorů dokazuje, že nejsou prázdné, že něco říkám. Myslíte si, že jsem šokován tím, co o mně píšou lidé v komentářích na blogu? Vůbec ne, moje odpověď zní: "Jsem rád, že jsem je otrávil. Znamená to, že jsem něco sdělil". Úspěšní lidé jsou kritizováni, neúspěšní lidé ne.