Ředitelé škol: Nechceme mít vzdělané studenty

Další pecka prolétla iDnesem - ředitelé základních škol odmítají na svých školách zavést druhý povinný cizí jazyk, protože by to prý děti přetěžovalo. Nesmysl, právě naopak - učit se cizí jazyk je nejlepší právě v tomto věku (7-15).

cinstina.345.cz

Mimochodem konečně to ministerstvo také něco rozumného vymyslelo. Nedělám si žádné iluze, oni prostě jen řekli "tohle udělejte" a nestarají se o všechny ty detaily kolem, například kde se vezme dostatek kvalifikovaných učitelů, jak se to celé ufinancuje apod. Ale aspoň je to krok správným směrem.

 

Ovšem už trochu se s pány úředníky neshodnu na tom, který by ten druhý cizí jazyk měl být. Oni říkají němčinu nebo ruštinu.

 

Já říkám čínštinu (mandarínštinu). A to z jednoho prostého důvodu - čínština v následujících letech překoná angličtinu, coby hlavní "business" jazyk a její znalost se stane minimálně stejně tak důležitá, jako je dnes angličtina.

 

Vedou mne k tomuto předpokladu tři fakty: 1) porodnost lidí, kteří mluví anglicky, se exponenciálně zpomaluje, 2) ekonomická síla země, která mluví čínsky, se exponenciálně zvyšuje a 3) Amerika, coby hlavní světový exportér angličtiny, půjde v následujících desetiletích do háje. A to doslova.

 

Už dnes se na několika vyjímečných soukromých školách učí vedle angličtiny právě tato moderní čínština - počítá se totiž s tím, že tito žáci musí být připraveni se přizpůsobit této budoucí velké změně. My ostatní máme možnost chodit například do nějaké jazykové školy, která čínštinu vyučuje, nebo se na jeden rok stát tzv. "hostitelskou rodinou" pro agentury, které zprostředkovávají mezikulturní pobyty studentů (většinou 16-19 let) po celém světě. Jedna z těchto neziskových společností je například AFS a čínských studentů do naší země "dováží" každý rok několik desítek. Máte tak možnost se zcela bezplatně dozvědět o čínské kultuře i jazyku maximum a navíc z nejlepšího zdroje vůbec.

 

Ať už ale uděláte cokoliv, připravte se na velké změny, které budou probíhat v 21.století - přežijí totiž ne ti nejsilnější nebo největší, ale ti, kteří se dokáží nejlépe přizpůsobit. Číňané vám to rádi dosvědčí.

 

 

ps: "mangarínština" je samozřejmě překlep :-) díky za upozornění!

 

 

==============================

Budu vždy nechávat povolenou diskuzi pro slušné vyjádření rozumných názorů, protože věřím, že je to tak správné. Zároveň ale chci říct, že na urážlivé komentáře reagovat nikdy nebudu.

Autor: David Rektorys | pátek 13.8.2010 9:26 | karma článku: 30,47 | přečteno: 10487x
  • Další články autora

David Rektorys

Svět se zbláznil!

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19