Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se stát hrdým akcionářem

Všude možně se píše, jak "zhubnout do dvou hodin", "bezpracně si najít práci" nebo "založit si vlastní vinohrad v lednu". Tak jsem se rozhodnul, že napíšu "Jak se stát hrdým akcionářem". Předpokládejme, že můj blog, milý čtenáři, nevidíš poprvé. Pokud ano, doporučuju přečíst nejdříve ostatní články "Stát se o Tvé finanční problémy nepostará!" a "Proč investovat na akciových trzích?" .

Tak jsi se tedy Ty, milý čtenáři, rozhodl, že se staneš akcionářem (tedy spoluvlastníkem!) nějaké velké, nadnárodní společnosti. Gratuluji k tomu rozhodnutí! A teď co pro to udělat, pěkně krok po kroku:

1. Prozkoumání osobních poměrů - Budoucí akcionář musí vzít v potaz všechny relevantní okolnosti ještě před samotným investičním rozhodnutím. Patří mezi ně povolání, věk, příjmové a majetkové poměry, zkušenost s investováním a skladba doposud realizovaných investičních instrumentů.

2. Ujasnit si účel investování - Ten musí být naprosto jasný a to především ve smyslu jakého cíle má být při investování peněz dosaženo. Investiční instrumenty záleží především na svém cíli. Cíl by také neměl být příliš obecný, např. "chci se mít lépe", ale měl by mít mnohem jasnější formu třeba "Do jednoho roku si chci koupit starší Mazdu do 600 tisíc kč".

3. Doba uložení peněz - Musí být předem určena, hlavně z důvodu včasného prodeje akcií a odchodu z trhu.

4. Aktuální daňová situace - zisk z akcií i dividend je samozřejmě daněn, stejně jako jakákoliv jiná příjmová položka. Znalost aktuálních daňových zákonů v oblasti investování je životně důležitá informace. Na ty základní obvykle stačí použít Google.

5. Stanovit si priority - Vzhledem k očekávaným cílům je třeba určit priority. Jaká kritéria jsou pro mne přednostní? Bezpečnost, výnos, bonita hodnoty, likvidita? Všechno najednou nemůže investor při jednom uložení očekávat.

6. Podle toho se provede i rozmístění majetku (asset allocation) - dělení jednotlivých investičních částek by se ovšem nemělo příliš minimalizovat, nemá cenu mít v portfoliu více než deset titulů, pokud ovšem člověk neinvestuje zrovna desítky milionů kč.

7. Informovat se u odborníků - objektivní rada odborníka, analytika a obchodníka s cennými papíry vždy dobře poslouží, přinejhorším si vyslechnete jiný názor na vývoj trhu. Správný investor se snaží maximálně informovat ještě před samotným obchodem, a teprve až poté provést transakci.Samotný nákup nebo prodej je až úplně posledním článek v procesu investování. Udělejte si volných pár hodin, ptejte se a poslouchejte, co kdo radí.

8. Začít obchodovat na fiktivním demo účtu - na Internetu existuje několik investičních her, založených na virtuálním on-line investování na základě reálných pohybů na opravdových akciových trzích. Každý hráč má k dispozici fiktivní peníze, který může investovat do českých i zahraničních akcií a zhodnocovat tak své portfolio. U některých se dají obchodovat i s deriváty na zlato, stříbro a další komodity. Bez zkušeností z této zkušební platformy se za žádných okolností nepouštějte do reálného obchodování!

9. Vyberte si svého obchodníka s cennými papíry (zprostředkovatele nákupů a prodejů cenných papírů), mezi ty hlavní patří Fio, Patria, Cyrrus, Capital Partners, Atlantik FT, BH Securities, J&T Banka, X-trade brokers, BrokerJet a potom několik menších. Každý z nich nabízí různé poplatky, podmínky a způsob obchodování. Trvejte na online přístupu na svůj účet, abyste nebyli odkázáni jen na svého makléře. NIKDY nezapomínejte, že hlavním cílem makléře je vydělat sobě a své firmě co nejvíce peněz z provize. Ta se obvykle platí jen z nákupu, nebo prodeje cenných papírů, proto na vás bude makléř naléhat, abyste "už prodal nebo koupil". Od svého brokera požadujte, aby se vám prokázal svou platnou licencí od ČNB. Se svým makléřem si vytvořte investiční plán, podle kterého budete řídit své investice. Plán by měl být co nejpodrobnější - co přesně nakoupíte, proč, v jakém množství, za jakou cenu, co s tím následně uděláte, kdy prodáte, za kolik prodáte a další otázky musí být zodpovězeny. Tento krok v žádném případě nepodnikejte, dokud za sebou nebudete mít alespoň měsíc úspěšného obchodování nanečisto.

10. Začněte opatrně obchodovat a vždy se pevně držte strategie, kterou jste si zvolili. Jestliže pojedete na dlouhodobé long pozice, nenechte se zlákat krátkodobými spekulacemi. Každý měsíc si udělejte report a zhodnoťte své stávající investice.

 

Naprostým základem každého investora je číst veškerou vzdělávací literaturu (Graham, Buffett, Gladiš a další), nenechat se zlákat sliby o velkých ziscích bez rizika od nějakých podvodníků a hlavně investovat jen do toho, čemu vy sami rozumíte.

Nyní jste tedy hrdým akcionářem, spoluvlastníkem nějaké společnosti a na základě toho máte i nějaká ta ...

 

Práva akcionáře

1) Podílet se na řízení společnosti - většinou se tak děje pomocí hlasování na Valné hromadě akcionářů
2) Podíl ze zisku - představenstvo společnosti navrhne vyplatit část peněz ze svých zisků, pokud tento návrh projde na VH, kde ho odsouhlasí většina akcionářů, vyplatí se ve formě dividendy
3) Právo na likviditu - zajišťuje ČNB

Autor: David Rektorys | čtvrtek 27.8.2009 8:05 | karma článku: 17,01 | přečteno: 3357x
  • Další články autora

David Rektorys

10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu

Reaguji na infografiku na téma 10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu, k nalezení zde http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/grafika/2012/01/04/10-zpusobu-jak-zvysit-prijmy-statu/. Rád bych popsal, proč si myslím, že téměř nic ze zmíněného doopravdy nepomůže.

5.1.2012 v 9:17 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Ekonomika

David Rektorys

Recenze knihy "Čtyřhodinový pracovní týden"

Dnes zveřejňujeme recenzi na knihu, kterou máme mezi "Doporučenými". A to zcela právem. Kniha Tima Ferrisse je totiž takovým druhým "Bohatým tátou" Roberta Kiyosakiho. Nabízí revoluční myšlenky, jak se v dnešním pracovním a podnikatelském světě nezbláznit a být úspěšný. Překvapivě je kniha vyvážená a opravdu pomůže jak klasickým zaměstnancům, kteří chtějí pracovat pro nějakou velkou korporaci, tak i novátorským podnikatelům, kteří chtějí změnit svět.

12.9.2011 v 9:04 | Karma: 12,27 | Přečteno: 2062x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Zemřel další český hrdina Ctirad Mašín

Smutný den pro český národ. Jeden z jeho nejvýznamnějších hrdinů posledních let, opravdový bojovník proti komunismu a nesmírně odvážný člověk Ctirad Mašín prohrál svou poslední bitvu o vlastní zdraví. Po dlouhém zápase s leukémií bohužel podlehl, aniž by se kdy vrátil do země, pro kterou byl ochoten obětovat vlastní život. Čest jeho památce!

15.8.2011 v 8:10 | Karma: 21,46 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Svět se zbláznil!

Obvykle dávám svoje názory na různé události jen jako krátké komentáře na Facebook, ale dnes jsem toho objevil tolik, že se asi fakt už celý svět zbláznil. Co mám konkrétně na mysli?

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51 | Přečteno: 2019x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

Našel jsem krásný web o zadlužení Spojených států. Amerika je finančně zcela vyčerpaná a je už jen otázka času, kdy jí někdo zasadí poslední ránu. Podívejte se, kolik peněz totiž dluží:

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Každý článek, který napíšu, je kritizován. Očekávám to a vítám to, protože kritika mých názorů dokazuje, že nejsou prázdné, že něco říkám. Myslíte si, že jsem šokován tím, co o mně píšou lidé v komentářích na blogu? Vůbec ne, moje odpověď zní: "Jsem rád, že jsem je otrávil. Znamená to, že jsem něco sdělil". Úspěšní lidé jsou kritizováni, neúspěšní lidé ne.