Proč na jihu Čech tak málo píšeme o korupci

Když jsem odcházel za novinařinou na jih Čech, dělal jsem si iluze, jaký tam bude novinářský "klídek". Spletl jsem se. Co týden slyším o uplácení toho či onoho, tam či onde. Jako novináře i jako člověka mě to opravdu zlobí. Ale co chybí, jsou důkazy.

Foto: Martin Adamec MF DNES

V budějovické redakci MF DNES jsem od září. "Přestoupil" jsem tam z celostátní sportovní rubriky. Vlastně to byl takový útěk z velké Prahy za klidnějším životem na jihu Čech. A prvních pár měsíců to byl opravdu klídek, pohoda a vypadalo to, že se vlastně píše jen o tom, kde opravili most, školku a kde bude nový chodník. Sem tam nějaká menší kauzička, která trochu počeřila vodu v jihočeském rybníku.

Jenže jak jsem čím dál víc nasával informace z okolí a ze zákulisí, začal jsem zjišťovat, že ani tady - na klidném jihu - žádná pohoda nebude. Nutno podotknout: naštěstí (byť ve sportu to byla každodenní honička, zda stihneme uzávěrku kvůli sportovnímu výsledku, příliš mnoho klidu také člověku neprospívá).

Snad neuteče týdne, kdy bych neslyšel o tom, jak někdo tahá za nitky v regionální politice. Jak tamten musel uplatit tamtoho, protože jinak by nedostal tamtu zakázku. Jak stejně všechny peníze má pod kontrolou jen někdo a ostatní mají utrum. Že tenhle skončil, protože to chtěl někdo jiný. A vlastně jsou to všechno kamarádi ze školy a nikdo proti nim nic nezmůže. A nejde o málo, i v Budějovicích se točí stamiliony...

Upřímně: hnusí se mi to.

Možná si říkáte, proč nejsem konkrétní? Proč nenapíšu, co se kde děje za nepravosti. Je to jednoduché: nemám důkazy, nemám v ruce nic. Jinak bych to sem napsal, věřte mi.

Nejvíc mě však štve, že lidé, kteří by důkazy mohli získat a třeba někoho usvědčit a trochu napravit naší společnost, mlčí. Proč třeba podnikatel, po kterém chtěl úředník úplatek si s sebou na schůzku nevezme diktafon a všechno si nenahraje? Proč takový člověk jen mávne rukou a postěžuje si tak maximálně známým? Není to škoda? Zvlášť pokud je to obchodník, který je rozhodnutý, že úplatek nedá.

Že soud takový důkaz třeba neuzná? Pokud bude pravdivý, uzná to MF DNES, a kauzu popíše. A věřte, že když se taková zpráva dostane k lidem, i ti úředníci pak budou opatrnější s těmi úplatky. Alespoň bychom v to měli doufat.

Máte-li námět, poznámku, či něco jiného, klidně se mi ozvěte na jiri.kratochvil@mfdnes.cz...

P.S.: Samozřejmě, existuje možnost, že všechno jsou to jen řeči a nic na tom není pravda.

 

Jiří Kratochvíl, redakce MF DNES České Budějovice

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Redakční Redakční | pátek 26.3.2010 13:59 | karma článku: 12,89 | přečteno: 2158x