On-line rozhovory se mění, ptát se mohou jen registrovaní tazatelé

On-line rozhovory se zajímavými osobnostmi začali někteří tazatelé zneužívat k sebepropagaci či urážkám, často přitom navíc zneužívali cizí internetovou identitu. To už nebude možné. Od 18.ledna budou moci pokládat otázky v těchto rozhovorech pouze zaregistrovaní čtenáři.

To prvenství už redakci iDNES.cz nikdo nevezme. V září 1999 se na sportovních stránkách odehrál první on-line rozhovor se čtenáři na českém internetu. Fotbalista Patrik Berger během něj zodpověděl úctyhodných 129 dotazů. 

Patrika Bergera rychle následovali další a celkový počet osobností odpovídajících on-line se 5. ledna zastavil už na úctyhodném čísle 3 458.

Během všech těch let a tisíců rozhovorů se sice měnil vzhled stránek a otázkového formuláře, pravidla rozhovoru ale zůstávala stejná. Zkušenosti, které jsme v průběhu doby nasbírali, nás ale přivedly k následující změně: 

Od pondělí 18. ledna budou moci otázky v on-line rozhovorech s osobnostmi klást jen zaregistrovaní čtenáři. 

Hlavní důvody pro on-linové dotazy na registraci jsou tyto:

1) Skupinu sice anonymních, ale vážných zájemců o rozhovor s osobností vystřídal postupně anonymní dav. A ten dovede být zlý. Pokládání otázek pouze zaregistrovanými tazateli pomůže debatu zpřehlednit a ochránit pozvané osobnosti před těmi, kteří místo kladení vážně míněných dotazů přišli hosty anonymně urážet. 

2) Bude lépe vidět, zda se s otázkami dostalo na čtenáře, nebo se o příděl nekonfliktních dotazů postaral stranický či PR aparát. 

3) V poslední době přibývalo stížností, kdy někdo zneužil známou přezdívku z diskusí a při on-line rozhovoru se pod ní vydával za někoho jiného. Tomu nový systém zabrání. 

Registrace do věrnostního systému MůjPas, která bude nově nezbytná pro pokládání otázek, je zdarma a k ničemu nezavazuje. Mimo jiné je nezbytná i pro diskutování pod články. Věříme tedy, že nebude znamenat pro slušné čtenáře žádnou překážku a společně se v příštích letech sejdeme u dalších stovek on-line rozhovorů.

Tomáš Ventura, zástupce šéfredaktora iDNES.cz

Autor: Redakční Redakční | čtvrtek 7.1.2010 12:40 | karma článku: 23,51 | přečteno: 25832x