Neznám vás, ale všechno vám vykecám

To je prostě typický Mirek Topolánek a jeho přestřelené fóry za hranou. Když zhlédnete celé video s ním, najednou je vyznění jeho výroků o homosexuálech, Židech, křesťanech či Češích jiné. Zdá se mi, že neřekl nic tak hrozného, nahlas uvažoval a rozhodně není xenofobní, homofobní či nesnášenlivý.

Potíž je, že to neříká nějaký srandista u piva, ale kandidát na premiéra, který je od roku 1996 v politice. Rozvedený muž s nemanželským dítětem, který kandiduje na křesťanské jižní Moravě a jde dělat rozhovor pro homosexuální časopis.

Tam se fotí v přiléhavém tričku a kalhotách, asi aby ukázal, jaký je, že je liberál. A před lidmi z té redakce, které nezná a vidí je sotva pár minut, se o přestávce rozpovídá.

Vidí, že mají zapnutou kameru a natáčejí ho. Přesto vesele opřený o futro ve dveřích mudruje, jako by to byli jeho nejlepší a dlouhodobí přátelé, jimž se svěříte se svými pochybnostmi a intimnostmi.

Konzervativec v rozhovoru například ani neumí přesvědčivě obhájit, proč je odpůrcem adopcí dětí homosexuály. Neustále jen opakuje, že k tomu má „individuální vnitřní blok“. Jako důkaz, že nemá nic proti gayům, přidá neuvěřitelně intimní argument, že do bytu jedněch chodil se svou partnerkou na schůzky...

Lidově řečeno, „všechno vykecat“ není ideální vlastnost pro člověka, která se uchází o post premiéra amá číst například tajné a citlivé zprávy zpravodajských služeb.

 

Václav Dolejší, reportér MF DNES

Autor: Redakční Redakční | úterý 23.3.2010 10:22 | karma článku: 36,27 | přečteno: 10118x