Můj první článek, a hned s mistrem světa

Nevím, jak jsou na tom ostatní kolegové novináři, ale já si na svůj první článek vzpomínám docela přesně, ačkoli je to už šestnáct let. Byl to "rozhovor" s tehdejším mistrem světa v cyklokrosu Zdeňkem Štybarem. Ano, právě s tím, který by už za pár dní mohl získat pro Česko po letech titul mistra světa znovu.

Poslední dobou se mi článek vybavuje stále častěji, a to hlavně právě díky respondentovi, za kterým jsem onoho léta 1994 coby elév sportovní redakce okresního deníku vyrazil na interview. Byl jím Zdeněk Štybar, v současnosti čerstvý vítěz světového poháru v cyklokrosu, k němuž všichni  příznivci vzhlížejí před víkendovým mistrovstvím světa v Táboře s nadějí, že pro Česko po letech zase vybojuje zlato. 

Také tehdy, před těmi mnoha lety, byl Zdeněk světovým šampionem. Jako caparta ho vzal tehdy tatínek do Holandska a on tam se svým minikolem BMX porazil všechny vrstevníky. 

Jestli Zdeňkovi někdo všechny články o něm dodnes vystřihuje, tak už jich musí být pořádná krabice. Ten můj leží asi na úplném dně. V novinách to tehdy nebyla premiéra jen pro mě, ale docela určitě i pro malého kluka. Styděl se. Sice mi ukázal vítěznou trofej i svůj závodní stroj a ochotně s nimi zapózoval fotografovi, ale do diktafonu toho moc nenamluvil. 

Dnes  rozdává do televizních kamer jeden rozhovor za druhým. Chvíli mluví vlámsky, pak anglicky. Suverén, jak se od profesionálního sportovce žádá. Ale zároveň pořád skromný sympaťák, jako tehdy. Nikdy nezapomene na závěr televizního vstupu poděkovat fanouškům za podporu a poslat pozdrav do rodného Stříbra. I když už dávno žije se svou přítelkyni v Belgii, domů se pořád vrací. Hlavně po sezoně.

A tak si říkám. Co se zase letos vydat ke Štybarům na rozhovor? Znovu s mistrem světa... Zdeňku, držím palce, ať ti to v neděli vyjde!  

Aleš Tolar, editor MF DNES Plzeň

Aleš Tolar, 34 let, vystudoval žurnalistiku na FF UP v Olomouci, v novinách pracuje už od studií na gymnáziu, nejprve jako externista, později redaktor regionálních Deníků Bohemia, od roku 2006 je v Plzni editorem krajské redakce MF DNES.   

Autor: Redakční Redakční | pondělí 25.1.2010 11:25 | karma článku: 14,38 | přečteno: 2596x