Jak dlouho MF DNES pracovala na odhalení Víta Bárty

Reportéři MF DNES už od loňského léta systematicky mapují minulost jedné z nejzáhadnějších postav dnešní vládní koalice. Co je vlastně Vít Bárta zač? Proč přivádí tolik lidí z bezpečnostní agentury ABL do ministerských úřadů? Otázky, které padaly z úst koaličních partnerů i samotného premiéra.

Vít Bárta po čtvrteční poradě VV na Klárově.Foto: David Neff, MF DNES

A zatímco se pak politici naučili s Bártou žít (tedy i počítat s jeho lehce nevyzpytatelnou povahou), MF DNES ve snaze pochopit motivy jednání vykonavatele „veřejného dobra“ neustávala.

Na podzim jsme odhalili jednu z ukrývaných tváří: někdejší sledování politiků ODS. Bárta to popřel a MF DNES hledala další svědky a další dokumenty. Povedlo se. A Bárta se pod tíhou důkazů omlouval premiérovi za předchozí nepravdy.

Z dalších svědectví a důvěrných informací, které náš list získal, však bylo jasné, že šmírování v Praze 11 bylo jen jednou z epizod Bártovy ABL. Pozoruhodné okolnosti se vážou i k jeho cestě do politiky či financování Věcí veřejných prostřednictvím detektivní agentury. Nové informace budeme vtéto věci přinášet i nadále.

Mimochodem: pak vám možná náhlé „prozření“ Jaroslava Škárky nebude připadat tak šílené.

 

Jiří Kubík, zástupce šéfredaktora MF DNES

Autor: Redakční Redakční | pátek 8.4.2011 10:26 | karma článku: 45,54 | přečteno: 42577x