16 titulních stran MF DNES v jeden den: Podívejte se

Jestli jste si v Brně koupili pondělní povolební MF DNES a na titulní straně vás rozhořčil brněnský primátor Roman Onderka lákající do koalice ODS, byl to pouze brněnský unikát. Kdybyste totiž zavolali známému z Prahy, bude vám na vlastní smrt přísahat, že na něj z titulní strany místo brněnského primátora Romana Onderky kouká lídr pražské TOP 09 Zdeněk Tůma. Vlastně nevolejte ani rodičům bydlícím třicet kilometrů od vás v Hustopečích. Ti se zase budou dušovat, že si na titulní straně čtou o pádu břeclavského starosty Dymo Piškuly. Vlastně - nevolejte žádné "meziměsto".

Titulní strana MF DNES měla totiž v pondělí šestnáct odlišných podob.

Byla jiná v každém ze třinácti krajů, v Praze, v Brně a dokonce i na Slovensku. A lišila se i na některých vnitřních stranách, tak aby každý čtenář ve svém regionu dostal dokonale naservírovanou porci informací ze svého okolí, ale zároveň si mohl v novinách přečíst podrobnou analýzu výsledků voleb v největších českých městech.

Jak unikátní série šestnácti vydání vzniká?

Od odeslání první verze do opravdové "uzávěrky" uplyne asi pět hodin. To "nejstarší" vydání dostávají lidé z Vysočiny a okrajových regionů Čech. Důvody jsou technické: vydavatel MF DNES má tiskárny v Praze a Olomouci. Čím dál musí kamiony noviny odvézt, abyste je ráno měli na stánku, tím dřív se musí tisknout.

První "jihlavská" verze novin odešla v neděli do tiskárny po osmé hodině večer. Titulní strana posledního - pražského, brněnského a olomouckého vydání - dostala definitivní podobu až po půlnoci. Mezitím musel šéfeditor se svými kolegy dokončit patnáct dalších vydání. Vyšperkovat texty, které pro vás napsali političtí redaktoři v jednotlivých krajích. Fotoeditor pošestnácté vyměnil fotografii. Pod ní se šestnáctkrát změnil popisek. Grafik pošestnácté změnil grafiku s výsledky voleb. A korektor pošestnácté důkladně zkontroloval, že si přečtete noviny bez překlepů.

Vydání MF DNES s šestnácti verzemi je sice výjimečné, titulní stranu s nejčerstvějšími zprávami přímo z vašeho okolí ale můžete číst mnohem častěji. Jestliže tedy z novin vždy jako první lovíte "váš" regionální sešit B, podívejte se nejdřív na titulní stranu. I ta je nachystaná na míru pro vaše město.

Jiří Smetana, MF DNES 

 


Autor: Redakční Redakční | úterý 19.10.2010 11:28 | karma článku: 15,81 | přečteno: 5087x