Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

Pán si možná nevšiml, že firmy šetří, kde mohou, protože není odbyt, a odbyt není, protože lidi nemají peníze, a lidi nemají peníze, protože je nikdo nezaměstná (firmy šetří), a pokud je zaměstná, tak za plat, který by stačil maximálně na misku rýže denně, což ekonomiku moc nevytrhne.

0 0
možnosti
JH

Z příspěvků inteligence přímo prýští. S určitostí se vás problém nezaměstnanosti netýká, jelikož by bylo vrcholem ignorance takové kapacity nechat bez práce. Můžete přinést miliardy. Kapitalismus, globalizace, misky rýže, otrokářství. Pro Boha svatého, zamyslel se některý ze zdejších všeználků nad tím co může dnešní obyčejný člověk nabídnout?

Nemluvím o vzdělání, ale o spolehlivosti, pracovitosti, skromnosti, snaze se něco naučit a stoupat pomalu na žebříčku. Pokud je toho schopný může se na vydřidušského kapitalistu vykašlat, jelikož jiný jej vezme s otevřenou náručí.

0 0
možnosti
TT

Jéžišmarja, co je todlecto za žvást? To jako za nezaměstnanost může požadavek otroka po větší porci jídla, kterého pěstuje v potu tváře tolik, že by jím mohl uživit sto dětí? Tady asi nějaké mudr. bloger nepochopil, o čem je ta globalizace: třeba o obchodu s dětskou prací. Třeba o stejné výplatě v dolarech v Číně jako v Evropě, kde jsou ovšem náklady na přežití několikanásobně vyšší. Třeba o naprostém nerespektování jakékoliv ekologie mimo tzv. 1. svět. Třeba o právu osob v majetku směnných prostředků, jejichž množství ovšem mnohonásobně překračuje hodnotu dostupného zboží, aby tito globalizátoři rozhodovali i o náplni tvýho talíře? Mám pokračovat v těch třebasích, mudrci. blogeře? :-P

4 2
možnosti
AK

Mýlíte se. Nezaměstnanost je výsledkem globalizace a uvolnění celních bariér v duchu povídek o volném trhu.

A tak se individuální racionalita (z pohledu nadnárodní firmy, která minimalizuje náklady cestou přenesení výroby do Asie nebo Afriky) mění v kolektivní iracionalitu (kdy zbavíte příjmů původní pracovníky a pak se divíte, že těžko hledají jiné zaměstnání a že nemají za co nakupovat výrobky, které jim dovezete). Dalším důsledkem je, že odstartujete závod ke dnu ve mzdách, který v Evropě nemůže pracující vyhrát, pokud nehodlá pracovat za misku rýže denně.

3 1
možnosti
Foto

Vám žádná nzaměstnanost nevadí, Ráži, Vy ji chcete, tak proč zde naříkáte ? Jednoduše přinuťte lidi pracovat za 2,- Kč ročně a bude po nezaměstnanosti

2 4
možnosti

Závěry článku jsou chybné. Dnes je nezaměstnanost hlavním jevem současných "demokratických " režimů. Jde o normální jev. Žádná společnost (prvobytně pospolná, feudální, buržoazní, kapitalistická demokracie) neexistuje napořád. Každá se vyvíjí, dosáhne vrcholu, stagnuje a změní se ve společnost jinou. Změna přichází přirozenou cestou vždy v nejvyspělejší společnosti. Dnění režim "demokratické demokracie" je ve fázi stagnace ( zkracující se doba mezi hospodářskými krizemi, devastace lidských vztahů). Změna v jinou společnost již začíná v USA, které pro to mají hospodářské a materiální předpoklady a spočívá v tom, že stát přejímá do své správy struktury rozhodující pro jeho existenci. Tato změna nemá nic společného s přáním pravice nebo levice, ale jde o nezastavitelnou změnu společnost, nezbytnou pro další vývoj.

0 4
možnosti
Foto

Nemohu s vámi souhlasit. Nejsem obhájce a zastánce levice, ale na nezaměstnanosti má svůj podpis i pravice - tedy pokud je vůbec ještě možná toto rozlišení používat. 

Dochází-li ke střídání vlád, nemůžete za trvalou nezaměstnanost obvinit jen jednu ze stran (skupin). Podpis na tom mají obě strany a v ČR obzvlášť.. Nezapomeňte, že současná velmi štědrá záchranná síť byla instalována a nastavena za vlády ODS ministrem Vodičkou - od začátku bylo evidentní, že se jedná o nesmyslný experiment. Levice to nijak zvlášť nezlepšila.

1 3
možnosti
JR

J37a58n 34R29á13ž

28. 11. 2013 20:08

U nás ještě autentická pravice  nevládla. Takže např. ODS svým nesystémovým zásahem do vývoje pracovního trhu na Ostravsku počátkem devadesátých let, způsobila, že v této oblasti je dosud nebývale vysoká míra nezaměstnanosti, tvořená povětšině lidmi, kteří vlivem velkoryse pojaté státní pomoci při ztrátě zaměstnání, neměli motivaci hledat zaměstnání mimo region a tak ztratili pracovní návyky, či propadli alkoholismu. 

To, co prováděla ODS při řešení systémových změn  ve státních podnicích (např. ČSD) ale před  i při privatizaci páteřních průmyslových podniků, což byly zásahy do tržního prostředí, které ho dlouhodobě  deformovaly, způsobilo, že se pracovní trh nevyvíjel v souladu se skutečnými potřebami, zejména průmyslu. A vůbec to nekorespondovalo s  výkonností tehdejší ekonomiky.

Ano,máte pravdu,  za stav, který panuje na našem pracovním trhu mohou všechny vlády, které tady po listopadu 1989 vládly.

Ale já  psal o evropském pracovním trhu obecně, ne konkrétně o našem. I když není  samozřejmě izolovaný.

2 1
možnosti
PK

Jestli pane blogere obdivujete MUDr Macka, který jako z prvních využil "výhod" nového Klausova systému privatizace - činnost Knižního velkoobchodu ztrátová, ale budovy za tehdejší desetimiliony, tak to mluví za vše. Hlavně, že měl pan doktor skvělý podnikatelský záměr s "konzervativním" deníkem Telegraf ... Vždyť i rodná strana ODS ho musela vypoklonkovat. Ten má tak co radit. Práce je vždy, ale chtěli by ji dělat zadarmo.

3 4
možnosti
PV

clanek je urcite k zamysleni, ale ty knizeci rady pana Macka, s ohledem na to, co jste zminil (a ja chtel take) jej hodne srazi dolu.

0 0
možnosti
RH

Nejsem si jist, jestli to lze postavit takhle dogmaticky. V době ryzího kapitalismu byla nezaměstnanost astronomická a dnes naopak není přímo úměrná levicovosti vládců.

1 2
možnosti
PK

Ona vládne levice? Vládne kapitál - pro něj je výhodný svět jako jeden stát, když to stav techniky - dopravní možnosti a láce dopravy, informační technologie umožnily.

To si také myslíte, když zakážete socdem v Evropě, takže nastane ráj - rozvoj, zaměstnanost???

1 3
možnosti