Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

rezjir rezjir

9. 7. 2011 1:31
To že si stát

bere polovinu příjmu, umožňuje vynakládat tu druhou polovinu efektivně tak, že výsledkem je, z té poloviny, která mu zůstává, vyzíská více před zděněním toho příjmu. Je to prostě poplatek za právo žit zde s námi ostátními v určitém prostoru. Získáváte střechu nad hlavou a můžete si dělat pak svoje.

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

9. 7. 2011 7:50
Re: To že si stát

ja bych tu polovinu, kterou me stat bere, dokazal investovat rozhodne efektivneji, nez tak cini stat ... efektivneji z meho pohledu, coz je ale asi tak jediny pohled, ktery me zajima.

mimochodem, vami naznaceny pristup "zaplat dost hodne, nebo te zitra znarodnime, tvoji firmu sezereme na cesneku a tveho psa povesime" napadne pripomina trestny cin racketeeringu, neboli vydirani ... a na podobny cin pamatuje trestni zakonik vetsiny civilizovanych statu. osobne nevidim rozdil mezi tim, ze se uvedenym zpusobem chova tlupa cizojazycnych mafianu, nebo nejaky ten "moudry strycek stat" ...

0 0
možnosti
JP

johnpeters

8. 7. 2011 16:31
Tedy se ptám:

Proč nepřebereme vyzkoušený německý model?Jsme s Německem hospodářsky tak svázáni,že by to u nás muselo fungovat.EU[>-]

1 0
možnosti
F

FiS95

8. 7. 2011 19:15
Re: Tedy se ptám:

Ježiši marja jen to ne. Německo je příšerné. Nebýt toho že přes EU vysává ostatní země a protlačuje do nich svůj model, už by se dávno sesypal.

0 0
možnosti
JK

Majkyho_pupik

8. 7. 2011 15:00
Aby vam ten clanek za chvili nestopli

Napisy nesmite mit velkym pismem

0 0
možnosti
JK

Majkyho_pupik

8. 7. 2011 15:00
Re: Aby vam ten clanek za chvili nestopli

nadpisy..

0 0
možnosti
MM

modra-sance

8. 7. 2011 14:41
Vždy mám rád, když někdo na mně

jen tak vybafne, že musím něco uznat či musím něco připustit.

U sociálního státu je to ale tak, že neexistuje jeden obecný a nashle. Je zde mnoho sociálních států, od těch skandinávského typu (které jako jedny z mála zemí na světě byly schopné splácet deficity) přes varianty například francouzské až k sociálním státům druhu postkomunistického. Všechny se od sebe liší, mají různé problémy ale také různé plusy.

0 0
možnosti
JR

janulator

8. 7. 2011 15:57
Re: Vždy mám rád, když někdo na mně

Díky svému tehdejšímu zaměstnání jsem měl možnost v letech 1990-1993 podrobného seznámení se jednak se severským modelem sociálního státu ve Švédsku (a taky i obdobném Dánském i Finském) a nějaký čas jsem působil na základě spolupráce mezi Bonnským Min.práce a Českým MPSV v Německu. Francouzský znám jen z krátkého působení u Mezinárodní organizace práce při Radě Evropy. Francouzský můžeme zavrhnout hned, protože jeho výsledkem je pouze nevýkonnost, permanentní stávky a velké přerozdělování, nikoliv efektivita hospodářství v simbioze se se sociálním smírem.

Švédský model je ve střední Evropě nerealizovatelný vlivem naprosto rozdílné mentality obyvatel. Severský model je založen na pro nás až nepochopitelné míře kolektivní solidarity. Je daná jednak přírodními podmínkami, historickým vývojem, ale i dlouhým životem v relativním bohatstvím celé společnosti (např. na obou válkách Švédové stejně jako Švýcaři ekonomicky významně profitovali) a zažitou mezigenerační solidaritou.

1 0
možnosti
F

FiS95

8. 7. 2011 14:36
Buď bude sociální stát a nebo samostatní občané.

Obojí mít neůžeme. Lidé nemohou být samostatní v sociálním státě, protože o polovinu toho co si samostatně vydělali přijdou. Člově musí pracovat dvakrát tak dlouho než co dostane zaplaceno. Proto je tolik nefachčenků. Každý má určitou životní úroveň kterou chce a je ochoten věnovat jejímu získání určitou práci. Práce je ale neúměrně (dvojnásobně moc) právě kvůli sociálnímu státu a pokud člověk není natolik ambiciózní a výkonný že i přesto získá vysokou životní úroveň, tak se na to zcela racionálně vy**** a prostě si skočí do záchrané sítě. Prací by si nevydělal o moc víc a má teď 2x tolik volného času. Navíc sociální stát snižuje rozdíl mezi bohatými a chudými, což je k neprospěchu obou skupin. Snižuje životní úroveň všech, zvyšuje nezaměstnanost a nevyhnutelně vede k bankrotu kvůli nutnosti zadlužování.

Takže, SOCIÁLNÍ STÁT NE!

2 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik