V některých pražských restauracích se dějí zázraky

Ono není zázrak jako zázrak. Podle Nového zákona dokázal Ježíš proměnit vodu ve víno, ale stejným zázrakem by bývalo bylo, kdyby naopak víno proměnil ve vodu.

My Hanáci nejsme příliš oblíbenými hosty v hogo fogo restauracích. Prý jsme sice bohatí , ale škrti, kteří by si pro korunu nechali vrtat koleno. Samozřejmě tyto průpovídky o Hanácích jsou nepravdivé. Možná kdysi díky úrodné půdě, na které se dařilo cukrové řepě, se sedláci měli dobře. Jenže místo řepy teď máme všude nasázenou jen řepku a místo balíků peněz, balíčky KPZ na přežití v nouzových situacích, když se zase od Bečvy a Moravy přižene povodňová voda.

Také si nemyslím, že bychom my Hanáci byli nějací velcí držgrešle. Kdyby to byla pravda, tak nebudeme jezdit do Prahy, přespávat v hotelu na Jungmanově náměstí hned vedle Václaváku a po většinu času se motat kolem pověstného Zlatého kříže včetně ulice Na Příkopech, kde je prý nejdráže včetně Pánské pasáže.

Během našeho krátkého pobytu jsme navštěvovali restaurace s výhledem na slavnou siluetu Pražského hradu, Strahovského kláštera a Karlova mostu, na kterém se pořád konala nějaká demonstrace či průvod. Tolik lidí u nás bývá jen na dožínkách anebo když má na našem stadionu koncert skupina Kryštof.

Tak třeba v hostinci U Pinkasů, který dříve bývával ostrůvkem láce uprostřed drahoty, jsem si dal držkovou polévku, jakou jsem doposud v životě nejedl. Aby mi bylo rozuměno. Už jsem jedl i lepší, ale na druhou stranu i horší. Pokud jde o porci, tak vyloženě malá sice nebyla, ale velká rovněž ne. Výjimečnost téhle držkovky spočívala v její ceně sto dvacet korun, ale jak říkám, špatná určitě nebyla. I kavárnu Slávii na Národní třídě s výhledem na zlatou kapličku jsme navštívili. Cheesecake se švestkovou omáčkou vůbec nebyl špatný. Inu jíst dezert a přitom se moci dívat na takřka kultovní obraz pijáka absintu nemůže být zadarmo, to dá rozum. Držková polévka s jedním rohlíkem celkem dobrá a cheesecake delikatesní, ale i s tuzérem jsem byl o pět set korun lehčí a to jsem ani neobědval. Za pivo jsem utratil další dvě stovky. Za takovou sumu bych se u nás doma přeměnil v průtokový ohřívač. V Praze jsem se akorát zbavil pocitu sucha na horním patře. Na malou stranu jsem musel poprvé až tehdy, kdy většina rozhodla, že se přesuneme přes most na Malou stranu. Možná to bylo kvůli tomu, že to výtečně načepované pivo s tzv. mokrou pěnou bylo natolik drahé, že si ho tělo chtělo podržet ve svém depozitu jako nějakou cennost, ale zázrakem bych to nenazýval. Zázrak přišel až večer.

Ten zázrak se stal ve všeobecně známé, a jak jsem zjistil z recenzí, i většinově chválené restauraci a to i slovutnými advokáty dozajista ochotnými čest té restaurace třeba i bezplatně obhajovat. Jistě tedy každý pochopí, že raději nebudu konkrétní. Ono není zázrak jako zázrak. Podle Nového zákona dokázal Ježíš proměnit vodu ve víno, ale stejným zázrakem by bývalo bylo, kdyby naopak víno proměnil ve vodu. Obávám se, že zázrak, který se udál v oné nejmenované pražské restauraci, spadal do té druhé kategorie.

Seděli jsme venku, neboť i když se blížil konec října, bylo příjemně teplo a větřík od Vltavy nám jen něžně čechral vlasy jako Rusalka právě svádějící mladého prince. Obsluhoval nás číšník s postavou jakou mívají pravidelní návštěvníci fitka. Klidně by mohl zastat i roli vyhazovače, když by na věc přišlo. Zeptal se, co si dáme. Já si nijak překvapivě objednal guláš, který jsem stejně jako předtím držkovou polévku doposud nejedl. Petra, jediná růže mezi mužským trním, si poručila hovězí steak. Číšník ihned nasadil lítostivý obličej.

„Omlouvám se, ale hovězí steak už nemáme. Bohužel.“ Petra, která je proslulá svým výborným tatarským biftekem, který jsem měl příležitost několikrát ochutnat, se zatvářila jako ve známé reklamě poté, kdy barman oznámil, že Mattoni už není. Číšník odešel, aby prozatím vyřídil objednávku nápojů. Když se vrátil s pivem a dvojkou bílého vína, slavnostně oznámil, že by se ještě jeden steak našel.

„A nenašly by se dva?“

„Možná ano,“ usmál se číšník povzbudivě. „Ještě se někdo přidá?“ Já a Leoš jsme zůstali u původní objednávky.

Ty steaky vypadaly pěkně. Propečené tak akorát, dobře ochucené, brambůrky jedna radost. Jedinou chybou bylo, že byly z vepřového masa. Měly výrazně světlou barvu skoro jako kuřecí, chutnaly jako vepřové a kdyby byly ještě naživu, určitě by zachrochtaly. „Tohle není hovězí steak,“ procedil mezi zuby Zdeněk. „Není“, přidala se Petra. „Blbce z nás nikdo dělat nebude.“

Rozhodli jsme se, že sice zaplatíme účtovanou cenu, ale bez sebemenšího spropitného, což v souhrnu celkové útraty se téměř rovnalo částce, o kterou byli Zdeněk s Petrou ošizeni. Jedinou odměnou pro personál tak měla být ironickým tónem vyslovená pochvala za dobře propečený vepřový steak.

„Tím chcete říci, že jsme vás podvedli?!“

„My jen říkáme, že ten vepřový steak nám chutnal.“ To už se k obsluhujícímu číšníkovi přidal vrchní , který měl ještě větší bicepsy, než jeho podřízený kolega. Jelikož vše probíhalo uvnitř u pokladny, rozhodně jsme se nenalézali v domácím prostředí. Když se přiřítil z kuchyně kuchař držící v jedné ruce talíř z nějakou polosyrovou flákotou připomínající dobře prorostlou krkovičku a v druhé vykosťovací nůž ostrý jak samurajský meč, začal jsem se poohlížet kudy, kudy vede ven ústupová cestička.

„Tomuhle říkáte vepřové maso?“

Koukal jsem na krkovičku a pak na nůž tvarem velmi podobný tomu, který držel v ruce majitel opuštěného motorestu Norman Bates z filmového hororu Psycho a najednou se mi krkovička před očima zvolna proměňovala v krvavý biftek.

„Doufám, že jste si všiml, že vepřový steak vůbec na jídelním lístku nemáme,“ opět si vzal slovo vrchní.

„No to jsem si všiml.“

„Tak, jak jsme vám mohli servírovat vepřový steak, když ho neděláme?“

„Vepřový řízek však na jídelním lístku máte.“

Kuchař, už evidentně naštvaný, chirurgickým řezem rozřízl plátek masa. „Vidíte tu barvu?“ Byla rudá jak bělmo jeho očí. „To je hovězí! Pojďte se mnou do kuchyně, můžete se přesvědčit!“

To už mu začala věřit i Petra, zbožňovatelka bifteků, obzvláště tatarských. Prostě jsou věci mezi nebem a zemí, které nejdou vysvětlit. Kuchař s kuchyňským nožem v ruce zřejmě disponoval magickou silou, která dokáže přeměnit vepřové maso v hovězí. Bohužel než číšník porci hovězího steaku přinesl na náš stůl, přechodné kouzlo pominulo. Možná něco podobného před více než sto lety zažil i Franc Kafka a pak napsal povídku Proměna o nešťastném Řehoři Samsovi, který se jednoho rána proměnil v obří hmyz.

obrázek vytvořený AIChatGPT

Autor: Vilém Ravek | sobota 2.11.2024 15:43 | karma článku: 37,32 | přečteno: 4350x

Další články autora

Vilém Ravek

Prodaná nevěsta z Dolních Pařezovic

Kocourova nevěsta se mu dnes zdála ještě žádoucnější. Pod tričkem utkaným z mikrovláken tenčích než pavučina se klubala dvě kulaťoučká velikonoční kuřátka s něžnými zobáčky, kterých nebylo možno si nevšimnout.

10.6.2025 v 21:15 | Karma: 10,01 | Přečteno: 484x | Diskuse | Poezie a próza

Vilém Ravek

Vietnam od Hanoje po Saigon Fotoblog

S cestovní kanceláří jsem procestoval Vietnam od severu až po jih. Je to velmi různorodá země a rozhodně stojí za to ji navštívit.

13.5.2025 v 15:54 | Karma: 13,58 | Přečteno: 406x | Diskuse | Fotoblogy

Vilém Ravek

Proč se říká středa, je ho tam třeba?

Říká se, že středa, je ho tam třeba. Já osobně jsem však středu, nejdelší pracovní den v týdnu, z mnoha důvodů moc v oblibě neměl. Vysvětlím proč.

3.4.2025 v 19:56 | Karma: 19,63 | Přečteno: 590x | Diskuse | Ostatní

Vilém Ravek

Viceprezident USA J. D. Vance řekl, že je něco shnilého ve státě dánském

J. D. Vance, ač nikým nezván, navštívil Grónsko a opět nám to Evropanům pěkně nandal. Řekl, že Dánsko není dobrý spojenec a že si Trump vezme ostrov, pokud to bude nutné.

29.3.2025 v 16:06 | Karma: 30,59 | Přečteno: 1854x | Diskuse | Společnost

Vilém Ravek

Don Trump už nemá naši třídu rád

Takže čistě teoreticky Losna nebo Mažňák? Don Trump nebo Padre Si Ťin-phing? Volba, která se zdála jasná, už tak jednoznačná není. Já bych se, s dovolením, zdržel hlasování.

24.3.2025 v 18:54 | Karma: 30,25 | Přečteno: 1746x | Diskuse | Společnost

Nejčtenější

Chlípní rudoarmějci na lovu. Slavný fotograf nafotil tutlanou sexualitu v SSSR

11. června 2025

Seriál Jen rok po Stalinově smrti dorazil do Sovětského svazu Henri Cartier-Bresson. Slavný francouzský...

Koruny místo eur. Reebok nabízel oblečení za hubičku, Češi zběsile nakupovali

8. června 2025  17:40,  aktualizováno  18:49

Za neobvykle nízké ceny nabízel oblečení internetový obchod značky Reebok. V sekci „výprodej“ na...

V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu

12. června 2025  10:55,  aktualizováno  16:42

Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo...

Na Rakovnicku boural známý podnikatel a miliardář. Řidič druhého auta zemřel

6. června 2025  16:50,  aktualizováno  17:10

Při tragické nehodě ve středu 4. června u Nového Strašecí na Rakovnicku se těžce zranil jeden z...

Trefili jsme Rusům základnu s letouny, které jim ještě zbyly, hlásí Ukrajinci

6. června 2025  10:46

Sledujeme online Ukrajinská armáda oznámila, že zasáhla vojenská letiště v ruském Engelsu a Ďagilevu a sklad...

Izrael oznámil útok na Írán. Po explozích v Teheránu čeká odvetné údery

13. června 2025  2:28

Izrael provedl preventivní útok v Íránu, oznámil podle serveru The Times of Israel (ToI) izraelský...

Anarchie. Ne, pokojný protest. Dění v Los Angeles ničí rozpolcené demokraty

13. června 2025

Premium Rozsáhlé protesty v Los Angeles, které jsou doprovázené násilnostmi, rozdělují americkou...

S pistolí na pytláky, agresivita roste. Porybní mají strach, na obranu se ozbrojují

13. června 2025

Premium Vypadají jako běžní rybáři. Klidně sedí u vody, v rukou pruty, vedle sebe kýbl s návnadou. Jenže...

Zákaz energetických nápojů bude nevymahatelný, připravují se na spory nápojáři

13. června 2025

Poslanci, kteří navrhují schválení zákazu prodeje energetických nápojů dětem do 16 let, nezvládli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 19,19
  • Průměrná čtenost 1544x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.