Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TG

R^Viléme, Líbí se mi Tvůj široký, analytický záběr, který je už pro Tebe vlastně typický. Pěkné počtení. Souhlasím s Miroslavem a oceňuji zatlačováni kuřáků do rezervací.

1 0
možnosti
Foto

Zdravím tě Tome:-) Já, pokud jde o ústup kouření, jsem také spokojen se současnou tendencí.

0 0
možnosti
JL

Vazeny pane Viléme Raveku. Zde se musim priznat, ze moje prvni cigareta byla amerika "Camel". Bylo ji sest v balicku a ta prekrasna krabicka je v me pameti jeste dnes.

Ale pojdme k tomu okamziku, kdy jsem si tu camelku mohl zapalit. Muj streda byl zivnostnik se smisenym zbozim. Jako kazdy zivnostnik v roce 1946 mel k dispozici "americkou presnidavku" ktere jsme znaly pod jmenem "UNRRA" Obsah techto presnidavek mel dve moznosti mimo jene. Pro kuraky prave s temi camelkami a nebo ta druha s tvrdou horkou cokoladou. Strejda odjel ten den za praci a prikazal svemu ucednikovy, "nezapomen jarouskovy denni presnidavku pro odpoledni poteseni". Jenze...??!! Ucetnik neznal ty dva obsahy tech voskovanych balicku, vzal jeden z almary a ja mel svou pochoutku. Bylo mi v te dobe sest a pul. Byl jsem kralem klukovskeho podsveti.

Skoncilo to hrozne. Teda se mnou. Nemohu zde se vyzpovidat presne, nechci ctenarum udelat spatne.

Kouril jsem od dvanacti a mohu rici, doba na vojne byla ta ukrutna doba. "Taras Bulva" byla zachranou. Kouril jsem az do mich triceti peti let. Pri diskuzi o koureni s kamarady a par slenicek gruzinskeho konaku pri tom sezeni, nalada byla tak bourliva, ze v ten den jsem se vsadil ukoncit s kourenim. Zapalenou cikaretu jsem zadusil a od te doby nekourim. Je mi 84 let.

Dekuji za pozornost.

2 0
možnosti
Foto

a já děkuji za váš příběh:-)

0 0
možnosti
Foto

Popsal jste to skvěleR^

1 0
možnosti
MP

R^:-) Hezký článek, Viléme. Máš pravdu, třeba takový Humhrey Bogart nedělal před kamerou moc nic jiného, než kouřil a kam do dotáhl! (no, pravda, také k rakovině plic). Já jsem vykouřil za život 5 cigaret: 2 někdy v páté třídě (Partyzánky), 2 na vojně (tuším Sparty - no fuj, já Duklák a Slávista) a jednu na praxi v Poldovce (Clea - to vím přesně, protože jsem zbytek krabičky věnoval jednomu kuřáčkovi). Nikdy mě to neoslovilo. Můj - vždy velmi vlažný - zájem o kouření radikálně ukončil pokus s dýmkou - myslel jsem, že je to můj konec (zvracení, točení hlavy, no hrůza):-). Takže musím přiznat, že jsem sledoval se zadostiučiněním, jak jsou kuřáci postupně vytlačováni do rezervací :-).

5 0
možnosti
Foto

:-):-) Miroslave přesně potvrzuješ to, co říkám, že první cigareta nemůže chutnat nikomu. Udělals velmi dobře, že jsi vždy zůstal u té první. To je nejlepší metoda:-)

3 0
možnosti
JM

J54a38n 68M73a25r11e28k

22. 7. 2022 18:54

Já jsem nikdy kouření nepropadl. Za to vděčím rudé armádě (ouha, to se dnes nenosí, sorry) v květnu 1945 se knám přihrnuli "osvoboditelé" ze sibiřských stepí. U nás na vsi okupovali nejen celý ktaj, ale také místní hospodu 'U Troníčků' (viz knihu Kája Mařík) jako skoro sedmiletý kluk jsem si s kamarádem do té hospody zašel a navzoval družbu se sovětským svazem. Jeden rusák na požádání 'davaj kurit' mi dal svoji 'cigaretu' rovnou z jeho uslintané huby. Byl to černý (zřejmě tabák) zabalený v novinovém papíře. Vyšel jsem ven z hospody a bafal. Udělalo se mi děsně zle. Doma jsem dostal od mámy na zadel a vypláchnout hubu mejdlovou vodou...a několikrát. Ta 'cigareta' od toho rusáka bylo něco tak strašného, že jsem už nikdy cigáro do huby nevzal.

3 0
možnosti
PK

Taky jsem to testnul na základce, ale neuchytilo se to. Hodně jsem sportoval a to prostě nešlo.

Táta kouřil jak komín,od Partýzánek, přes Lípy a Globusky až nakonec zvítězily Sparty...

No a po sametu jsme si dali s kolegy doutníček a ten zůstal pro slavnostní chvilky...;-DR^

1 0
možnosti
Foto

Vítězný doutníček, to je něco jiného. Ten bych si také dal, pokud bych v něčem opravdu důležitém zvítězil:-)

0 0
možnosti

Já jsem jako bafající teenager zažil nádhernou kuřáckou dobu druhé poloviny 60.let, kdy se k nám dostaly různé druhy bulharských, nebo rumunských cigaret. Mezi nimi i hodně parfémované (Luna, Litoral). Hulily se "bétéčka", stewardky ve 12 kusovém balení (ty jsem měl nejradši), pak samozřejmě "klejky" a "Sparty". Z těch dražších pak Kleopatry, nebo ještě dražší americké cigarety. A na žádné krabičce nebyly odstrašující nápisy a obrázky. Za tu životní etapu jsem strašně rád a vzpomínám na ni s nostalgií. Nikdy jsem však v tom telecím věku neměl pocit, že mé kouření je nějaká frajeřina. Prostě mě to bavilo. A kouřil jsem ještě dlouho. Ke konci roku 1999 ve mně uzrálo rozhodnutí, že 1.ledna roku 2000 přestanu kouřit. Nakonec jsem s tím sekl ještě dříve (25.11.) a od té doby jsem cigaretu nevzal do úst. A jsem za to rád.:-)

2 0
možnosti
Foto

Na krabičkách byl místo odstrašujících obrázků nápis King size. To se to pak kouřívalo:-)

2 0
možnosti
Foto

Hezky napsané, děda kouřil klejky a také na doplatil. Stylisticky nesmírně příjemně napsané. Karma, Viléme:-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 285
  • Celková karma 24,29
  • Průměrná čtenost 1535x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik