Po stopách četníka

Douliou Douliou Douliou Saint Tropez... vzpomínáte si píseň z filmu Četník ze Saint Tropez?

Je pravda, že  filmy o četníkovi Cruchotovi už v dnešní době nejsou tak atraktivní, i přesto mě ale tohle malé přímořské město okouzlilo.

Až do roku 1956 zde byl jen malý rybářský přístav, ale toho roku si režisér Roger Vadim vybral Saint Tropez pro svůj film "A Bůh stvořil ženu", ve kterém zazářila Brigitte Bardot a tím odstartoval skutečnou slávu toho nejkrásnějšího přístavu Francie.  O pár let později, v roce 1964, zde vznikl první z řady filmů o četníkovi v hlavní roli s Louis de Funésem.

Saint Tropez si musí zamilovat snad každý, ale ten kdo si před svou cestou na Francouzskou riviéru připomene alespoň úvodní film "Četník ze Saint Tropez" bude okouzlený. Budova četnické stanice vypadá stále stejně jako ve filmu (pravda, neškodila by jí menší rekonstrukce), kavárna, kde se scházela místní omladila "Le Senequier" funguje dodnes a vypadá pořád stejně, přístav se také příliš nezměnil, po jedné straně jej lemuje nespočet obchodů a restaurací a po druhé straně jachty milionářů a pláž "Pamplona", kde četníci bojovali s nudisty je jen kousek za městem.

Dnes je Saint Tropez místem, kde tráví dovolenou bohatí lidé z celého světa, pronajímají si jachty kotvící v přístavu nebo kotví opodál, přístav má pochopitelně omezenou kapacitu a cena 2000 Euro za den není také zanedbatelná. Okolí města je bohatě poseto vilami slavných, dodnes zde žije Brigitte Bardot, rodina zakladatele firmy L´Oréal, zpěvák Johny Hallyday, dům zde má švédská korunní princezna Victorie a každé léto sem zavítá Jack Nicholson, Michael Douglas nebo Bruce Willis.

Saint Tropez zkrátka žije a jeho neopakovatelnou atmosféru si vychutná každý, kdo sem zavítá a posedí u sklenky vína v jedné z restaurací v přístavu.

 

 

 

 

Autor: Petra Fořt Rathouská | pátek 26.8.2011 11:00 | karma článku: 17,10 | přečteno: 1712x