Zbijte si svého doktora

Nelíbí se vám, že vám váš doktor odmítl dát recept mezi dveřmi nebo se rozhodl prudit s měřením tlaku kvůli předpisu na viagru a vy teď musíte zaplatit poplatek za vyšetření? Nechce přistoupit na vaše požadavky, zabedněnec jeden inťoušská? Vysvětlete mu to ručně!

Naší dětské doktorce se prý přihodila tato docela barvitá příhoda: Na konci ordinační doby ji vyhledal otec jednoho malého pacienta a pokoušel se ji razantně přesvědčit, že měla jeho potomkovi předepsat ACC na kašel. Lékařka tento běžný lék doporučila, ale skutečně nepředepsala, protože ho pojišťovna hradí pouze těžce chronicky nemocným dětem a i těm jen z části. Holčička zdivočelého tatínka naštěstí takto nemocná nebyla, a tak nemělo smysl předepisovat volně prodejný lék pacientovi, který si ho tak jako tak musí zaplatit sám. Není známo jestli byl rozzuřený tatínek i opilý nebo jen hluboce zklamaný zdravotním systémem. Rozhodl se však, že to tak nenechá. U incidentu asi nebyla třetí osoba, ale z první ruky vím, že se doktorka po jeho razantním vysvětlování nakonec válela po zemi a byla ráda, když to odnesla jen naraženou rukou.


Ponechme teď paní doktorku jejím starostem, jestli si má spíš pořídit kurz sebeobrany, elektrický paralyzér nebo svalnatého zdravotního bratra. Pokusme se najít si trochu soucitu i pro “tatínka”.


I vstřícný, komunikativní a velkorysý člověk dokáže být ze systému regulačních poplatků zmatený jako včela. Večer si třeba ve zprávách vyslechne radostné poselství mluvčího ministerstva zdravotnictí, že: “je v každé lékové skupině garantován jeden lék bez doplatku”. Druhý den si v praxi ověří, že slovy: bez poplatku, se v novočeštině míní: s poplatkem za recept. Napadá mě, jestli výše zmíněný tatínek nezbil i lékárnici.


Brzy čeká tohoto občana další překvapení. Ministerstvo vyhlašuje každého čtvrt roku nové ceníky léčiv. Co bylo nejlevnější v prosinci nemusí být nejlevnější v červenci. A tak se může spořivému pacientovi stát, že se mu bude měnit léčba i několikrát ročně. Ale co by člověk pro zdraví nevydržel.


Tam, kde není dostatek informací, daří se mýtům, polopravdám a vzájemnému osočování . Abych se vyhnula komplikacím, nosím neustále v kapse pár kovových drobných pro případ potřeby. Ale že bych se v tom vyznala, to tedy nevyznám.

Autor: Věra Rambousková | neděle 17.2.2008 18:10 | karma článku: 17,82 | přečteno: 1809x