Jak ušetřit za elektřinu, zbohatnout a stát se lepším a šťastnějším

Taky s největším napětím očekáváte jak se národní rozpočtotřesení  projeví ve vaších účtech? A taky se tak nějak obáváte, že nula od nuly pojde, koza chcípne a vlk zůstane hladový? Já hrozně. Ale štěstí přeje připraveným a nejhorší smrt je z leknutí, takže nezbylo, než se nad vlastními výdaji hluboce zamyslet.

První na řadě je vždycky elektřina. Elektroměr se totiž umí jak známo velice sugestivně točit a vzbuzovat živou představu promrhaných investic. Je taky krajně jednoduché zmáčknou knoflík a neodebírat. Stačí si do toho jenom zavést systém. Stanovit si priority a žebříček hodnot. Vědět co chci a pochopit, kdy je svícení potřebné a chvályhodné a kdy je to jen opovrženíhodný projev vlastního ochablého charakteru.

    Tak za prvé: vyšroubovat žárovku na záchodě. Na co se tam bude svítit? Na h...o? A větrák taky. Jenom zbůhdarma odčerpává tolik potřebné teplo. Nebojte se, že zabloudíte. Dveře od toalety budou totiž od teď stabilně otevřené kvůli řadě kbelíků, které budou stát v rámci úspory vody,  od mísy až do předsíně. Do těch budete hezky shromažďovat vodu od vytírání, od praní, od mytí nádobí...Doufám, že se mezi vámi nenajde nikdo rozhazovačný jako ožralý námořník, kdo by tuto kalnou, ale cennou tekutinu jen tak zbytečně vypouštěl do čističky.
     A jak si jednou zvyknete na první vyšroubovanou žárovku, nebudete moci přestat. Budete se  trýznit myšlenkou, kolik by se ještě dalo ušetřit, budete se v noci budit a počítat, až jednoho dne pořídíte čelovou svítilnu sobě i ostatním členům rodiny. Můžete se při té příležitosti začít zdravit "Zdař bůh" pokaždé, když na sebe v temnotách narazíte. Takový častý a oboustranný verbální kontakt může udělat mezilidským vztahům jedině dobře. Pokud jde o elektřinu, zbývají nyní už jenom dva úkony. Jednak vyházet dětem ze všech jejich hejblat veškeré baterie. To má také ten blahodárný efekt, že hned jak přestanou potomci brečet, budete vysvobozeni i od všeho pípání, pískání, houkání, cvrdlikání, zpívání, hučení, vrčení a vyhrávání, které vyluzují ty četné elektronické vánoční dárky, které jste jim v záchvatu masochismu nanosili domů.  A  teď to nejdůležitější, a zároveň nám i z různých stran nejvíce připomínané: přátelé, jakmile dokončíte jakoukoliv činnost s elektrospotřebičem, okamžitě se chopte šňůry a vyrvěte zástrčku ze zásuvky. Zabráníte tím úspěšně mixéru, aby mlsal elektřinu bez vašeho svolení a také si budete moci za rok pořídit hezké nové zásuvky. Někdo doporučuje pořídit si hned rozdvojku s vypínačem, ale to je vhodné jen pro osoby fyzicky slabé, které se na potřebný fyzický výkon necítí. A kdo vám koneckonců zaručí, že rozdvojka nepracuje proti vám, že? Jistota je jistota.

    Podobná účinná opatření lze realizovat v celé domácnosti a dosáhnout skutečně nečekaných výsledků. Ale nejdůležitější a také jediný objektivně měřitelný je efekt ekonomický.  A ten se nepochybně dostaví. Parametry vaší mikroekonomiky se budou zlepšovat a budou jednoznačně ukazovat, že se vám vede lépe, z čehož bezpochyby vyplývá, že jste šťastnější a váš život je kvalitnější, takže jste zákonitě kvalitnější i vy sami.

    Tak si to užijte. Zdař bůh.

Autor: Věra Rambousková | neděle 13.1.2008 20:49 | karma článku: 18,21 | přečteno: 1445x