Atlas mraků?! To spíš Vítr z hor!

Prosím všechny nadšence, kteří mají ve zvyku naletět oficiálním textům distributora a těší je to, aby odešli. Už dlouho jsem se z kina nevracela tak naštvaná a zklamaná jako z těch tří hodin, které jsem si odseděla na Atlasu mraků.

Autoři si zřejmě vytyčili směle klenutý plán:  místo jednoho špatného filmu jich natočit rovnou šest a narvat je do diváka jedním vrzem (jauvajs). Budiž předloze země lehká.

                Film prý vypráví šest žánrově odlišných příběhů, které se odehrávají v různých časech a na různých místech.  Odpřisáhnout to nemohu. Autoři se nenamáhali natolik, aby se z filmu daly takové detaily  pochopit a možná , že je to tak lepší. Děj se kutálí jako potrhané klubíčko pronásledované epileptickým kotětem, rozevírá před divákem pestrobarevné lákavé obrazy a  provází je tak stupidními hláškami, že by neprošly ani v reklamě na prací prášek. Postavy pod záminkou dialogu deklamují svá bolestivě tezovitá prohlášení k životu vesmíru a tak vůbec... (jauvajs). Člověk si musí zoufat, když vidí ty bezúčelně opulentní scenérie a říkat si, že za ty peníze by se z toho dalo dostat mnohem víc. Vlastně.... pardon....víc už prosím ne. Kdyby ten film trval jen dvě hodiny, mohl by ho člověk brát jen jako obluzující klip. Tři hodiny v sále, kde zapomněli zapnout klimatizaci, to bylo jako trip v opičí kleci. Kdyby byl film ještě delší, tak o deset procent, doporučovala bych uzavřít před sálem důchodové připojištění.

                Samozřejmě, že i tady se najdou občerstvující momenty. Třeba Hugo Weaving přestrojený za vodníka, nebo „jídlonoška“ (sorry baby, ale v Čechách je to nádoba,ve které se nosí guláš se šesti). Ale asi to nebudou efekty, které autoři plánovali.

                Zážitek podle hesla: „nalijeme všechno do jednoho korýtka a ono už si to bříško přebere“  je stvrzován Sextetem Atlas mraků. Opravdu je vyjímečný, pokud jste ovšem  v životě žádnou jinou vážnou hudbu neslyšeli.

                Tento film bych už nechtěla vidět ani v čekárně u Lucifera a Ježíšku prosím tě nenos mi ho. Dá se využít leda jako téma k vleklým diskusím kdo v něm byl kdo, nebo co a proč. Ne, že byste na něco přišli, ale zabaví Vás to, než peklo zamrzne.

Autor: Věra Rambousková | pondělí 26.11.2012 20:40 | karma článku: 11,09 | přečteno: 1020x